Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. marec 2017
0
202

Konferencia Udržateľnosť v architektúre a cena Visio 2020

Hlavná téma tohto ročníka koferencie vydavateľstva Eurostav: Inovácie v udržateľnej architektúre (v novostavbách, ale aj pri obnove, rekonštrukciách a modernizáciach budov).
Začiatok20.4.2017
09:00
Koniec20.4.2017
19:00
Miesto Kongresová sála SLSP, Tomášikova 48, Bratislava
AdresaTomášikova 48,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktMgr. Alexandra Krchnavá
02 326 62 812
krchnava@eurostav.sk

Konferencia Udržateľnosť v architektúre a vo výstavbe sa uskutoční 20. apríla 2017 v kongresovej sále SLSP. Organizátori, Vydavateľstvo EUROSTAV a Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC), aj tento do odborného programu konferencie zaradili aktuálnu tému o Smart cities, ale aj inovácie pre udržateľnú architektúru a samozrejme, nebudú chýbať ani najlepšie príklady z praxe a ukážky projektov udržateľnej architektúry, ktoré boli realizované na Slovenska, no najmä v zahraničí.

Spíkri

Vynikajúcu úroveň každej konferencie robia vynikajúci spíkri a výborní odborníci. O tom vedia svoje aj organizátori už 7. ročníka konferencie Udržateľnosť v architektúre a vo výstavbe. Preto sa snažia už od prvých ročníkov prilákať na konferenciu významných architektov a odborníkov. A nebude tomu inak ani tento rok. V prvom bloku „Udržateľný urbanizmus“ vystúpi s veľmi zaujímavou prednáškou o riešení Smart city Helsinki fínsky architekt Pablo Riquelme. Holandský architekt Tim Jonathan príde na konferenciu prezentovať udržateľný projekt Green village v Holandsku. Za zmienku stojí aj londýnska architektka Judit Kimpian, ktorá je riaditeľkou udržateľnej architektúry a výskumu vo firme Aedas, zároveň je predsedníčkou Architects Council of Europe‘s Sustainability Work Group a zaoberá sa hodnotením výkonnosti budov, odhaľujúce rozsah a príčiny veľkého rozdielu medzi očakávanou a dosiahnutou energetickou spotrebou v budovách. Okrem vyššie spomínaných troch spíkroch sa môžete tešiť na ďalších odborníkov, ktorí sa s vami prídu podeliť o poznatky a skúsenosti z udržateľnej architektúry a výstavby.

Najvyšší čas rezervovať si miesta

Konferencia Udržateľnosť v architektúre a vo výstavbe je určená širokej odbornej verejnosti z oblasti stavebníctva a architektúry, najmä architektom, projektantom, developerom, investorom, generálnym manažérom firiem pôsobiacich na stavebnom trhu. Keďže kongresová sála SLSP má kapacitu 180 miest a záujem zo strany architektov, projektantov, developerov a investorov je každý rok značný, zaregistrujte sa na konferenciu čo najskôr. Po naplnení kapacity bude možnosť registrácie zastavená.

Viac info nájdete na webe Vydavateľstva EUROSTAV. Prihlásiť sa môžete tu.

Nominácie na cenu  VISIO 2020 za rok 2016/2017

Nominácie na cenu časopisu EUROSTAV Cena VISIO 2020 za rok 2016/2017 za najvýraznejší čin v oblasti udržateľnej architektúry a výstavby sú už známe. Rozhodla o tom na svojom zasadnutí 31. januára 2017 odborná porota v zložení prof. Ing. arch. Robert Špaček, CSc. a prof. Ing. Dušan Petráš, PhD.(odborní garanti konferencie Udržateľnosť v architektúre a vo výstavbe), predseda Slovenskej rady pre zelené budovy Ing. Pavol Kukura a konateľka Vydavateľstva EUROSTAV Ing. arch. Darina Lalíková, CSc. Odborná porota nominovala do tohto ročníka súťaže 3 subjekty.

O tom, kto z nominovaných sa stane nakoniec laureátom už 6. ročníka Ceny VISIO 2020, sa dozvieme na spoločenskom večere, ktorý sa bude konať 20. apríla 2017 v átriu SLSP. Spoločenský večer bude nasledovať bezprostredne po ukončení odbornej konferencie na tému „Udržateľnosť v architektúre a vo výstavbe“, ktorá sa bude konať v rovnaký deň v kongresovej sále SLSP, ktorej organizátormi sú Vydavateľstvo EUROSTAV a Slovenská rada pre zelené budovy.

Viac informácií o cene VISIO 2020 nájdete tu.

Nominácie:

Administratívny komplex Rosum Bratislava

Architektom budovy Rosum je tím projekčnej kancelárie Obermayer Helika, a zároveň sa na príprave projektu podieľal aj špecialista na verejné priestory Igor Marko z ateliéru Marko&Placemakers. Investorom stavby bola spoločnosť Penta. Budova je výnimočná tým, že počas výstavby bolo recyklovaného 75 % odpadu vznikajúceho pri stavebnej činnosti. Pri výstavbe bol použitý vysoký podiel materiálov obsahujúcich recyklovanú zložku a boli uprednostňované regionálne materiály. V interiéroch boli osadené zariaďovacie predmety s veľmi nízkou spotrebou vody a použité drevené produkty výhradne zo zodpovedne obhospodarovaných lesov s certifikáciou FSC. V budove sú umiestnené dobíjacie stanice pre elektromobily a počas prevádzky je vo všetkých jej priestoroch zabezpečený nadštandardný tepelný komfort. V okolí objektu plánujú vysadiť pôvodné alebo také druhy rastlín, ktoré nevyžadujú nadmerné zavlažovanie, ani nadštandardnú starostlivosť či hnojenie. Pre zavlažovanie týchto rastlín bude použitá technológia redukujúca spotrebu vody. Na streche parkovacieho domu postupne vznikne zelená terasa na ploche vyše 1 300 m2, s množstvom zelených prvkov. Vďaka týmto a ďalším kritériám môže budova Rosum ašpirovať na medzinárodne uznávaný ekologický certifikát LEED minimálne v úrovni Gold.

 

Osvetový projekt BVS Modrá Škola

„Modrá škola - voda pre budúcnosť“ je dlhodobý vzdelávací program Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ktorý BVS realizuje už niekoľko rokov. Hlavným cieľom programu je systematické budovanie pozitívneho vzťahu mladých ľudí k pitnej vode ako produktu, ktorý má svoju hodnotu rovnako ako každý iný produkt potrebný pre život človeka. Program je spracovaný tak, aby vhodnými formami a metódami zážitkového učenia pôsobil na rozvoj vedomostí a znalostí detí a mládeže o pitnej vode - jej výrobe, distribúcii, odvádzaní a čistení odpadových vôd, využívania dažďovej vody v udržateľnej výstavbe, ale aj o dôležitosti a nenahraditeľnosti vody v prírode. Aby realizácia bola úspešná a aby metódy práce boli na vysokej profesionálnej úrovni, spolupracuje Modrá škola aj s pedagógmi škôl a školských zariadení, ktorí sú oboznámení so zámerom čo najefektívnejšie ovplyvňovať záujem detí a mládeže o ciele programu.

 

Pozorovateľňa vtáctva Duna, Kalinkovo

Pozorovateľňa vodného vtáctva na dunajskej Hrušovskej zdrži pri Kalinkove je experimentálnou drevostavbou. Ide o environmentálnu stavbu, ktorá je určená na pozorovanie vtáctva a prírody. Hrušovská zdrž ako súčasť vodného diela Gabčíkovo je jedno z najvýznamnejších zimovísk vodného vtáctva v strednej Európe. V lokalite, ktorá sa stala súčasťou chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy, možno počas celého roka sledovať viac ako stotisíc jedincov. Pozorovanie vtáctva je vďaka originálnej vyhliadke oveľa príjemnejšie. Pozorovateľňa je výsledkom práce študentov architektúry, ich učiteľov a profesionálnych subdodávateľov v rámci bilaterálneho štipendijného programu EHP Slovensko s názvom Experimental Wooden Climatic Chamber. Vytvorili ju Fakulta architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave v spolupráci s Bergen School of Architecture v Nórsku a od prvotnej idey až po posledný náter ju organizovala manažérka projektu Veronika Kotradyová z FA STU v Bratislave. Okrem toho, že ide o zaujímavú environmentálnu stavbu, ide tiež o ukážkový príklad medzinárodnej spolupráce. Počas workshopov v Bratislave a v Bergene boli študenti rozdelení do tímov, aby hľadali základný koncept. Ten následne nezávisle rozpracovali ďalší do vhodného konštrukčného riešenia a ďalej sa modifikoval až do poslednej chvíle počas realizácie.

Hlasovať za svojho favorita môžete aj vy, a to od 15. marca do 15. apríla. Zo všetkých hlasujúcich vyžrebujeme troch, ktorí získajú grátis vstup na 7. ročník medzinárodnej odbornej konferencie Udržateľnosť v architektúre a vo výstavbe, ktorá sa bude konať 20. apríla 2017 v kongresovej sále SLSP a tiež na spoločenský večer, spojený s vyhlasovaním laureáta Ceny VISIO 2020 aj držiteľa Ceny verejnosti

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím