Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. február 2017
0
112

Prednáška Borisa Ondreičku k výstave Stana Filka

Pozývame Vás na prednášku Borisa Ondreičku k výstave Stana Filka "Od procesu povznesenia sa do projektu vznešenosti", ktorá sa uskutoční v stredu 1. marca o 17.00 hod. v Bethlenovom dome na Dolnej 8. Prednáška je sprievodným podujatím k retrospektívnej výstave Stana Filka (1937 – 2015) zo zbierky Stredoslovenskej galérie P O S T B I G B A N G S F A N T E B I G B A N G S F.
Začiatok8.3.2017
17:00
Koniec8.3.2017
18:00
MiestoStredoslovenská galéria
AdresaDolná 8,
Banská Bystrica,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktSSG
048/470 16 15
ssgbb@ssgbb.sk

V eseji Od procesu povznesenia sa do projektu vznešenosti Boris Ondreička uvažuje o motiváciách a motivitách Stana Filka. Východiskom i „chrbtovou kosťou“ Ondreičkovej eseje (ktorá bude súčasťou pripravovanej publikácie o Stanovi Filkovi v editorskom vedení Víta Havránka) je jeho Merzbau, dnes (2016) už opustený, ateliér-archív-objekt-environment-hrobka na Snežienkovej ulici v Bratislave, Československo / Slovensko. Snežienkovú pokladá Ondreička s Havránkom za najotvorenejšiu bránu do možného výkladu Filkovej subjektívnej kozmológie. Jej všetky odtiene sa stretávali (a boli ním systematizované) spolu iba tu.

Boris Ondreička (1969) je umelec, autor, od roku 1987 spevák a textár skupiny Kosa z nosa, do 2011 riaditeľ tranzit.sk, od roku 2012 kurátor Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Viedeň. Spolu/kurátoroval Rare Earth, Supper Club, Tomorrow Morning Line, Olafur Eliasson „Green light—An Artistic Workshop“, a 5. sezón frekvencie hovoreného slova Ephemeropteræ, ako aj seminár Forgotten Space, a ďaľšie, všetko pre TBA21. V minulosti spolu/kurátoroval aj Manifesta 8, Murcia, Cartagena, ES, Being The Future, Palast der Republik, Berlín, DE, Symposion / The Event, Birmingham, UK, Auditorium, Stage, Backstage, Frankfurter Kunstverein, DE, a individuálne projekty Lois & Franziska Weinberger, Stano Filko, Andreas Neumeister, Július Koller, Denisa Lehocká, Zbyněk Baladrán, a ďaľšie. Spoluzaložil Spoločnosť Júliusa Kollera. Jeho umelecké projekty boli vystavené na Manifesta 2, Luxembourg, L, Benátskom- (Česko-slovenský & Roma pavilóny), Pražskom-, Gyumri-, Torino-, Anzengruber-, Tai-Pei-, Athens- , Kyiv-, Jakarta- bienále; PS1 NYC, USA, BAK Utrecht, NL, W139 a De Appel, Amsterdam, NL, Marres, Maastricht, NL, Smak, Gent, BE, Kunsthalle Loppem, BE, Tramway Glasgow UK, Fondazione Sandretto Regaudengo Turin, IT, Le Plateau, a Galerie Jocelyn Wolff, Paríž, F, Frankfurter-, Kölnischer-, Badischer-, Münchener-, Stuttgarter Kunstverein-och, DE, Kiasma, Helsinki, FI, HKW, Berlin, DE, ACAF, Alexandria, EG, Slovenská and Česká národná galéria, Moravská galéria, Secession, Mumok, Kunsthalle, TQ, Viedeň, AT, Donaufestival, Krems, AT, Magazin 4, Bregenz, AT, a ďaľšie. Jeho HI! lo. bola vydaná v tranzit/jrp Ringier, CZ/CH a One Second / Out of Time v Revolver, DE. V súčasnosti kurátoruje práve prebiehajúci projekt Otázka vôle pre Nadáciu otvorenej spoločnosti v Bratislave.

Výstava Stana Filka (Stano Filko_Zo zbierky SSG) predstaví rozsiahlu akvizíciu galérie z diela autora generácie slovenskej neoavantgardy 60. rokov. Filko získal medzinárodné uznanie ako tvorca inštalácií a prostredí a považuje sa za priekopníka na poli konceptuálneho umenia na Slovensku. Akvizícia, ktorú galéria získala do svojich zbierok v roku 2015, obsahuje 726 menších objektov a diel na papieri. Ako systematicky vybraná zbierka je rozsiahlym umeleckým archívom s veľkým bádateľským potenciálom. Obsahujeautonómne diela, ako aj dokumentácie Filkových výstavných projektov a mnohých už neexistujúcich alebo priebežne prepracovávaných priestorových diel, či diel vysvetľujúcich vývoj jeho unikátneho (ideologického) systému farieb, ktorý vytvoril na vysvetlenie svojho holistického konceptu sveta.

Názov podujatia: "Od procesu povznesenia sa do projektu vznešenosti" - Prednášku Borisa Ondreičku k výstave Stana Filka
Usporiadateľ: Stredoslovenská galéria
Miesto konania: Bethlenov dom, Dolná 8, Banská Bystrica
Termín: /streda/ 1. marca 2017 o 17.00 hod.

Vstup voľný.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím