Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. júl 2022
0
109

Inšpirácie pre vaše projekty - systémové riešenia obvodového plášťa (3. časť)

Spoločnosť Cortizo predstavuje zaujímavé referencie a možnosti navrhnutých individuálnych riešení
Inšpirácie pre vaše projekty - systémové riešenia obvodového plášťa (3. časť)

Spoločnosť Cortizo Vám postupne predstaví  príklady výrobkov vhodných pre použitie na rôznych typologických druhoch stavieb. Od rodinných a bytových domov, zdravotníckych zariadení, až po priemyselné, obchodné, a kancelárske budovy.

Systémy CORTIZO sa prispôsobia akémukoľvek typu projektu...

Spoločnosť poskytuje produkty pre individuálne riešenia a ponúka viac ako 50 systémov okien, dverí, fasád, kompozitných panelov, zábradlí a riešení protislnečnej ochrany.

Nechajte sa inšpirovať vybranými zrealizovanými projektami, pri ktorých Cortizo približuje aj použité systémy a riešenia navrhnuté priamo pre jednotlivé stavby.

 

DOM 3S // Lagula Arquitectes

PROJEKT: DOM 3S
MIESTO: Caldes de Malavella (Girona)
ARCHITEKTI: Lagula arquitectes
SYSTÉMY CORTIZO: COR Vision Plus, COR Vision, 4500 Lift & Slide, COR 3500
FOTO: Adriá Goula

HOUSE 3S je rodinný dom s rozlohou 300 m² navrhnutý barcelonským štúdiom Lagula Arquitectes, ktorý sa nachádza v rezorte Girona. Biele steny, pohľadový betón, drevo a veľké okná CORTIZO, cez ktoré preniká svetlo do interiéru izieb s dokonalou symbiózou verandy, terasy, obytných priestorov a krajiny. 

Niektoré otvory v bočných stenách odhaľujú súkromné terasy, ktoré lemujú hlavnú os. Bohatý priestor uzatvárajú strohé materiály. Jednoduché omietnuté steny, strechy z betónového debnenia a fľakatá podlaha prechádzajúca z vnútorných do vonkajších priestorov. 

VEĽKO ROZMERNÉ OKNÁ CORTIZO

Vstup svetla do DOMU 3S a plynulé prechody medzi interiérom a exteriérom zabezpečujú veľké okná CORTIZO inštalované spoločnosťou Coalp Aluminis. V projekte boli použité minimalistické posuvné dvere COR Vision Plus so štruktúrovaným sivým povrchom, ktorý kontrastuje s čistou bielou farbou stien. Toto riešenie bolo zvolené pre centrálny priestor, kde boli nainštalované dve 3-krídlové 3-koľajové jednotky s dvoma veľkými rozpätiami 6370 x 2780 mm. Systém COR Vision Plus vyniká veľkými krídlami, ktorých rozmery môžu dosahovať až 4 metre na šírku alebo výšku, a tiež minimalistickým dizajnom, v ktorom je exponovaná časť rámu zredukovaná na minimum. Tým sa dosiahli spoje krídla len 25 mm, bočný spoj 57 mm a horný a dolný spoj 68,5 mm, čím sa zvýšila zasklená plocha okna na 94 %. Systém vykazuje vynikajúce tepelnoizolačné (Uw od 0,9 W/m²K) a akustické (tlmenie hluku až 43 dB). Okrem toho tieto krídla umožňujú veľmi plynulé otváranie, pretože ložiská rámu sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a umožňujú dokonalé posúvanie. 

Posuvný systém COR Vision Plus v dvojkrídlovej verzii bol vybraný aj na inštaláciu v kuchyni a v jednej zo spální na prízemí, pričom v ďalšej z miestností sa zvolil systém COR Vision, kvôli nadviazaniu na minimalistický štýl. Tretia spálňa domu, ktorá sa nachádza na prízemí, má tiež veľké rozpätie (4170 x 2810 mm), vyriešené pomocou série zdvižno-posuvných okien 4500 Lift & Slide s dvoma krídlami. Tento systém obsahuje kovanie, ktoré uľahčuje posúvanie krídiel s veľkou hmotnosťou po koľajnici z nehrdzavejúcej ocele. V otvorenej polohe zdvihnuté krídlo umožňuje riadené vetranie, pretože nedochádza ku kontaktu medzi tesnením a rámom. V zatvorenom stave poskytuje dokonalé tesnenie po celom obvode pôsobením stlačených tesnení vďaka hmotnosti krídla. Všetky inštalované posuvné systémy majú na vonkajšej strane drenážny kanálik zapustený do dlažby, aby sa uľahčil odtok vody v exponovaných oblastiach.

Lagula Arquitectes

Lagula Arquitectes je architektonická kancelária so sídlom v Barcelone od roku 2001. Združuje päť partnerov a priateľov spolu s tímom spolupracovníkov.

Profesionálna prax firmy zahŕňa projekty všetkých typov a rozsahov pre verejných aj súkromných klientov. Lagula spája projektovanie s výskumom a výučbou na národných a medzinárodných univerzitách.

Štúdio získalo ocenenia v národných a medzinárodných architektonických súťažiach. Ich práca bola ocenená Cenou Európskej únie za súčasnú architektúru, cenami FAD, na Európskom bienále architektúry a krajiny, na Bienále v Benátkach a v rôznych  odborných médiách po celom svete.

 

ŠTUDENTSKÝ INTERNÁT JAIZKIBEL // Otxotorena Arquitectos

PROJEKT: Študentský internát Jaizkibel
MIESTO: Donostia (Gipuzkoa)
ARCHITEKTI: Otxotorena Arquitectos
SYSTÉMY CORTIZO: Fasáda TP 52, zábradlie View Crystal, systém okien COR 70 Skryté krídlo
FOTO: Jorge Allende

Rekonštrukcia a obnova študentského internátu Jaizkibel vychádza z existujúcej stavby, budovy zo začiatku 20. storočia, ktorá sa doteraz využívala na výučbu a ku ktorej sa pridáva nový stavebný objem.

Svojou výnimočnou polohou a nádherným výhľadom na záliv Donostia je v súlade s vtedajším regionalistickým historizujúcim štýlom, ktorému dominoval eklektizmus. Zvýrazňuje kvalitu vnútorného priestoru, ambície dekoratívnych povrchových úprav a eleganciu vonkajšieho vzhľadu. Tiež spôsob, akým je postavený v krajine. Je zrejmé, že návrh predstavuje prestavbu už existujúcej budovy a je prínosom pre mesto a jeho najbližšie okolie z hľadiska jeho vizuálneho a krajinného vplyvu, s evidentným dopadom na urbanistický kontext.

Interiér tvorí vestibul s dvojitou výškou vo vyprázdnenej centrálnej časti a je zakončený veľkou horizontálnou vitrážou. Horné poschodie má výhľad na tento priestor po svojom obvode cez súvislý balkón. Hlavný prístup sa nachádza na jeho kolmej osi a smeruje k mramorovému schodisku, ktoré spája tieto dve poschodia.

Pri pamiatkovom výskume sa zistilo, že aj po sto rokoch boli jeho kamenné nosné múry v celkovo dobrom stave. Napriek tomu boli všetky podlahy spevnené a obnovené. Zrekonštruovaná bola aj fasáda murovanej steny existujúceho objektu, ktorá bola doplnená sanáciou a opravou nábehových ríms a rámov z umelého kameňa, ako aj hrebeňa  krytiny a zábradlia schodiska, ktoré sa nachádza nad hlavným prístupom.

Projekt zahŕňa rekonštrukciu existujúcho objektu a dostavbu nového objektu, ktorého strecha má podobu veľkej terasy otvorenej k horizontu vo výške prízemia. Terasa je v prednej časti ohraničená zábradlím VIEW CRYSTAL od spoločnosti CORTIZO, ktoré sa vyznačuje atraktívnym minimalistickým dizajnom. Systém je založený na hliníkovom profile v tvare písmena „U“, ktorý drží tvrdené vrstvené sklo len v jeho spodnej časti a obsahuje drenážny systém, ktorý umožňuje odvádzanie vody z odkrytých terás. Nový objem bol kvôli požiadavkám na orientáciu a s ohľadom na dažďové zrážky vyriešený skleneným plášťom s plochou 500 m2 na jeho severnej strane. Bolo nainštalované riešenie závesnej steny s integrovanými hliníkovými oknami, ktoré v miestach, kde nie sú transparentné, dopĺňa medzikrokvový sendvičový panel a vnútorný obklad, konkrétne systém CORTIZO TP 52. Išlo o tradičnú fasádu, pričom sklo bolo ku konštrukcii pripevnené pomocou priebežného prítlačného profilu, ktorý je priskrutkovaný a ukrytý pod obdĺžnikovým krytom alebo ozdobným profilom. Systémové riešene zaručuje absolútnu vodotesnosť, odvodnenie a odvádzanie vody z plášťa. Systém TP 52 sa vyznačuje vynikajúcimi tepelnými a akustickými vlastnosťami. Zvyšok fasád bol riešený pomocou betónovej steny in situ s premenlivou hrúbkou v závislosti od konštrukčných potrieb so sadrokartónovým obkladom.

S cieľom zlepšiť energetickú účinnosť budovy boli v existujúcom aj v novom objekte nainštalované hliníkové okná so systémom pántového okna COR 70 Skryté krídlo od spoločnosti CORTIZO,  ktoré sa vyznačuje úzkym profilom a vonkajším pohľadovým prierezom len 66 mm, čo umožňuje zasklenie až 85 % plochy, čím sa dosiahne mimoriadna svetelnosť v miestnostiach. Má atraktívny dizajn, ktorý pri pohľade zvonku skrýva krídlo za rámom, takže nie je možné rozlíšiť pevné plochy od otvorov. 

OTXOTORENA ARQUITECTOS

Otxotorena Arquitectos ateliér sa venuje zákazkám rôzneho typu. Štúdio vedie Juan Miguel Otxotorena (San Sebastián, 1959), architekt z Univerzity v Navarre, ktorú ukončil v roku 1983. V roku 1990 bol menovaný za profesora na katedre analýzy foriem architektúry na Univerzite vo Valladolide, kde vyučoval do roku 1994. 

Jeho práca získala množstvo uznaní a niektoré z jeho najvýznamnejších projektov boli publikované v rôznych národných a medzinárodných časopisoch, pričom získali aj množstvo prvých cien v  súťažiach, či už samostatne alebo v spolupráci s inými architektmi. 

 

REKONŠTRUKCIA BÝVANIA SAN MATEO // NAOS Arquitectura+MCEA Arquitectura

PROJEKT: Bývanie v San Mateo
MIESTO: Lorca
ARCHITEKTI: NAOS ARQUITECTURA+MCEA ARQUITECTURA
SYSTÉMY CORTIZO: Kompozitný panel, COR 35OO, Posuvný systém okien 4200
FOTODOKUMENTÁCIA: Bisimages

Rekonštrukcia obytného komplexu San Mateo v Lorce je projekt vypracovaný architektmi MCEA ARQUITECTURA a NAOS ARCHITECTURE, víťazmi súťaže návrhov, ktorú v októbri 2011 vyhlásilo spoločenstvo vlastníkov starého obytného komplexu na rekonštrukciu ich domov. Konštrukcia budovy bola vážne poškodená v dôsledku zemetrasenia, ktoré otriaslo mestom v máji toho istého roku, takže ju museli zbúrať.

Starý dom San Mateo sa nachádzal na jednej z hlavných ciest v meste Lorca, a bol jednou z jeho najcharakteristickejších budov. V súťažných požiadavkách bolo podmienkou, aby projekty zodpovedali pôvodnej štruktúre budovy, t. j. 6 vstupných brán a 12 bytov na poschodie. Preto hlavná výzva súťaže spočívala v návrhu projektu pre obyvateľov, ktorí dlhodobo obývali ten istý priestor, ale  s aktualizovanými požiadavkami a nárokmi.

Návrh predložený architektmi chápal projekt ako nástroj schopný dosiahnuť potrebný konsenzus medzi všetkými vlastníkmi budovy, aby bola jej rekonštrukcia realizovateľná. Okrem doterajších skúseností ponúkli majiteľom možnosť zahrnúť do projektu ich súčasné a budúce potreby a navrhli flexibilný plán.

V prvej fáze sa uskutočnili workshopy, na ktorých sa snažili definovať individuálne potreby každého z obyvateľov vyplnením formulárov, ktoré odrážali všetky pripomienky a návrhy. Prostredníctvom tohto prieskumu architekti získali veľmi dôležité informácie o potrebách a spôsobe života každého z nich. Po analýze a klasifikácii všetkých získaných informácií začali navrhovať typológie bývania.

Po definovaní modelov bývania architekti poskytli majiteľom rôzne typológie. Na základe týchto návrhov boli zapracované špecifické úpravy pre jednotlivých majiteľov bytov. Výsledkom je nová budova s úžitkovou plochou takmer 13 000 m² s 97 bytmi 45 rôznych typov, rozmiestnenými na 7 poschodiach, s mnohými zlepšeniami v oblasti udržateľnosti aj bezpečnosti. Okrem toho sa na prízemí nachádza nákupné centrum s rozlohou 1586 m² a tri garážové podlažia s 204 parkovacími miestami a 113 skladovacími priestormi.

Proces participatívneho navrhovania ukázal veľký záujem všetkých vlastníkov o prezentáciu svojich návrhov a zapojenie sa do rozhodovania, čo viedlo architektonické tímy zodpovedné za ich koordináciu k rozhodnutiu upraviť pôvodnú koncepciu fasády. 

Tento koncept fasády je založený na vizuálne homogénnom spracovaní celého obvodového plášťa, v ktorom sa striedajú nepriehľadné a priehľadné panely s väčším alebo menším stupňom priepustnosti v závislosti od ich umiestnenia a orientácie. Tým sa dosiahlo zníženie energetickej náročnosti osvetlenia a klimatizácie každého z bytov a dosiahla sa vizuálna kontrola vonkajšieho prostredia prostredníctvom veľkých presklených plôch pre obyvateľov. Na vyriešenie tohto návrhu sa spoločnosti MCEA ARQUITECTURA a NAOS ARQUITECTURA rozhodli pre systém odvetranej fasády z kompozitných panelov CORTIZO FR (Fire Retardancy) - udržateľné, efektívne, ekonomické a estetické konštrukčné riešenie, ktoré pozostáva zo 4 mm panelu s dvoma 0,5 mm hliníkovými plechmi a 3 mm hrubým centrálnym jadrom z minerálnej a polyetylénovej zmesi vyvinutej tak, aby spĺňala najvyššie požiarne požiadavky stanovené súčasnými predpismi. Žalúzie boli riešené perforovaným panelom, ktorý je uložený na skladacom ráme.

Použitie ľahkého materiálu, akým je kompozitný panel na fasáde, nie je jednoduché, keďže stavba je postavená v oblasti so značným rizikom seizmickej aktivity. Umiestnenie v seizmickej zóne výrazne podmienilo projekt tak pri návrhu konštrukcie (spôsob uchytenia schodov, umiestnenie a rozmery dilatačných škár, konštrukčný typ obojsmerných kazetových dosiek), ako aj pri výbere konštrukčných systémov, aby sa zaručila stabilita a fixácia v prípade pohybu.

Okrem odvetranej fasády prispeli k energetickej účinnosti komplexu aj prvky CORTIZO s prerušením tepelného mosta. Celkovo bolo nainštalovaných 715 okien a balkónových dverí so sivou eloxovanou povrchovou úpravou, pričom na vonkajších fasádach bol umiestnený pántový systém COR 3500 a vo vnútorných dvoroch systém posuvných dverí 4200. Inštalácia okien výrazne zlepšuje komfort v domácnostiach, znižuje spotrebu energie a minimalizuje problémy s kondenzáciou.

NAOS ARQUITECTURA

Hlavným cieľom štúdia NAOS je návrh budov a priestorov, ktoré zodpovedajú optimálnemu funkčnému programu s udržateľným environmentálnym dizajnom a s minimálnymi nákladmi na údržbu. Realizujú národné a medzinárodné projekty - obytné bloky, športové a kultúrne centrá, mestské priestory, zelené plochy, obchodné centrá, hotely, administratívne budovy, nemocnice, vzdelávacie centrá, tiež obnovy historických budov.

MCEA ARQUITECTURA

Štúdio MCEA | Arquitectura je ateliér z Murcie vedený Manuelom Costoyom, architektom, ktorý absolvoval štúdium na škole architektúry La Villette (Paríž) a ETSA v Madride. Spolupracuje s ním multidisciplinárny tím architektov, inžinierov a návrhárov. Štúdio vzniklo v roku 2008 a realizuje architektonické a urbanistické projektov rôzneho rozsahu a využitia, od rodinných domov až po veľké verejné zariadenia. 

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím