Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. február 2017
0
195

Miesta živej kultúry (1989-2016)

Prezentácia novej knihy a diskusia o kutúrnej pamäti Bratislavy.
Začiatok23.2.2017
19:00
Koniec23.2.2017
21:00
MiestoA4 - priestor súčasnej kultúry
AdresaKarpatská 2,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktA4
0910 549 225
info@a4.sk

23. februára vychádza kniha o kultových miestach kultúrneho života – hudobných kluboch, galériách a alternatívnych priestoroch v Bratislave, ktoré spontánne vznikli po revolúcii a do dnes zanikli alebo sa presťahovali. U.Club, Duna, staré Artforum, Stoka a ďalšie kultové miesta ožívajú v knihe s názvom BA!! Miesta živej kultúry (1989-2016).

Kniha je súborom autentických výpovedí, textov a obrazového materiálu o desiatkach nezávislých, inštitucionálne nezriaďovaných kultúrnych a umeleckých priestoroch, ktoré začali v Bratislave vznikať po páde železnej opony.

Živé podhubie bolo popretkávané hudobnými klubmi, galériami, rôznymi umeleckými a spoločenskými uzlami, ale aj krátkodobými pop-up iniciatívami obyvateľov mesta. Spoločné mali nadšenie a chuť vniesť do svojho prostredia čosi, čo mu za totality chýbalo: kúsok tvorivej energie, ľudského aj poetického rozmeru či generačného ducha.

Na nedávnu kultúrnu históriu sa editori Slávo Krekovič a Zuzana Duchová pozreli cez kľúčové nezávislé kultúrne priestory prostredníctvom autentických výpovedí ich tvorcov a spolupracovníkov. V knihe nájdeme rozprávanie Pavla Murína, zakladateľa hudobného klubu Duna, Štefana Polakoviča, ktorý zakladal U.Club, Máriu Riškovú, hýbateľku obývačkovej galérie a ideopožičovne Buryzone, ale aj spomienky Viliama Klimáčka na začiatky GUnaGU, či majiteľa kníhkupectva Artforum Vladimíra Michala. V knihe sa rozpráva napríklad aj o alternatívnom klube Intergalaktická obluda, ktorý počas fungovania zažil niekoľko útokov neonacistov. Autormi grafického dizajnu knihy sú Braňo Matis, Lenka Navrátilová a Beáta Paňáková.

V súčasnosti a nedávnej minulosti sme boli svedkami zániku, sťahovania či transformácie mnohých týchto nezávislých kultúrnych priestorov, ktoré hrali významnú úlohu v umeleckom, kultúrnom a spoločenskom živote obyvateľov hlavného mesta.

V siedmom vydaní KU.BA Talks knihu za účasti jej autorov a respondentov predstavíme a budeme diskutovať nie len o jednotlivých príbehoch, ktoré stoja za utváraním kultúrnych priestorov, ale pozrieme sa aj na vývoj a premeny spoločenských a kultúrnych súvislostí, ktoré sa na pozadí týchto príbehov odohrávali.

S moderátorom Bohdanom Smieškom budú diskutovať:

Slávo Krekovič, editor knihy, redaktor časopisu 3/4, publicista, hudobník, pedagóg a umelecký riaditeľ A4,

Ivana Taranenková, literárna historička a kritička, pôsobí ako vedecká pracovníčka Ústavu slovenskej literatúry SAV. Venuje sa výskumu literatúry 19. storočia a literárnokritickej reflexii súčasnej slovenskej prózy,

Štefan Polakovič, jeden zo zakladateľov legendárneho U.Clubu, architekt, pedagóg na Fakulte architektúry STU v Bratislave, kde pôsobí ako vedúci Ústavu architektúry občianskych budov, spoluorganizátor festivalu DAAD (Dni architektúry a dizajnu)

a ďalší...

Večer organizuje KU.BA - Kultúrna Bratislava a Verejný podstavec. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím