Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. november 2020
0
555

Rada galérií Slovenska (RGS) oznámila víťazov 4. ročníka ocenenia Biela kocka

Vyhlásenie víťazov 4. ročníka ocenenia BIELA KOCKA⁴ – Cena Rady galérií Slovenska za prínos v oblasti galerijných činností za rok 2019.
Rada galérií Slovenska (RGS) oznámila víťazov 4. ročníka ocenenia Biela kocka

Biela kocka bola udelená v piatich kategóriách. Cena za rok 2019 je určená odborníkom - teoretikom, kurátorom, galerijným pedagógom, reštaurátorom, dizajnérom či kultúrnym manažérom v oblasti galerijnej činnosti.

Projekty ocenené v aktuálnom ročníku:

Edičný projekt 
(odborná publikačná činnosť)
Autor, spolupráca, grafický dizajn: Miroslav Kleban, Marko Vateha, Jozef Tušan (Východoslovenská galéria)

Monografia František Veselý – Predvídanie o krajine

Kniha priniesla dôsledné a objavné monografické spracovanie tvorby autora, ktorý bol dlho prehliadaný a nebol známy širšej kultúrnej verejnosti. Predvídanie o krajine je príkladom kvalitne spracovanej publikácie, ktorá obohacuje naše poznanie slovenského výtvarného umenia druhej polovice minulého storočia a približuje tvorbu umelca, ktorého ekologicky zameraná tvorba je dnes mimoriadne aktuálna.

Foto: Východoslovenská galéria
Foto: Východoslovenská galéria
Foto: Východoslovenská galéria

 

Kurátorský projekt

Autorky: Petra Hanáková, Emília Rigová (Stredoslovenská galéria)
KERES KULTURA! / ROBÍME KULTÚRU! (súčasné umenie a rómska identita)

Medzinárodná výstava prezentovala tvorbu mladej generácie umelcov a umelkýň, ktorí / ktoré s témou rómskej identity cielene pracujú a kriticky ju reflektujú. Namiesto stereotypných a exotizujúcich reprezentácií Rómov, ktoré sú žiaľ ešte i dnes dominujúce, priniesla výstava komplexnejšie spracovanie témy prostredníctvom súčasného vizuálneho umenia. Ponúkla tak jedinečný a kurátorsky komplexne spracovaný príspevok k diskurzu o „rómstve“ a jeho mieste v európskej kultúre. Ako súčasť projektu vznikol Kabinet rómskeho umenia a kultúry na Univerzite Mateja Bela. Porota ocenila aj to, že ide o kurátorský projekt s medzinárodným obsadením, tento rozmer je pre slovenskú výtvarnú scénu mimoriadne obohacujúci.

Foto: Stredoslovenská galéria
Foto: Stredoslovenská galéria
Foto: Stredoslovenská galéria

 

Edukačný projekt

Autorka: Martina Martincová (Stredoslovenská galéria)
Edukatívna výstava: Ako na umenie…2

Edukatívna výstava Ako na umenie…2 /príroda a krajina/ a nadväzujúci program (lektorské sprievody, animácie, komentovaná prehliadka) predstavuje kvalitnú a komplexnú formu súčasnej galerijnej edukácie, podporujúcej kritické myslenie a približujúcej vizuálne umenie. Program smeroval divákov i k uvažovaniu o aktuálnych spoločenských a ekologických problémoch. Vzdelávacie programy boli zamerané na širokú škálu návštevníkov, od najmenších až po seniorov. A originálnym spôsobom sprístupnili umelecké diela zo zbierok SSG. Tvorcom projektu sa podarilo prilákať divákov do galérie, oceňujeme dôraz na haptický zážitok vo fyzickom priestore, prácu s rôznorodými materiálmi, čo považujeme v čoraz digitalizovanejšom svete za zásadnú skúsenosť.

 

Iný odborný projekt

Autori: Katarína Barániková, Miroslav Slúka a kol. (Stredoslovenská galéria)
Reštaurovanie a výskum malieb Dominika Skuteckého

Reštaurovanie súboru 26 malieb zásadným spôsobom obohatilo výskum maliarskeho diela Dominika Skuteckého. Významným prínosom projektu teda nie je len samotné zreštaurovanie väčšej kolekcie malieb Skuteckého a nadväzujúca príprava pre novú stálu expozíciu maliara, ale aj overenie pravosti diel v zbierke SSG a vytvorenie databázy prvkov vzorových malieb Skuteckého ako základný výskumný materiál pre súčasné poznanie jeho tvorby.

Foto: Stredoslovenská galéria
Foto: Stredoslovenská galéria
Foto: Stredoslovenská galéria

 

Nezávislý projekt
(kategória určená pre galérie, ktoré nie sú členmi RGS, nezávislé a súkromné galérie a kultúrne centrá s profesionálnymi aktivitami v oblasti vizuálneho umenia)

Autorka: Lucia Tkáčová, (HIT Gallery v Galérii Jozefa Kollára)
Spolukurátorka: Mária Janušová

Zlaté časy v GaJK

Inštitucionálne kritický projekt Zlaté časy priniesol do regionálnej galérie  kvalitné súčasné umenie a najmä poukázal na potenciál a limity konkrétneho galerijného priestoru a jeho prevádzky. Cieľom bola transformácia galérie na inštitúciu 21. storočia, ktorá sa vďaka osobnému tvorivému nasadeniu kurátoriek Lucie Tkáčovej a Márie Janušovej podarila. Projekt, aj napriek obmedzenému trvaniu, je vynikajúcim príkladom práce s lokálnymi špecifikami a s miestnym publikom od najmenších až po tých najstarších. Považujeme ho za súčasť dôležitých a mimoriadne potrebných kritických diskusií o stave našich galérií a múzeí, pričom práve Zlaté časy verejnú diskusiu výrazne ovplyvnili.

Foto: HIT Gallery
Foto: HIT Gallery
Foto: HIT Gallery

Ocenenie realizuje Rada galérií Slovenska od roku 2017 s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím