Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. máj 2016
0
312

Vzniká nová inteligentná sieť pre "internet vecí"

Na Slovensku vznikne bezdrôtová sieť pre inteligentné zariadenia s pokrytím viac ako milión občanov. Poslúži pre automatizovaný zber údajov a riadenie tzv. inteligentných domácností a miest.
Vzniká nová inteligentná sieť pre "internet vecí"

ANTIK Telecom má v pláne v najbližších 18 mesiacoch vybudovanie národnej bezdrôtovej siete SmartWorld pre riadenie inteligentných zariadení vo všetkých mestách, kde poskytuje svoje služby.

Vysielanie na priemyselnej frekvencii 868 MHz umožní zber údajov z inteligentných snímačov v prevádzke operátorov infraštruktúry ako je napríklad elektrina, voda či plyn. Bude to užitočné tiež pre potreby správcovských spoločností či komunálnych služieb, kde napríklad poskytne pre odvoz odpadu presné informácie o naplnenosti zberných nádob.

V kombinácii s vysielačmi montovanými do TV set-top boxov ANTIK-u zabezpečí rovnaká frekvencia aj riadenie domácich zariadení ako je osvetlenie, kúrenie či klimatizácia. Snímače pohybu, úniku vody či plynu zasa zvýšia bezpečnosť domácností.

„Internet vecí a inteligentnú domácnosť považujeme za sľubné segmenty rozvoja v oblasti telekomunikačných služieb v najbližších rokoch,“ vysvetľuje stratégiu Igor Kolla, generálny riaditeľ ANTIK Telecom.

„Preto už od minulého roka do všetkých našich TV zariadení montujeme aj prijímače schopné komunikovať s množstvom snímačov a inteligentných zariadení v domácnosti alebo komunálnej sfére,“ dopĺňa Igor Kolla.

Pre zabezpečenie novej siete ANTIK vybuduje vysielače vo voľne prístupnej frekvencii 868 MHz vo všetkých lokalitách dostupnosti svojej siete do konca roka 2017. Už v najbližších mesiacov pritom spustí vysielače pokrývajúce približne 90 percent územia Bratislavy a Košíc.

V kombinácii s ohlásenou výstavbou národnej bezdrôtovej siete tak vznikne unikátna možnosť ako okamžite a s minimálnymi nákladmi mať pod kontrolou náklady na energie, mestám a utilitným spoločnostiam zisťovať stav množstva zariadení, alebo si len nastaviť príjemnú teplotu doma pred príchodom z dovolenky.

Z povahy vysielania bude táto sieť vhodná najmä na zber telemetrických dát. Pre aktívne riadenie „Internetu vecí“, ako napríklad inteligentné elektrické zásuvky, termostaty, a podobne, ANTIK od konca roku 2015 distribuuje ako bezplatnú súčasť nových TV set-top boxov prijímač a vysielač na rovnakej frekvencii.

Ten je určený pre prístroje umiestnené do niekoľko sto metrov v okruhu domácnosti. Doteraz bolo takýchto TV boxov na Slovensko dodaných viac ako 10 tisíc, pričom do konca roka 2017 očakáva spoločnosť až 50 tisíc set-top boxov vybavených takýmto rozhraním.

Je zrejmé, že technologická a IT nadstavba nad projektami nových objektov, ktoré nám ležia na stoloch bude obsahovať v blízkej budúcnosti omnoho viac, ako doterajší "slaborúd" a "MaR".

Zdroj: Techbox

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím