Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. november 2022
0
231

Eastern Design Conference 2022

Ďalší ročník konferencie o globálnom dizajne v lokálnom kontexte.
Začiatok4.11.2022
09:00
Koniec5.11.2022
23:00
MiestoTabačka Kulturfabrik
AdresaGorkého 2,
Košice,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktTabačka Kulturfabrik
info@tabacka.sk

Vzťahu globálneho dizajnu s lokálnym biznisom bol venovaný ostatný ročník Eastern Design Conference 2019. Po niekoľkoročnej vynútenej pauze sa konferencia vracia so zámerom prezentovať to najlepšie z dizajnu za túto dobu. Eastern Design Conference 2022 sa uskutoční 4. a 5. novembra 2022 v Košiciach – v Tabačke Kulturfabrik. Organizátori pozvali na východ Slovenska úspešných grafických dizajnérov a animátorov, celosvetovo známe dizajnérske štúdia, umelcov vystavujúcich po celom svete, či výhercu ceny Oskára Čepana . Spolu sa účastníci môžu tešiť na 18 spíkrov v priebehu dvoch dní.

V treťom ročníku sa organizátori – košický dizajnér Roman Juhás a producent Ľuboš Bišto vracajú k esencii konferencie, ktorou bolo najmä vytváranie komunity a osobné stretávanie sa.. “Počas pandémie sme sa nemohli stretávať a to nás často pripravilo o osobné skúsenosti a prepojenia, ktoré boli často v centre dizajnérskej komunity,” vysvetlil Luboš Bišto. Silným programom však dávajú zároveň najavo, že majú ambíciu konferenciu naďalej rozvíjať . “Tento rok v našom programe účastníci nájdu nielen dizajnérov ale aj umelcov, ktorí síce tvoria inak, ale zároveň ukazujú ako univerzálna kreativita ovplyvňuje každého z nás.” dodal Roman Juhás

Tohtoročný program Eastern Design Conference predstavuje hneď niekoľko línií. Účastníci sa môžu tešiť na dizajnérky a dizajnérov, ktorí zo svojich krajín odišli, pracujú na svetových projektoch a domov sa pravidelne vracajú zdieľať skúsenosti. Ďalšiu líniu predstavujú tí, ktorí síce ostali doma, pôsobia na globálnych projektoch, no doma sa im nedostáva rovnakej pozornosti. “Pri skladaní programu vždy premýšľame o tom, či prednáška bude relevantná pre náš kontext – či prednáška má aj praktické využitie. Nie je jednoduché aplikovať poznatky z prednášok o dizajne z New Yorku, pretože lokálne budgety, konvencie a myslenie sú značne odlišné,” dodal Ľuboš Bišto. Rôzne formáty prezentácii sú nastavené tak, aby umožnili účastníkom dozvedieť sa od prezentujúcich čo najviac detailov.  Jazykom konferencie je slovenčina a angličtina, všetky prezentácie sú však simultánne prekladané do slovenčiny alebo naopak.

Medzi rečníkmi na Eastern Design Conference 2022 budú napríklad:
 
Michal Slovák
Michal Slovák je grafický dizajnér, ktorý sa špecializuje na tvorbu vizuálnych identít a obalový dizajn. Pracoval na viac ako stovke projektoch so spoločnosťami z celého sveta. Od Hondurasu cez New York až po Melbourne. Jeho dizajny viete nájsť už na viac ako 40 miliónoch obaloch a niektoré z nich pre čokolády Lyra dostali aj medzinárodné alebo domáce ocenenia za dizajn.

Veronika Rút Fullerová
UX Dizajnérka, ktorá študovala v Zlíne av Belgicku a zameriava sa jednak na branding značiek a jednak na komfort užívateľov v meste. Od roku 2011 je na voľnej nohe, posledné tri roky vedie design štúdio. Pre Brno vytvorila prvý český komplexný manuál pre reklamu v meste, ktorý sa stal vzorom pre ostatné mestá naprieč republikou. Spracovala Manuál pre kultivované stanice pre Správu železníc, ktorý sa venuje umiestňovaniu reklám na všetkých vlakových staniciach v Česku. V spolupráci s Plzenským Prazdrojom vytvorila nový systém práce s reklamou ich partnerských prevádzok v Česku a na Slovensku.

Peter Olah
Peter Olah je priemyselný, produktový a interiérový dizajnér s bohatými skúsenosťami zo spolupráce s medzinárodnými spoločnosťami ako Škoda Auto, Volkswagen, Audi, Lamborghini, Ford, Adidas, Davidoff, MontBlanc, Heineken, či sklárne ako Preciosa a Lasvit. Jeho návrhy získali mnoho medzinárodných ocenení, okrem iného niekoľkonásobnú cenu Red Dot Award, cenu ICSID Design Excellence award či Slovenskú národnú cenu za dizajn. V súčasnosti pôsobí ako šéfdizajnér interiérov pre automobilku Škoda Auto a tiež ako docent na Fakulte Architektúry a Dizajnu na Slovenskej technickej univerzite.

Vladimir 518
Zakladateľ labelu a vydavateľstva BiggBoss, jeden z najdlhšie pôsobiacich rapperov na českej scéne, člen kapely PSH, legenda graffiti scény, výtvarník, autor scénografií pre experimentálnu divadelnú skupinu TOW, autor knižnej a dokumentárnej série Kmeny, autor doposiaľ najrozsiahlejšej publikácie o stigmatizovanej predrevolučnej architektúre Architektura 58–89. 518 prichádza na Eastern hovoriť o čerpaní hybnej energie z lokálneho kontextu 20. storočia v Československu pri vytváraní populárnych projektov v hudobnom, filmovom a vydavateľskom priemysle.

Kickie Chudikova
Kickie vytvára výrazné designy, ktoré sú odvážne, vyvolávajú emócie, no zároveň sú estetické príjemné a rezonujúce u širokého publika. Vďaka silnému citu pre detail, Kickie verí že veci, ktoré sú dobre navrhnuté a ľahko sa používajú majú trvalú hodnotu kedže sú to práve tieto veci, ktoré sa majú uchovávať a odovzdávať ďalším generáciám. Kickie vyštudovala priemyselný dizajn a v roku 2020 v New Yorku založila svoje rovnomenné štúdio. Pracuje pre medzinárodné spoločnosti ale tiež navrhuje zberateľské predmety s cieľom pozdvihnúť prežívanie ľudí a prinášať iskru radosti do každodenného života.

Viac informácií o Eastern Design Conference:
Web
Facebook
Instagram

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím