Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. október 2022
1
1058

Revitalizácia okolia Pamätníka obetiam extrémizmu

15 tisíc m2 zelene namiesto asfaltu na Tyršovom nábreží.
Revitalizácia okolia Pamätníka obetiam extrémizmu
Autori: Ing. Katarína Monček, Ing. Michaela Šmeringaiová, Ing. Mária Jurčová, Ing. Arch Vlado GašpárekNávrh: 2020 - 2021Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Tyršovo nábrežie , Bratislava, SlovenskoPublikované: 9. október 2022

V rámci premeny nábrežia na petržalskej strane Dunaja bolo nedávno zrevitalizované okolie Pamätníka obetiam extrémizmu, kde pred 16 rokmi zavraždili študenta Daniela Tupého. Betónovú plochu, kde donedávna parkovali autá, nahradil oddychový priestor s výhľadom na Dunaj a historické centrum Bratislavy. Pamätník Zlomené krídlo od autorov Pavla Brnu a Pavla Dubinu zároveň získal dôstojné predpolie, ktoré mu chýbalo.

 

Realizáciu predstavíme so sprievodným textom autoriek diela z ateliéru KATEdesign:

Nová tvár Tyršovho nábrežia - revitalizácia okolia pamätníka obetiam extrémizmu

Ateliér krajinnej a záhradnej architektúry KATEdesign v spolupráci s mestom Bratislava navrhol revitalizáciu priestoru okolia pamätníka obetiam extrémizmu, ktorej snahou je podporenie pôsobenia pamätníka v priestore jednoduchou krajinárskou úpravou. Návrh poukazuje na pietny charakter miesta a poskytuje možnosť nerušeného oddychu návštevníkov pod korunami stromov s výhľadom na dominantu mesta - Bratislavský hrad.

Zvolené riešenie reaguje na potrebu zvyšovania podielu zelene v mestách v kontexte klimatických zmien a ich dopadu na životné prostredie a urbánny priestor. Výber navrhovaných drevín zohľadňuje stanovištné podmienky, druhovú skladbu územia a taktiež ich vizuálne pôsobenie a začlenenie do architektonického celku. Výsadba okrasných tráv je monokultúrna s doplnením cibuľovín. Biele tulipány reflektujú nevinnosť mladého človeka a pietu daného miesta.

Kým sa postupne mesto vysporiadava s parkovacou politikou, nebolo možné statickú dopravu z územia úplne vylúčiť. Plocha na parkovanie bola výrazne zredukovaná, avšak počet parkovacích miest sa neznížil dramatickým spôsobom. Prebehla reorganizácia parkovacích miest a časom, po vyriešení odstavných plôch, bude parkovanie z územia vyčlenené a priestor bude slúžiť pre rekreačné aktivity.

Myšlienková mapa
Myšlienková mapaAutor: KATEdesign

Tyršovo nábrežie a Pamätník obetiam extrémizmu si zaslúžia plnohodnotné krajinno-architektonické stvárnenie, ktoré svojou funkčnou náplňou vytvorí priestor v plnej miere slúžiaci potrebám jeho návštevníkov. Nezaostáva v ekologických aspektoch a decentným spôsobom prináša súčasné riešenie. 

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: KATEdesign

Terénne modelácie, ktoré sa šíria trávnatou plochou od stredu kruhového podstavca sochy Zlomené krídlo, poskytujú priestor na oddych pod korunami stromov. Zároveň metaforicky znázorňujú dopad násilného činu na hladinu spoločnosti, ktorý vyvoláva reakciu, podobne ako dopad kvapky na vodnú hladinu.

Križovanie hlavných komunikácií vyjadruje stret rôznych názorov. Mierne vyosenie pamätníka z hlavných prechodových línií podporuje pietny charakter objektu a vytvára mikropriestor s ukľudnením prevádzky, čo podporuje i umiestnenie v rámci trávnika. Sústrednosť ďalších úprav, či už terénnych modelácií, alebo usporiadanie výsadieb však jednoznačne definujú pamätník ako centrum priestoru a dominantný záujmový bod kompozície.

Kompozičná schéma
Kompozičná schémaAutor: KATEdesign

Výber materiálov a mobiliáru je realizovaný s ohľadom na funkčnosť a udržateľnosť. Tak, aby zvolené prvky boli dostatočne odolné a nevyžadovali intenzívnu údržbu. 

Stav pred revitalizáciou (2020) a pohľad na revitalizovaný priestor (september 2022)
Stav pred revitalizáciou (2020) a pohľad na revitalizovaný priestor (september 2022)
Foto: Marek Velček
Foto: Marek Velček
Foto: Marek Velček
Foto: Marek Velček
Foto: Marek Velček
Pohľady
PohľadyAutor: KATEdesign

Poloha diela

Ing. Katarína Monček
Ing. Michaela Šmeringaiová
Ing. Mária Jurčová
Ing. Arch Vlado Gašpárek

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím