Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. október 2020
0
73

Festival Nasuti 2020

Festivalu súčasného umenia a udržateľnosti.
Začiatok24.10.2020
13:00
Koniec24.10.2020
19:00
Miestoonline
Adresa ,
online,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktNová Cvernovka

Tretí ročník festivalu súčasného umenia a udržateľnosti, ktorý bol inšpirovaný suťou - nahromadeným materiálom z rekonštrukcie bývalej chemickej školy. Témou festivalu je degrowth.

Bezrastová ekonomika alebo nulový rast (décroissance po francúzsky, degrowth po anglicky) má viacero aspektov: je to filozofia, politická ekológia, ekologické hnutie a ekonomická teória, ktorá zahŕňa limity biosféry do ekonomiky.

Festival poskytne priestor pre rôznorodé spracovanie témy v rámci výstavy súčasného vizuálneho umenia (objekty, inštalácie, sound-art) a online diskusií.

Zámerom festivalu Nasuti je zvyšovať povedomie o aktuálnych ekologických problémoch a riešeniach. Vznikol ako prvý festival súčasného umenia s environmentálnym zameraním na Slovensku a spája kreativitu, umenie, dizajn, inovácie a ekologické myslenie.

Umenie:

Amalia Roxana Filip, Jan Nálepa, Boris Vitázek, Gabriela Zigová
Woven (Danica Pišteková, Veronika Trnovská, Marianna Maczová a Anna Cséfalvay)
Juraj Hariš

Kurátorky:

Diana Klepoch Majdáková, Zuzana Duchová

Online diskusie + výstava:

13:00 - 19:00
Sprístupnenie výstavy Attack Decay Sustain Release v Zborovni (Nová Cvernovka), ktorá potrvá do 23. novembra.

13:00 - 14:30
GREEN FUNDING / online debata č. 1
Ako budeme grantovať ekologicky?
Musí byť umenie zelené?
Róbert Špoták (FPU), Michal Pavlík (IVF), Michal Sládek (Pohoda Festival), moderuje Natália Derner Urblíková.

15:00 -16:30
Udržateľný dizajn budúcnosti / online debata č. 2
Ako implementovať najnovšie poznatky techniky do dizajnérskej a architektonickej tvorby a byť eko - s predstavením nového Suťoparku.
Pri predstavení našich hostí urobíme oblúk od lopaty až po umelú inteligenciu. Prídeme až k takým základným otázkam, ako môže váš dizajn zlepšiť životy ľudí do budúcna? Čo s pandémiou? Ako budeme ďalej žiť? Aký dizajn by nám pomohol? Máme riešiť len online/ digital? Čo bude s fyzickým prostredím?
Juraj Hariš (Nová Cvernovka), Michala Lipková (FA STU), Lenka Hámošová (Uroboros, Praha), moderuje Zuzana Duchová.

17:.00 - 19:00
Nestrácajme čas: Degrowth / online debata č. 3
Čo to vlastne je ako tento pojem preložiť do slovenčiny a najmä slovenskej praxe? Michal Lehuta (Makroekonóm VÚB), Eva Fraňková (odborná asistentka na katedře Enviromentálních studií MUNI Brno), Nicolas Giroux (Bystro.org), moderujú Boris Meluš a Diana Klepoch Majdáková (Nová Cvernovka).

Výstavný projekt Attack Decay Sustain Release vzniká pre festival NASUTI v Novej Cvernovke reagujúc na jeho tohtoročnú hlavnú tému “degrowth”.

Pojem prevzatý zo syntetickej hudobnej produkcie opisuje dynamický priebeh zvuku a je symbolickou paralelou organického životného cyklu, ktorý môže (ale aj nemusí) byť odpoveďou na súčasné dianie pravdepodobne smerujúce k civilizačnému kolapsu.

Na výstave pracujú Amalia Roxana Filip, Jan Nálepa, Boris Vitázek a Gabriela Zigová pod kurátorským vedením Diany Klepoch Majdákovej. Ide o site-specific výstavný projekt, environment pozostávajúci z objektov a zvukovo-svetelných inštalácií.

Zámerom je vytvoriť autonómne, v čase sa vyvíjajúce prostredie, situáciu spájajúcu prírodné s umelým, zvuk s vizuálnym vnemom, organické procesy s technologickými, motív deštrukcie s opätovným vznikom, senzuálny zážitok so spracovaním a prijatím vedeckých faktov.

V projekte narábame s princípom zrovnoprávnenia všetkých súčastí organických i anorganických procesov a ich zlúčenie do jedného nekonečného cyklu, v ktorom na konci dominantný prvok zaniká a dáva tak priestor novému. Motív, ktorý môže byť pre človeka a jeho éru rovnako zničujúci, ako oslobodzujúci.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím