Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. február 2016
0
401

V Google Dokumentoch mžete vkladať text už aj bez klávesnice

Google doplnil hlasové zadávanie textu do svojich Google Docs nielen v angličtine ale po novom aj po slovensky.
V Google Dokumentoch mžete vkladať text už aj bez klávesnice

Funguje to na stolných počítačoch s prehliadačom Chrome a v Google Dokumentoch. Ostatné typy programov zatiaľ toto vylepšenie nedostali. Mobliná verzia nedostala túto aktualizáciu, no máte k dispozícií už zabehnuté hlasové zadávanie prostredníctvom systému Android či iOS.

145731
Youtube

Novinka so sebou prináša aj určitú potrebu času na naučenie sa základných editovacích príkazov. Medzi základnými je aj mazanie či označovanie zadaného textu alebo slova. Jednoduchým vytvorením nového dokumentu a následným kliknutím na položku “Nástroje”, môžete začať s tvorbou textu.

V teste nebol problém ani so zadávaním viet v slovenčine či v angličtine. Skôr by som uvítal informačnú ponuku po kliknutí na otáznik aj v slovenčine. V anglickom jazyku máte k dispozícií široký prehľad príkazov, ktorými viete plne nahradiť klávesnicu. Základné príkazy na mazanie či editovanie mi nefungovali ani v slovenčine či v angličtine.

Viackrát ma Google upozornil, že ma zle alebo slabo počuje. Mohlo to byť spôsobené využívaním integrovaného mikrofónu. Avšak diktovanie slov bez ďalších úprav nebol žiaden problém v oboch jazykoch. Zaujímavou myšlienkou je aj využitie audio nahrávok z prednášok alebo iných podujatí. Táto funkcia by mohla výrazne skrátiť čas prepisovania.

Odporúčam izolovať sa od okolitého hluku, ak máte tiež problémy s rozpoznávaním hlasu nahraného na integrovaný mikrofón, treba využívať skôr externý.

Google poskytol jednoduché riešenie ako pohodlne napísať napríklad knihu napríklad aj na smartfóne. Vyžaduje si to ovládať zopár hlasových príkazov pre jednoduché, ale aj zložitejšie úpravy textu.

Zdroj: Marek Hudák Techbox, Wired

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím