Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
25. máj 2018
0
352

EU MIES AWARD PRIZE 2017

Slovenská komora architektov prináša na Slovensko výstavu najprestížnejšieho európskeho ocenenia na poli architektúry European Union Prize for Contemporary Architecture/ Mies van der Rohe Award
Začiatok29.5.2018
17:00
Koniec3.6.2018
16:00
MiestoPRIMACIÁLNY PALÁC, JUSTIHO SIEŇ
AdresaPRIMACIÁLNE NÁM. 1,
BRATISLAVA,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktIng. arch. Broňa Tarnócy
421 905 410 548

V utorok, dňa 29. mája 2018, bude v Primaciálnom paláci otvorená výstava Mies van der Rohe Award 2017, za účasti šéfkurátora Ivana Blasi, z Fundació Mies van der Rohe z Barcelony. V úvode večera sa svojím príhovorom dotkne tejto významnej udalosti i predseda Slovenskej komory architektov Ing. arch. Imrich Pleidel.

Bratislavská reinštalácia výstavy, ako aj jej finisáž, sú vyvrcholením podujatí, ktoré sa od októbra 2017 konali pri príležitosti osláv 25. výročia založenia Slovenskej komory architektov. Cena, ktorá má celosvetový kredit a je vysoko rešpektovaná medzi odbornou, rovnako aj vnímaná laickou verejnosťou, prichádza po prvýkrát na Slovensko v novom formáte.

Od roku 1988 Európska komisia a Fundació Mies van der Rohe Barcelona spoločne udeľujú cenu Európskej únie za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe Award. Do XV. ročníka Ceny bolo nominovaných 355 diel, z ktorých členovia poroty vybrali 40 projektov. V závere súperilo o prestížny titul päť finalistov.

Výnimočnosť bratislavskej udalosti podčiarkuje aj skutočnosť, že víťaza - holandský ateliér NL Architects - bude mať široká aj odborná verejnosť príležitosť stretnúť aj osobne, v piatok 1. júna 2018, v rámci prednášky festivalu DAAD – Dni architektúry a dizajnu.

Víťazný projekt - DeFlat - je inovatívnou rekonštrukciou jedného z najväčších bytových domov v Holandsku. Transformácia pôvodnej budovy, ktorú navrhol Siegfried Nassuth v roku 1971, reflektuje úvahy o novej a komplexnej realite súčasného života. Bytový dom Kleiburg, v tvare prelamovanej dosky, s 500 bytmi v štvrti Amsterdam Bijlmermeer, pričom výsledný návrh zosobňuje inovatívny náhľad na cenovo dostupné bývanie.

„Prestížne ocenenie, akým nepochybne Mies van der Rohe Award je, dodáva téme obnovy bytového fondu patričný význam a hlavne dôraz na jej kultúrny rozmer. Ide o fenomén a v súčasnosti najmasovejší prejav v oblasti hromadného bývania. Preto je potrebné uvedomiť si, že energetické parametre a úspora by nemali byť jediným zohľadňovaným faktorom,“ uviedol architekt Pavol Paňák, prvý podpredseda Slovenskej komory architektov.

Obnova bytových domov 20. storočia patrí aj na Slovensku medzi veľké výzvy a jej kultúrny rozmer stále nie je dostatočne vnímaný.  Slovenská komora architektov pripravila 8. júna, v rámci finisáže výstavy, v Galérii Archa, podujatie: Kleiburg vs. Petržalka? Kultúra obnovy sídlisk. Diskutérmi budú architekti: Pavol Paňák, Irakli Eristavi a Štefan Polakovič.

Ivan Blasi

Výstavu prišiel do bratislavy predstaviť architekt Ivan Blasi. V súčasnosti je hlavným kurátorom aktivít Fundació Mies van der Rohe.

Ivan Blasi
Ivan BlasiZdroj: @FundacioMies

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím