Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. november 2021
0
44

PREZENTÁCIA PLATFORMY CTZN

Online platforma pre architektúru a urbanizmus, environmentálne témy, participatívne procesy a udržateľný rozvoj.
PREZENTÁCIA PLATFORMY CTZN

 

21. októbra 2021 odprezentovalo občianske združenie Punkt novú platformu CTZN (z angl. citizen - občan) v sále Novej Cvernovky. Prezentácia CTZN otvorila celé podujatie - Barbara Zavarská a Illah van Oijen, ktoré stoja za vznikom CTZN, prezentovali samotnú online platformu: https://ctzn.sk Jej rubriky či témy vydania, ktoré budú pravidelne zverejňované na webe v podobe rozhovorov s odborníkmi, článkov v téme a pozitívnej inšpirácie zo zahraničia. Takisto padla zmienka o vizuálnej stránke platformy, za ktorej identitou stojí dizajnérske štúdio Milk a tiež o zozname fotografov, ktorí budú dokumentovať tému jednotlivých vydaní. Pre CTZN budú špecifické rôznorodé spolupráce - na nových vydaniach bude pracovať aj externá redakcia zostavená z odborníkov na súvisiace témy. Platforma tak dokáže prinášať svieži a zaujímavý obsah.

Na tému aktuálneho vydania nadviazala Zuzana Žurkinová, koordinátorka platformy a členka stálej redakcie, ktorá je zároveň súčasťou o.z. Spiace miesta, v spolupráci s ktorým vyšlo prvé vydanie s rovnomenným názvom. Spiace miesta odkazujú na chátrajúce objekty a územia v Bratislave a satelitných oblastiach, ktorých dlhodobý stav vytvára environmentálnu záťaž. Ich využitie a nie búranie, by mohlo skvele doplniť okolie, v ktorom sa nachádzajú, dopomôcť k budovaniu identity mesta a takisto odkazovať na minulosť, ktorej boli objekty súčasťou. Plusom je sociálne využitie týchto objektov - či už sa jedná o sociálne bývanie alebo priestor pre kultúrne podujatia.

Zástupkyne následne odprezentovali tému druhého vydania s názvom ,,Trhy ako fenomén”. Platforma sa bude zaoberať trhmi a trhovými podujatiami v mestách z ekonomického, ekologického a sociálneho pohľadu. Pod samotným o.z. Punkt je organizované trhové podujatie Dobrý trh, tým v priebehu jedného dňa prejde medzi 15 000 - 20 000 návštevníkov. Súčasťou vydania bude tiež prezentácia výskumu merania dopadu - ten je výsledkom spolupráce Punktu s budapeštianskou organizáciou KÉK, Centrom súčasnej architektúry, ale aj s výskumníčkou a sociologičkou Ivanou Rapoš Božič. Táto spolupráca je podporená a realizovaná v rámci medzinárodného programu Interreg.

Prezentácia platformy a jej vydaní odštartovala zároveň pilotný diel odbornej diskusie s názvom ,,CTZN dialógy”. Diskusia uzatvorila tému prvého vydania platformy, ,,Spiace miesta”. Zahraničná odborníčka Anke Wijnja (NL) a lokálna odborníčka Annamarie Velič (SK), diskutovali o regenerácii environmentálnych záťaží v meste s dôrazom na vodu a pôdu, ktoré ovplyvňuje práve chátranie objektov a území.

Anke Wijnja, vyštudovala priemyselný dizajn a v súčasnosti sa aktívne venuje navrhovaniu prírodných záhrad. V rámci svojej práce využíva a intenzívne študuje techniku fytoremediácie pôdy. Je členkou Amsterdam Noord De Ceuvel, ktorý je známy ako inkubátor udržateľného spôsobu života. Stará sa a pracuje na zveľaďovaní komunitného parku a spolu s ďalšími odborníkmi a dobrovoľníkmi pracuje na čistení a obnovení pôdy v tejto oblasti, ktorá je zasiahnutá priemyselný znečistením.

Annamarie Velič pracuje ako manažérka pre udržateľnosť jednej z divízií firmy IKEA Industry. Zaoberá sa predchádzaniu negatívnych vplyvov priemyselných výrob na ovzdušie a vodné toky a pracuje tiež na projektoch zadržiavania vody v krajine a rezervácie biotopov v okolí priemyselných závodov.  Je zároveň jedným zo zakladajúcich členov o.z. Za našu vodu, ktoré sa venuje najmä návrhom politík na účinnú ochranu a kontrolu kvality pitnej vody. V rámci o.z.  pracuje na analýzach kontaminovaných území  a chemických rozborov vôd – tak v okolí starých priemyselných záťaží a skládok, ako aj v studničnej a pitnej vode obyvateľov celého Slovenska (www.zanasuvodu.sk). Pripravuje workshopy a prednášky pre odbornú aj širokú verejnosť najmä za účelom objasnenia dôležitosti zachovania kvality pitnej vody na Žitnom ostrove a iných chránených vodohospodárskych územiach.

Séria diskusií ,,CTZN dialógy” bude pokračovať v Novej Cvernovke a vždy nadviaže na tému aktuálneho vydania. Nové vydanie ,,Trhy ako fenomén” je plánované na október 2021.

Články ku prvému vydaniu ,,Spiace miesta” sa nachádzajú na platforme: https://ctzn.sk

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím