Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. september 2021
0
73

Festival Nasuti

4. ročníku festivalu súčasného umenia a udržateľnosti - Nasuti.
Začiatok18.9.2021
12:00
Koniec18.9.2021
20:00
MiestoKaštieľ Moravany
AdresaKostolecká 161/10,
Moravany nad Váhom,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktDiana Klepoch Majdáková
+421948110890
diana.majdakova@gmail.com

Prvý festival súčasného umenia so zameraním na ekológiu a udržateľnosť. Prepája kreativitu, umenie, dizajn, inovácie a ekologické myslenie. Program festivalu pozostáva z prednášok, diskusií, workshopov pre deti a dospelých v prítomnosti súčasného umenia v rôznych formách (performance, objekt, inštalácia, dizajn a.i.).

Cieľom festivalu je zvýšiť povedomie o aktuálnych environmentálnych problémoch a riešeniach. Jeho štvrtý ročník sa koná 18. septembra 2021 v kaštieli v Moravanoch nad Váhom, ktorý je v súčasnosti v procese premeny na živé kultúrne centrum.

Festival NASUTI je každý rok venovaný inej téme. Pre rok 2021 sme vybrali komplexný fenomén zastrešený pojmom TMA.

Tma nie je iba nedostatkom svetla, ale aj viacvrstvovým kultúrnym kódom objavujúcim sa v širokom spektre významov a kontextov. Okrem toho je nedostatok tmy vážnym ekologickým problémom súčasnosti, hoci sa momentálne nenachádza priamo v centre pozornosti environmentálnych hnutí. Tmu chce festival preskúmať ako východiskový bod uvažovania o aktuálnych ekologických otázkach. Ponúknuť predstavu tmy ako javu vítaného pre telo ako aj pre myseľ človeka a spolu s ním aj všetkých živých organizmov a zdravie celého ekosystému. Bude spochybňovať vnímanie temnoty ako výhradne negatívneho a / alebo nebezpečného miesta. Tmu vnímajú okrem iného aj ako príležitosť pre tvorivosť, rozvíjanie predstavivosti a technologické inovácie.

Program

Na festivale budú umeleckú tvorbu reprezentovať Mads Floor Andersen, András Cséfálvay, Jonáš Gruska, Kata Mach, Lucia Papčová, Miro Tóth, Rudolf Sikora, Samčo brat dážďoviek (a.i.). Diskutovať sa  bude s osobnosťami vedy a umenia o svetelnom smogu, energii a materiáloch v udržateľnej architektúre, ale aj o metaforických kontextoch a esenciách temnoty. V rámci pásma predstavíme projekt Nový európsky Bauhaus.

Čaká Vás pozorovanie hviezd s Karolom Petríkom z Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika a premietanie filmu o svetelnom znečistení Vo svetle noci s režisérom Matejom Pokom. Tvorivé aktivity pre deti založené na poznávaní neviditeľného sveta bude viesť lektorka Linda Blahová. Deti budú okrem iného mať možnosť vyskúšať si aj unikátnu hmatovú hru Memonik od ocenenej dizajnérky Nikolety Györe Čeligovej.

18.15 - 19.30

Debata: Udržateľná architektúra: energia a materiály
Nora Vranová - architektka, podpredsedníčka Slovenskej komory architektov, agenda udržateľnej architektúry, členka združenia Manifest 2020 - oficiálny partner Nového európskeho Bauhausu na Slovensku
Maroš Schmidt - dizajnér, riaditeľ Slovenského centra dizajnu, spoluzakladateľ Knižnice materiálov LOMA
Andrea Borská - architektka
Moderuje: Zuzana Duchová, kurátorka

Nový európsky Bauhaus je iniciatíva, ktorá kombinuje rozhodnutia vysokej politiky s praxou kreatívneho priemyslu. Nemalo by ísť o čisto filozofický a diskusný formát, ale vychádza z potrieb Zelenej dohody (Green Deal). Nastoľuje dialóg medzi vedou a technológiou, umením a sociálnym začlenením v úsilí o dizajn, ktorý nájde riešenia na každodenné problémy. Cieľ je jasný – zníženie emisií a kvalitnejší život. Pri tvorbe (nového) životného prostredia dostávajú slovo aj architekti a dizajnéri. Ako budeme - doslovne - budovať novú Európu? Povieme si o nových materiáloch a nových prístupoch.

Webová stránka
Facebooková stránka
Instagram

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím