Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. september 2019
0
117

Festival Nasuti 2019

V Novej Cvernovke sa chystá druhý ročník festivalu Nasuti.
Začiatok21.9.2019
10:00
Koniec21.9.2019
22:00
MiestoNová Cvernovka
AdresaRačianska 78,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktNová Cvernovka
+421 911 122 516
info@novacvernovka.eu

Podujatie Vzniklo ako prvý festival súčasného umenia s enviromentálnym zameraním na Slovensku a spája kreativitu, umenie, dizajn, inovácie a ekologické myslenie. Program tvoria prednášky, diskusie, workshopy a kreatívna produkcia vo forme prezentácií, originálnych vystúpení, objektov, dizajnov a inštalácií. Zámerom festivalu je zvyšovať povedomie o aktuálnych ekologických problémoch a riešeniach. Festival začne o 10:00 panelovými diskusiami, prezentáciami a detským sprievodným programom. Vyvrcholí vernisážou výstavy Dancing on the Ruins o 16:00 a večerným umeleckým programom.

Architektúra

Celý festival vznikol minulý rok okolo širších tém súvisiacich s rekonštrukciami a kultúrnym využitím starých opustených budov. Aj tento rok budú mať návštevníci možnosť vyskúšať si DIY Suťostroj na triedenie stavebného materiálu z dielne architekta Juraja Hariša. Hariš pôsobí v architektonickom ateliéri 2021, ktorý sídli v budove Novej Cvernovky. Je zanietený pre cirkulárnu ekonomiku, návrat do bodu nula, do momentu, v ktorom odpad neexistuje. Okrem výskumu “sute” a možnosti vytvárania stavebných blokov z jej materiálov sa venuje kompostovaniu a iným procesom, ktoré navracajú materiály do systému, namiesto ich vypudzovania po jednom či dvoch použitiach. Stará sa o cvernovkársku záhradu a ďalšie stavebné úpravy areálu.

Architektonická reflexia na samotnom festivale však tentokrát pôjde do väčších (historických) hĺbok. Historik a teoretik architektúry Peter Szalay sa vo svojom výskume pýta: Je necessizmus zabudnutá utópia či potenciálny vzor? „Mohutná obnova a tvorba přírodních hodnot musí zaujmouti nepoměrně důležitější místo než dosavadní nadměrná tvorba a výroba statků umělých,“ túto aktuálne znejúcu myšlienku napísal len dva roky po druhej svetovej vojne český architekt a teoretik Ladislav Žák. Jeho publikácia Obytná krajina, z ktorej citát pochádza, patrí k prvým teoretickým prácam regionálneho plánovania v Československu, urbanistickej disciplíny, ktorá je dnes symbolom technokratickej exploatácie krajiny a metaforou antropocénnej súčasnosti. Prednáška však nebude len archeológiou environmentálnych myšlienok modernizmu, ale má za cieľ diskutovať súčasnú situáciu a potenciáli architektúry a urbanizmu v dobe klimatickej zmeny.

Umenie

Medzinárodná skupinová výstava je zameraná na tému klimatickej zmeny a s ňou súvisiacej klimatickej krízy, ktorá je najväčšou výzvou súčasnosti. Je stále viac zrejmé, že pokračovanie v súčasnom spôsobe života vedie k ničeniu planéty a k ohrozeniu života ľudstva. Pre zastavenie tejto hrozby sú dôležité rýchle kroky. Záchrana života na zemi vyžaduje systémové zmeny vo všetkých oblastiach činností človeka: vo výrobe energie, získavaní potravín, v nakladaní s odpadom, v oblasti transportu, či bývania. Na troskách a ruinách minulosti vzniká nová spoločnosť. Kolaps nefunkčného systému poskytuje priestor pre nové idey a riešenia. Riešenia, ktoré budú založené na etickom vzťahu človeka k prírode. Umenie má v tomto procese symbolickú úlohu: inšpirovať, klásť otázky, ale aj experimentovať s odpoveďami. A tiež pripomínať, že aktivita je najlepším liekom proti negativite.

Vystavujúci umelci a umelkyne: Darina Alster, Markus Hiesleitner, Oto Hudec, Jana Kapelová, Lenka Klodová, Radim Labuda, Marie Lukáčová, Ralo Mayer, Milan Mikuláštík, Oliver Ressler, Daniel Rupaszov, Jaap Scheeren, Franz Tišek, Vladimír Turner.

Vernisáž začne komentovanou prehliadkou v zborovni na prvom poschodí o 16:00. Po komentovanej prehliadke a prezentáciách detských dielní zahrá o 20:00 recyklovaný DJ set Slávo Krekovič a.k.a. DJ Hamborgarafabrikkan, ktorý namieša nám posthistorický set roztopašných mashupov. Ironicko- vážnu večeru s prednáškou navarí umelec v post-praxi Radim Labuda a po zotmení sa na suti objaví performerka Darina Alster.

Diskusie

Festivalové diskusie predstavia zaujímavé a inšpiratívne osobnosti vedy, kultúry, biznisu i dizajnu. Týkajú troch hlavných tém: klimatickej krízy, zelenej architektúry a udržateľnej módy. Dôležitú diskusiu na tému Človek v ére klimatickej krízy otvorí teoretik a výskumník Lukáš Likavčan. Partnermi do diskusie mu budú psychologička Veronika Kolejáková a novinár Ondrej Podstupka. Diskusiu o zelenej architektúre uvedie historik architektúry Peter Szalay prednáškou, ktorá nebude len archeológiou environmentálnych myšlienok modernizmu. Partneri do debaty budú odborníci z praxe, z Metropolitného inštitútu Bratislava a spoločnosti Corwin.

S módnymi tvorcami sa budeme rozprávať o nastavovaní procesov a vzniku udržateľnej módnej značky v prostredí SR a Česka. Šperkárka Marta Juhász tvorí z nájdených predmetov. Zlínska značka Kave Footwear produkuje klasické tenisky z odpadových materiálov. Značka Créeme prináša prvú organickú spodnú bielizeň na Slovensku, postavenú na princípoch cirkulárnej ekonomiky. Udržateľnosť a etika sú charakteristické aj pre značku obalov a kabeliek značky sobi.eco. Etablovaná dizajnérka Mária Štraneková stála aj pri zrode tejto značky a porozpráva o svojej novej kolekcii a princípoch udržateľnosti. Česká Textile Mountain je ekologická galantéria alebo obchod, kde odkupujú látky od dizajnérov alebo textilných tovární. Snažia sa aby boli v obehu a nestal sa z nich odpad a taktiež opravujú odevy a vyrábajú reklamný ekologický textil.

Detský program

Sprievodný detský program počas celého dňa pre návštevníkov od 5 - 12 rokov pripravili organizátori v spolupráci so združením EDUdrama a Slovenským Centrom dizajnu. Zámerom programu je viesť deti k vnímavosti voči životnému prostrediu a k ne-konzumnému životnému štýlu. Vlastným eko-workshopom výroby peňaženiek prispieva aj partner živej kultúry v Novej Cvernovke - Nadácia VÚB. EDUdrama chce stierať hranice medzi javiskom a hľadiskom prostredníctvom divadelných predstavení a workshopov. Praktický “stavebný” workshop Suťoskalka pripravilo Slovenské centrum dizajnu. Hudobník Marek Kundlák stojí za workshopom recyklovaných nástrojov Dielnička malého muzikanta s následným koncertom Suťorchestra.

Kurátorky: Diana Klepoch Majdáková, Lenka Kukurová, Zuzana Duchová
viac informácií na nasuti.eu, alebo na FB.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím