Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. október 2018
0
61

Different Worlds 2017

Rôzne svety sú medzinárodným konkurzom zameraným na prezentáciu tvorivých a umeleckých úspechov na poli súčasnej fotografie.
Začiatok2.11.2018
15:00
Koniec30.11.2018
16:00
MiestoVeľvyslanectvo slovinskej republiky
AdresaVentúrska 267/5,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
KontaktVeľvyslanectvo slovinskej republiky

Autori: Georgs Avetisjans (LV), Boris Beja (SLO), Eva Križaj (SLO),  Aleksandra Nowysz (PL), Špela Škulj (SLO), Boglárka Éva Zellei (HU)
Kurátor: Dejan Sluga

Rôzne svety začali ako iniciatíva organizácie Photon v Ľubľane s cieľom povzbudiť, ohodnotiť a propagovať mladú, začínajúcu a ešte neuznávanú generáciu umelcov a fotografov. Za účasti medzinárodne uznávaných odborníkov súťaž podporuje motívy kreatívnej rozmanitosti, odlišnosti a kritického myslenia. Je otvorená umelcom do  35 rokov, ktorí žijú a pracujú v oblasti strednej a východnej Európy alebo ktorí z tohto regiónu pochádzajú, ale žijú a pracujú v zahraničí.   

Každý rok vyberá porota 10 umelcov, ktorých práce sú vystavené na záverečnej výstave a z ktorých traja získajú ocenenie. „Finálny výber poroty ponúka nové vizuálne prístupy mladej generácie umelcov, ktorí kreatívne skúmajú svoje životné prostredia. Všetkých desať projektov prezentuje často prehliadanú krásu každodennosti a priestorov, ktoré obývame, a umelci v každom z projektov zdôrazňujú dôležitosť ľudskej potreby niekam patriť. Čo výhercov odlíšilo od iných účastníkov súťaže, je ich prekvapivá výstižnosť pri zdieľaní konceptu či myšlienky, ako aj schopnosť poskytnúť silnú vizuálnu prezentáciu svojich prác.”

Na Mesiaci fotografie v Bratislave sú vystavené prvé tri ocenené projekty zo súťaže Rôzne svety spolu s dielami troch slovinských fotografov, sa dostali do finálneho výberu. Všetky projekty sú vo svojej podstate konceptuálne a zdôrazňujú silu estetiky a krásu snímky. Na treťom mieste rebríčka sa umiestnil projekt Boglárky Évy Zellei, ktorej práce skúmajú prítomnosť spirituality a náboženstva na sociálnej aj osobnej úrovni. Zinscenované scény krstu v rôznorodých náboženských priestoroch prinášajú nový pohľad na prostredie náboženského uctievania. Druhé miesto získal Georgs Avetisjans s projektom Rodná krajina, ktorý prezentuje interaktívny a viacvrstevný naratív rozprávajúci o malej dedinskej komunite Kaltene v Lotyšsku –  s neuveriteľným citom v ňom kombinuje minulosť a prítomnosť dediny. Iný pohľad na dejiny, pamäť a zmeny, ktorým podlieha naše okolie a životný priestor, sú zahrnuté v práci víťazky Aleksandry Nowysz, ktorá zobrazila takmer snovú atmosféru záhradných pozemkov v Poľsku. Tieto pozostatky priemyselnej éry, ktoré odkazujú na utopickú víziu ideálneho mesta, teraz fungujú ako alternatívne priestory a v Aleksandriných prácach sú zobrazené s neuveriteľným zmyslom pre krásu.    

Dve slovinské fotografky, Eva Križaj a Špela Škulj, sa obe pohrali s vizuálnou manipuláciou reality v rámci okolitej krajiny. V projekte Binokulárne videnie Eva Križaj skúma vnímanie hĺbky a priestoru experimentovaním so zrkadlom, zatiaľ čo Špela Škulj využíva prederavené fotografie v svetelných škatuľkách, aby posilnila myšlienku neustáleho pohybu a dvojakosti svetla. Iný prístup k priestoru zvolil tretí slovinský fotograf Boris Beja, ktorý na fotografiách série Medzipriestor zachytáva samého seba a používa svoje reálne životné skúsenosti na vysporiadanie sa s otázkami vzájomného pochopenia a komunikácie medzi utečencami a dobrovoľníkmi v utečeneckom tábore. 

Medzinárodná porota v roku 2017 pozostávala z nasledujúcich členov: Michaela Bosáková (Photon – Centrum súčasnej fotografie, Viedeň), Branko Lenart (fotograf a bývalý profesor na Vysokej škole umenia a dizajnu a na Univerzite aplikovanej vedy Joanneum v Grazi), Jean-Luc Soret (kurátor, Maison de la Photographie, Paríž) a Anja Zver (Kino Šiška Centrum urbánnej kultúry, Ľubľana).

Výherca dostane možnosť predstaviť svoje diela na nezávislej výstave (zvyčajne v Galérii Photon) s produkčnou hodnotou 1 000 €. Po prvej prehliadke v Ľubľane putuje výstava na iné partnerské podujatia a akcie. Vydáva sa katalóg prác všetkých vybraných umelcov, ktorý sprevádza výstavu a ktorý sa distribuuje na rôznych kultúrnych podujatiach v regióne. 

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím