Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. jún 2016
0
495

Kancelária na cestách

Zariadenia, ktoré by nám mohli pomôcť mať vždy so sebou všetky výkresy a dokumenty, ktoré potrebujeme. Aktívne ich upravovať. Dokonca aj kreslením.
Kancelária na cestách

Spoločnosť HP priniesla v prvej polovici tohto roku dve zariadenia, ktoré by mohli byť pre architektov, dizajnérov a výtvarníkov dosť zaujímavé. 

Prvým zariadením je HP Spectre X2. Tento hybrid na pomedzí notebooku a tabletu  je zaujímavý tým, že ho môžeme mať stále so sebou. Používať ho ako poznámkový blok aj s tým, že formou škice (alebo komplexnejšej kresby) si môžeme doňho ukladať naše nápady a myšlienky. Priložený stylus (...pero, tužka, štetec...je multifunčný, na tlak citlivý nástroj) umožňuje kedykoľvek zaznamenať aj grafickú podobu myšlienky. Uložiť ju do "tableto-notebooku", prípadne aj do cloudu. Škica, výkres sa už nikdy nestratia. Hocikedy si ich môžeme znovu pozrieť, prípadne ich doplniť, upraviť. Poslať profesistom.  Podobne môžeme napríklad na kontrolnom dni na stavbe robiť poznámky do výkresov a poslať ich stavbyvedúcemu, prípadne kolegom do ateliéru na doplnenie a dopracovanie...

Takto HP Spectre X2 vyzerá
Takto HP Spectre X2 vyzerázdroj: HP

Pre nás je zaujímavé aktívne pero. To by malo poskytnúť až 700 hodín výdrže a je napájané AAAA batériou (pomerne netradičná veľkosť). Obsahuje Wacom technológiu. Hrot sníma tlak, ktorým kreslíme a preto je vhodné aj na náročnejšiu kreatívnu prácu. Uplatní sa pri kreslení napríklad v aplikáciách Photoshopu, alebo aj pri editácii v CAD programoch.

Základné údaje:

12-palcový displej má netradičný pomer strán 3:2.  Rozlíšenie - 1 920 x 1 280 bodov.

Rozmery (Š x H x V) 300 x 213,5 x 8,05 mm (tablet); 300 x 213,5 x 13,45 mm (tablet s cestovnou klávesnicou); 300 x 213,5 x 16,45 mm (tablet s rozšírenou klávesnicou)

Operačný systém Win 10, procesory  Intel® Core™ m3 až  Intel® Core™ m7. Maximálna kapacita pamäte 8 GB LPDDR3-1866 SDRAM. Ukladací priestor 128 GB až do 512 GB M.2 SATA SSD.

 Viac informácií na stránke HP.

 

Skoro plnohodnotný počítač môže byť však ešte menší. Dokonca ho ani nemusíme mať a bude stále k dispozícii. Ako je to možné? Stačí nám telefón. Nie však hocijaký. HP Elite x3 je zariadenie, ktoré zásadným spôsobom mení prácu s počítačom na cestách.

 Telefón - počítač  - HP Elite x3
Telefón - počítač - HP Elite x3zdroj: HP

Elite X3 - telefón s operačným systémom Windows 10, je navrhnutý tak, aby to bolo naše jediné zariadenie – môžeme ho používať ako telefón, notebook aj stolový počítač.

Má 6-palcový Quad HD displej a procesor Snapdragon 820. K tomu 4 GB RAM a 64 GB internej pamäte, ktorú možno pomocou karty microSD rozšíriť až na 2 TB. Je vybavený skenerom dúhovky a snímačom odtlačkov prsta na zadnej strane pod fotoaparátom. Disponuje veľkou 4150 mAh batériou, podporujúcou bezdrôtové nabíjanie. 

Elite X3 je môže využívať Continuum - funkciu Windows 10, ktorá umožňuje pripojiť hadvérovo výkonné inteligentné telefóny s Windows k väčšiemu displeju a pracovať s nimi ako s plnohodnotným počítačom s myšou a klávesnicou.

145823
Youtube

HP ponúka aj niekoľko doplnkov, ktoré umožnia premeniť tento smartfón na plnohodnotné PC. Prvý z nich je Desk Dock, chrómovaný dok s dvoma portmi USB, jedným USB-C, DisplayPortom a eternetom. Slúži na prepojenie s monitorom. Druhý doplnok má názov Mobile Extender a vyzerá ako štandardný tmavý notebook. V skutočnosti však obsahuje iba displej, batériu a klávesnicu. Keď sa bezdrôtovo prepojí s Elite X3, môže sa premeniť na Windows PC. Ide o praktickýý spôsob využitia funkcie Continuum bez obvyklých zložitých nastavení. Telefón môže ostať vo vrecku, komunikuje cez bluetooth.

Prípadne sa dá pracovať s akýmkoľvek externým zobrazovacím zariadením (monitor, televízor, projektor...) pomocou spomenutej dokovacej stanice.

Práca s externým monitorom a klávesnicou
Práca s externým monitorom a klávesnicouzdroj: HP

Elite X3 by sa malo dostať do predaja koncom leta. Cena ešte nebola oznámená.

Ešte prednedávnom bol v našich ateliéroch štandardom veľký stolový počítač a práca sa dala vykonávať iba za pracovným stolom. Čím ďalej, tým sa viac pracovné nástroje zmenšujú a prestávame byť viazaní na miesto. Pracovať a komunikovať môžeme na diaľku, terén ani odľahlé miesto nie sú prekážkou. Dokonca sa začina do rúk architektov znovu vracať aj "tužka". Síce trochu iná, akou sme začínali, ale možno o to praktickejšia. A vo vrecku budeme za chvíľu nosiť celú kanceláriu. Už sa tešíme.

Podklady HP.

 

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím