Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. máj 2019
0
116

Noc múzeí a galérií 2019

18. mája 2019 sa múzeá a galérie v Európe opäť otvoria návštevníkom s pestrou programovou ponukou v netradičnom čase.
Začiatok18.5.2019
19:00
Koniec19.5.2019
03:00
MiestoMúzeá a galérie
Adresa ,
,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktZuzana Vášáryová
+421 915 032 062
zuzana.vasaryova@snm.sk

Už pätnásty raz v histórii podujatia patrí tretia májová sobota Noci múzeí a galérií. Do neskorých večerných hodín bude možné navštíviť zbierkotvorné inštitúcie vo viac ako 100 lokalitách na celom Slovensku a stať sa priamym účastníkom zaujímavých výstav, autorských výkladov, tvorivých dielni, animácií, prehliadok, premietaní a ďalších foriem atraktívneho programu. Organizátori podujatia Zväz múzeí na Slovensku (ZMS), Slovenské národné múzeum (SNM), ako aj celá „múzejná obec“ si v rovnaký deň pripomenú aj Medzinárodný deň múzeí.

Múzeá a galérie v Bratislave a v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK)

spolupracujú vďaka finančnej podpore kraja už tretí rok na príprave a realizácii podujatia v niekoľkých oblastiach. Ide o spoločné prezentačné aktivity – pre návštevníkov je pripravená jednotná programová brožúra; spoločnú výšku vstupného – platí sa len v prvej navštívenej inštitúcii 3,- € na osobu a deti do 10 rokov sú zdarma; a zlepšenie dopravnej dostupnosti – špeciálna doprava na podujatie (historické vozidlá z Dopravného podniku Bratislava, posilnené denné aj nočné spoje v spolupráci s Bratislavskou integrovanou dopravou, parný vláčik zo Železničného múzea SR po bratislavských spojkách a do Malaciek alebo spolupráca na propagácii podujatia so Železničnou spoločnosťou Slovensko).

Takmer 40 lokalít múzeí a galérií v Bratislave a BSK ponúka bohatý program, časovo koncentrovaný najmä od popoludňajších hodín smerom do polnoci. Nováčikom roku 2019 je netradičný priestor CO KRYTu v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, kde sa záujemcom predstaví výstava komixu KOMA v Bratislave.

Do podujatia sa zapájajú aj zbierkotvorné inštitúcie v ďalších slovenských mestách.

Ich cieľom je rovnako v čo najväčšej miere a čo najzaujímavejšou formou prezentovať kultúrne dedičstvo krajiny a význam jeho ochrany a uchovania pre ďalšie generácie. Múzeá a galérie na Slovensku stále častejšie vytvárajú tzv. múzejné cesty (potulky po múzeách), ktoré uľahčujú orientáciu a zjednodušujú prístup k ich programu. Tradíciou na východe krajiny sa stala Košická noc múzeí či koordinácia podujatia v Banskej Bystrici spoločne s mestom Zvolen. Časté bývajú aj spoločné aktivity inštitúcií s mestom, miestom svojho sídlia, ako napríklad v Nitre. V regiónoch sa múzeá a galérie orientujú predovšetkým na predstavenie špecifík jednotlivých regiónov – ukážky remesiel, ľudových zvykov, tvorivé dielne pre všetky vekové skupiny návštevníkov a pod. Väčšina inštitúcií ponúka program za minimálne vstupné, alebo celkom bezplatne.

Západ a stred Slovenska:

VHM – Múzejné oddelenie Piešťany prezentuje výstavu Legionári naši hrdinovia veľkej vojny 1914 – 1918, ako aj letku Virtuálne BIELE ALBATROSY a film s besedou Štefánik, príbeh hrdinu – VLASŤ. Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch otvára tvorivé dielne, ukážky krojov s možnosťou si kroj vyskúšať, výstavy Čo sa našlo vo Váhu? Unikáty z doby bronzovej, nálezy zo stredoveku, novoveku a Generál M. R. Štefánik. V Dubnickom múzeum, m.r.o. sú pripravené konzultácie a poradenstvo pre amatérskych bádateľov, záujemcov o genealogický výskum a tvorbu rodokmeňov. LESY SR štátny podnik Lesnícke a drevárske múzeum program realizuje v spolupráci so siedmimi inštitúciami zo Zvolena a Banskej Bystrice. V ponuke je netradičná prehliadka múzea a čítanie starých máp pri svetle sviec a historických svietidiel, všetko spríjemnené podávaním kávy. SNG – Zvolenský zámok predvedie program ZANALYZUJ – ZREŠTAURUJ – ZDIGITALIZUJ, Zo zákulisia starostlivosti o umelecké diela a mnohé ďalšie.

Na východe Slovenska sa do „Noci“ zapája aj HOTEL LOMNICA Tatranská Lomnica, divadelnou prehliadkou svojich legendárnych priestorov.

Mala cisárovná Sisi tajnú lásku? Čo sa odohralo v apartmáne Márie Terézie? Straší duch staviteľa hotela v parnej saune hotelového wellness? A čo skrýva číslo 80, v názve pánskeho klubu? Všetko toto sa dozviete pri návšteve hotela. V SNG – Kaštieli Strážky si návštevník vychutná expozície renesančného kaštieľa. Spozná historický portrét z obdobia 17. – 19. storočia a oboznámi sa s osudmi šľachtických rodov. Nahliadne do života jednej z najvýznamnejších postáv stredoeurópskeho maliarstva, Ladislava Mednyánszkeho a mnoho iného.

Podujatie finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj

Kompletný program si môžete pozrieť nižšie alebo na muzeum.sk.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím