Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. september 2020
0
88

Časová os života - Kto bol Ján H. Blicha

Začiatok28.9.2020
17:00
Koniec28.10.2020
14:00
MiestoCampus Gallery Fakulta umení – TUKE
AdresaPark Komenského 7 ,
Košice,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktMgr. art. Terina Barčáková
0910384370
tbarcakova@gmail.com

28. 9. – 28. 10. 2020
Campus Gallery
Fakulta umení – TUKE,
Park Komenského 7, Košice


Projekt Ján H. Blicha mapuje a prezentuje tvorbu Ing. arch. Blichu (1939 – 1999) prostredníctvom jeho vnučky, Lucie Mlynčekovej.

Prvá výstava (Galéria HotDock, Bratislava 2016), predstavovala architekta ako všestranného a talentovaného umelca, architekta, urbanistu, sochára i grafika. V druhej (GMAB, Trenčín 2018) sa divák mohol okrem jeho tvorby zoznámiť s teoretickou rovinou jeho práce, a tiež sa na chvíľu preniesť do úlohy architekta prostredníctvom hry inšpirovanej architektovým dielom.

V poradí tretie pokračovanie výstavy Ján H. Blicha si kladie za cieľ preskúmať detailnejšie dva základné body v jeho živote. Prvým je jeho vrcholové dielo, Dom smútku na sídlisku Juh v Trenčíne a druhým je hlbšie nazeranie na jeho osobnosť, prostredníctvom jeho denných záznamov z pracovných porád v Stavoprojektovom ateliéri.

Dom smútku v Trenčíne bol prvou a najrozsiahlejšou stavbou, ktorú architekt realizoval samostatne, a teda od vytvorenia podmienok pre jej tvorbu až po neskoré dokončenie výtvarno-interiérových prvkov. Celý tento proces trval približne 20 rokov. Téma obradných siení ho sprevádzala už od školských čias, taktiež okrem trenčianskeho domu smútku vytvoril niekoľko ďalších, či už v podobe realizovaných alebo iba navrhovaných. V neposlednom rade bol tiež spolutvorcom typologického podkladu pre tvorbu domov smútku na Slovensku. Práve trenčiansky Dom smútku však ostáva kľúčovým aj z dôvodu, že jeho prvý návrh vznikol v spolupráci s manželkou, Tatianou Blichovou. Ako vedúci projektového strediska Stavoprojektu Trenčín, ktorý pôvodne fungoval ako Stavoprojekt Trnava s pobočkou v Trenčíne, sa venoval nie len architektonickej tvorbe, ale tiež vedeniu vlastnej skupiny projektantov. Najautentickejším dokladom tohoto vedenia sú práve denné záznamy, ktoré si viedol na jednotlivých poradách. Profesné, ale tiež osobné poznámky tak prezrádzajú zaujímavé momenty a prejavy jeho osobnosti, a taktiež sú reálnym dôkazom procesu architektonickej tvorby neskorého povojnového obdobia.

Sprievodný program k výstave

28. 9. /pondelok/ o 17.00 h. vernisáž

3. 10. /sobota/ DEN ARCHITEKTURY /www.denarchitektury.cz/
10.00 workshop pre deti a rodičov, tvorba pop-up hracej pohľadnice
Príďte si spolu s vašimi deťmi (8-12 rokov) vyrobiť pop-up hraciu pohľadnicu a dozviete
sa tiež, ako súvisí zvuk a architektúry, ako zvuk nadväzuje na priestor, ktorý nás obklopuje. Workshop pod vedením Zuzany Liptákovej bude spoplatnený sumou 7 eur.

Zraz: sobota 3. 10., 10.00, Campus Gallery, vstup 7 eur, Park Komenského 7
15.00 vlastivedná prechádzka – Svadby a pohreby podľa Pavla Merjavého
Dom smútku Košice /Pavol Merjavý, 1972–1981/,
Sobášna sieň vKošiciach /Pavol Merjavý, 1971–1982/
„Bola to zaujímavá, no psychicky náročná práca, pretože som mal vytvoriť priestor, ktorý by korešpondoval s náladou a pocitmi pozostalých lúčiacimi sa s nebohým. Pri návrhu som vychádzal z princípu tunela, pretože sa hovorí, že kto zomrel, prechádza tunelom, na konci ktorého je svetlo.” To sú slová architekta Pavla Merjavého, ktorý dal podobu mnohým košickým objektom. Po stopách jeho tvorby sa vyberieme spolu s autorkou výstavy jeho vrstovníka, Jána H. Blichu, Luciou Mlynčekovou a kurátorkou Galérie M. A. Bazovského, Radkou Nedomovou.

Zraz: sobota, 3. 10., 15.00, Krematórium Košice, Zelený dvor 2702
18.00 diskusia – Pamiatková ochrana a popularizácia povojnovej architektúry
Pamiatky sú nositeľom cenného autentického odkazu minulosti, a preto by sme ich mali chrániť. Povojnová architektúra a výtvarné umenie celkovo je však stále verejnosťou vnímaná rozpačito a v žiadnom prípade nie je “hodná” byť pamiatkovo chránená. Diskusia s odborníkmi zo “starej školy” spolu s pohľadom mladších ročníkov upriami pozornosť širokej verejnosti nielen na svoje priame okolie a prinesie mnohé zaujímavé myšlienky.

Zraz: sobota, 3. 10., 18.00, Campus Gallery, Park Komenského 7
20.00 premietanie filmov – NATURA URBANA: THE BRACHEN OF BERLIN
/72 min., 2017, Matthew Gandy, Nemecko/Veľká Británia, nemecky, EN titulky/
Berlínske “Brachen” sú unikátne mestské priestory, ktoré vyrástli z povojnových sutín,
ekonomickej biedy a geopolitického rozdelenia. Tieto ostentatívne prázdne miesta
sa premenili na laboratórium pre botanistov, umelcov i obyčajných ľudí hľadajúcich kľud v ruchu veľkomesta. Natura Urbana skúma tieto dnes rýchlo miznúce miesta spolu so spontánnou diverzitou ich flóry, ktorá vrhá svetlo na komplexnú históriu nemeckej metropole.

WHAT IT TAKES TO MAKE A HOME
/29 min., 2019, Daniel Schwartz, Kanada, anglicky, EN titulky/
Akú rolu hrajú architekti v problematike bezdomovectva? Aako sa môžu mestá stať
lepšími domovmi pre nás všetkých? Tento krátky snímok sleduje život ľudí v meste bez domova na pozadí telefonického rozhovoru dvoch architektov z Los Angeles aViedne. V rozdielnom politickom a ekonomickom kontexte oboch miest vznikli projekty, ktoré sa snažia vybudovať viac inkluzívne prostredie.

28.10. /pondelok/ finisáž, komentovaná prehliadka

https://www.facebook.com/janhblicha/
https://www.instagram.com/janhblicha/

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím