Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. február 2022
0
169

Na znak podpory pamiatkarov dnes večer zhasne osvetlenie NKP a inštitúcií

Pamiatky zatiaľ zmiznú len symbolicky na jeden večer, ale aká bude naozaj ich budúcnosť po prijatí nového zákona o výstavbe?
Na znak podpory pamiatkarov dnes večer zhasne osvetlenie NKP a inštitúcií

Pamiatkari volajú o pomoc, ale vláda ich ignoruje. 

Podľa nového stavebného zákona sa z pamiatkových úradov majú stať stavebné úrady. V ich mene sa spojili ochrancovia kultúrneho dedičstva, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, archeológovia, architekti, akademici a odborná verejnosť. Ako gesto podpory 15. februára 2022 v čase o 19:00 zhasnú osvetlenie alebo vyvesia čiernu vlajku na ikonických pamiatkach, pamiatkach na Zozname svetového dedičstva UNESCO a mnohých ďalších po celom Slovensku.

Je to symbolický krok k tomu, čo nás čaká, ak parlament schváli nový návrh zákona o výstavbe. Pamiatky nám zatiaľ zmiznú len symbolicky na jeden večer, ale aká bude naozaj ich budúcnosť po prijatí nového zákona o výstavbe? Systém ochrany pamiatok na Slovensku v súčasnosti nie je dokonalý. Transformácia na stavebné úrady, plánovaná rýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia však bude znamenať paralýzu odbornej práce pamiatkarov a ohrozenie pamiatok. Pripomienky odbornej verejnosti a pamiatkarov neboli akceptované. Otvorený list riaditeľov krajských pamiatkových úradov poslancom NR SR musel byť stiahnutý z webovej stránky Pamiatkového úradu SR.

O čo ide v novom stavebnom zákone?

Nový systém zahltí odborníkov novou stavebnou byrokraciou a keď nebudú mať námietky voči stavebným zámerom v krátkej lehote, bude to znamenať automatický súhlas s búraním alebo stavaním. Byrokratická záťaž úradu sa zvýši viac ako dvojnásobne. Po novom majú stavby pamiatkari aj kolaudovať, aj viesť stavebné konanie, a teda kontrolovať, či má stavba dosť parkovacích miest alebo správnu výšku zábradlia. Práca pamiatkarov by sa však prioritne mala sústrediť na ochranu kultúrneho dedičstva a jeho hodnôt. Hrozí, že mnohí z pamiatkarov zo svojej profesie radšej odídu. Kým na Slovensku máme na pamiatkových úradoch spolu cca 200 odborných zamestnancov, v susednom Česku je to približne 2000. Systém ochrany pamiatok má aj nedostatky, ale teraz mu hrozí kolaps, zrejme aby nekomplikoval rôzne kontroverzné investičné plány. Nový zákon je veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú, majú venovať a aké sú problémy pamiatok na Slovensku. Namiesto zvyšovania odbornosti a zlepšovania služieb poskytovaných občanom nás čaká neexistujúci počítačový program a hŕba byrokracie.
Pamiatkari majú pomáhať občanom v teréne a nie rozhodovať od stola.

Pamiatková starostlivosť na Slovensku dosiahla krásny vek 70 rokov a zároveň si pripomíname aj 30. výročie zápisu našich prvých lokalít do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Hrozí však, že nový stavebný zákon pamiatkovú starostlivosť na Slovensku pochová a s ňou aj naše kultúrne dedičstvo.

Výhrady odbornej verejnosti k novému Zákonu o výstavbe nájdete v hromadnej pripomienke.

Voči aktuálnej podobe zákona vzniesli zásadné pripomienky:

  • Riaditelia a riaditeľky pamiatkových úradov 
  • Odborná verejnosť združená pod hromadnou pripomienkou 
  • Slovenská archeologická spoločnosť 
  • Národný komitét ICOMOS 
  • Združenie Zachráňme hrady 
  • VIA IURIS 
  • Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS)

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím