Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. február 2019
0
97

Salón drevostavieb 2018

V poradí 13. ročník česko-slovenskej nesúťažnej prehliadky moderných drevostavieb Salón drevostavieb 2018, predstaví na výstave na Fakulte architektúry STU v Bratislave spolu 30 inšpiratívnych realizovaných moderných stavieb z dreva.
Začiatok19.2.2019
15:00
Koniec7.3.2019
18:00
MiestoFakulta architektúry STU
AdresaNámestie slobody 19,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
KontaktFA STU

Slávnostné otvorenie prebehne 19.2.2019 o 15:00 vo foyer FA STU. Na výstavu vyberali, podobne ako v doterajších rokoch, výhradne stavby, navrhnuté architektmi a realizované v uplynulom roku architekti Pavel Horák (Prodesi/Domesi, Praha) a Ľubica Fábri (ARCHA, Bratislava), protagonisti výstavno-publikačného projektu Salón drevostavieb.

Cieľom podujatia Salón drevostavieb je od jeho založenia v roku 2005 propagovať modernú a kvalitnú drevenú architektúru ako formu udržateľnej výstavby. Každoročne predstavujú organizátori prostredníctvom výstavy a publikácie Ročenka drevostavieb vybrané diela, aktuálne postavené v Česku a na Slovensku. Súčasťou prehliadky bývajú pravidelne aj drevostavby zahraničných hostí – architektov z Rakúska, ale aj z ďalších európskych krajín ako škandinávske štáty či Nemecko, kde má stavanie z dreva dlhoročné tradície a pevné miesto v tvorbe súčasných architektov. V súčasnosti sa Salón etabloval na najväčšiu nesúťažnú prehliadku modernej architektúry z dreva v strednej Európe.

O tom, že drevo ako stavebný materiál, je nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie pre kreatívne a ekologicky zmýšľajúcich architektov svedčia aj realizácie, ktoré predstavuje Salón drevostavieb 2018. Všetky na výstave predstavené stavby boli publikované v knižke Ročenka drevostavieb 2017. Typologicky sú medzi vybranými realizáciami rodinné a víkendové domy, ako aj rôzne verejné stavby. Drevo sa ako konštrukčný materiál dá výborne zužitkovať nielen pri novostavbách, ale aj pri prestavbách a rekonštrukciám – o čom svedčí napríklad impozantná prestavba ľudovej školy v Absame od rakúskych architektov z ateliéruSchenker Salvi Weber.Stavanie z dreva celosvetovo získava nielen na popularite, ale aj na dôležitosti z hľadiska udržateľného vývoja. Drevo je jediný dorastajúci a trvale obnoviteľný zdroj materiálu na výstavbu na Zemi.

„V roku 2019 má výstava Salón drevostavieb namierené na fakulty architektúry troch univerzít – STU v Bratislave, VUT v Brne a ČVUT v Prahe. Teším sa z toho! Inšpirovať a vzdelávať mladých adeptov architektúry o drevostavbách je jedným z poslaní Salónu, ktoré vnímame ako dôležitý vklad do budúcnosti. Čím viac mladých profesionálov si dnes osvojí princípy udržateľnej architektúry a otvorí srdce stavaniu z dreva, tým viac funkčných, krásnych a životnému prostrediu prospešných budov vyrastie zajtra,“ uviedla Ľubica Fábri, riaditeľka Salónu drevostavieb v SR.

Salón drevostavieb organizuje architektonicko-realizačná kancelária Prodes/Domesi Praha od roku 2005 v ČR. V roku 2012 sa Salón stal česko-slovenskou aktivitou, na Slovensku je organizátorom Salónu Centrum architektúry ARCHA Bratislava spolu s online časopisom ADMAGAZIN.sk.

Foto: archív Salón drevostavieb 2018

www.admagazin.sk
www.salondrevostaveb.cz

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím