Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. marec 2022
1
574

Stanovisko SKA a SKSI ohľadne sporu vo veci stavby Cykloželezničky Prešov a polmiliónovej pokuty pre spracovateľa projektovej dokumentácie

"Určenie nároku ako rozdielu medzi projektovaným riešením a realizovaným stavom je neakceptovateľné."
Stanovisko SKA a SKSI ohľadne sporu vo veci stavby Cykloželezničky Prešov a polmiliónovej pokuty pre spracovateľa projektovej dokumentácie

V Januári 2022 potvrdil Krajský súd v Prešove rozsudok prvostupňového súdu vo veci projektu cyklocesty z Prešova  do rekreačnej oblasti Sigord. Spoločnosť A.P.H. ateliér musí zaplatiť mestu náhradu škody vo výške takmer 550-tisíc eur. Cena za vypracovanie projektových dokumentácií bola pritom len 22 800 eur.

Na počiatku sporu stálo navýšenie investície. Zhotoviteľ si vyžiadal viac ako pol milióna za práce navyše. Dodatočné náklady sa mesto rozhodlo vymáhať od ateliéru A.P.H. s tvrdením, že projektant spôsobil mestu škody dodaním chybnej projektovej dokumentácie.

Ako však uviedol Prešovský Korzár, ateliér sa bránil, že mal radnici dodať a aj dodal len projektovú dokumentáciu pre územné a stavebné konanie. Realizačný projekt mal pre mesto spracovať zhotoviteľ stavebných prác, čo však neurobil, a preto pri stavbe vznikli problémy.

  

Spor vo veci stavby Cykloželeznička Prešov - spoločné stanovisko SKA a SKSI

Slovenská komora architektov (SKA) a Slovenská komora stavebných inžinierov (SKSI) prijali so znepokojením zverejnené informácie o obsahu žaloby mesta Prešov voči projektantovi stavby Cykloželeznička Prešov – Zlatá Baňa, I. etapa. 

O žalobe sme sa dozvedeli z médií, keďže ani SKA ani SKSI počas trvania sporu nekontaktovala ani jedna strana, či už pre poskytnutie odborného vyjadrenia, stanoviska alebo inej formy pomoci.
Na základe dostupných údajov SKA aj SKSI zhodne konštatujú zásadné pochybnosti o spôsobe stanovenia rozsahu vzniknutej škody a oprávnenosti následného uplatňovania si náhrady škody zo strany verejného obstarávateľa voči projektantovi, spoločnosti A.P.H. ateliér, s.r.o.

Určenie nároku na náhradu škody zo strany mesta, ako rozdielu medzi projektovaným riešením a realizovaným stavom, je podľa nášho názoru z pohľadu právnych predpisov, poistných podmienok povinného poistenia projektantov a štandardnej európskej praxe neakceptovateľné.

Členovia SKA aj SKSI opakovane upozorňujú na jednostranné, nevyvážené podmienky v návrhoch zmlúv predkladaných samosprávami a na vyžadovanie ručenia nad rámec štandardného rozsahu krytého poistením zodpovednosti za škodu. Mylná interpretácia škodovej udalosti a škody zo strany verejných obstarávateľov, v celom rozsahu dodatočných nákladov na stavebné dodávky, nemá oporu v právnych predpisoch a podmienkach na vykonávanie regulovaného povolania autorizovaných architektov a autorizovaných stavebných inžinierov.

V rámci svojich kompetencií pri ochrane slobodného a odborného výkonu regulovaného povolania autorizovaného architekta a autorizovaného stavebného inžiniera svojimi členmi, bude poverená vypracovaním správy k sporu vo veci stavby Cykloželeznička Prešov – Zlatá Baňa, I. etapa, spoločná pracovná skupinu SKA a SKSI, o ktorej zložení rozhodnú predstavenstvá oboch inštitúcii v najbližšom možnom termíne.

Na podklade tohto bezprecedentného prípadu budú obe komory pokračovať vo svojich aktivitách smerujúcich ku zvýšeniu právneho povedomia projektantov, ako aj aktivít smerujúcich k širokej verejnosti a klientom, objednávateľom služieb projektantov, cieľom ktorých je dosiahnuť štandardné právne postavenie a zmluvné podmienky pre projektantov v procese prípravy a realizácie stavieb.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím