Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. jún 2022
1
53

Víkend otvorených parkov a záhrad

Viac ako 500 záhrad nachádzajúcich sa v 23 európskych krajinách otvára svoje brány od piatka 3.júna do nedele 5. júna 2022
Začiatok3.6.2022
15:00
Koniec5.6.2022
20:00
MiestoSlovensko
Adresa ,
,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktMgr. Michaela Kubíková

Milí priaznivci parkov a záhrad,

Viac ako 500 záhrad nachádzajúcich sa v 23 európskych krajinách otvára svoje brány od piatka 3.júna do nedele 5. júna 2022, aby spoločne oslávili význam parkov a záhrad pre našu spoločnosť.

Európske krajiny zdieľajú spoločné zelené dedičstvo reflektujúce vkus a  know-how záhradníkov, botanikov i umelcov, ktorí cestovali a šírili záhradné umenie po celom kontinente.

Záhrady v talianskom, francúzskom, anglickom štýle, upravené parky, botanické, komunitné, prírodné a ďalšie druhy parkov a záhrad v celej Európe inšpirujú umelcov a dizajnérov aj dnes. Množstvo európskych parkov a záhrad, otvorených výnimočne na víkend Rendez-vous aux jardins (Stretnutie v záhradách – Víkend otvorených parkov a záhrad na Slovensku)  ponúka príležitosť objavovať jedinečnosť a veľké bohatstvo záhrad a parkov v Európe.

Parky a záhrady čelia zmene klímy

Parky a záhrady čelia zmene klímy je témou XIV. ročníka podujatia.

Parky a záhrady plnia nenahraditeľnú funkciu v čase klimatických zmien a zároveň sú aj samé týmito zmenami vo veľkej miere dotknuté. Úprava palety rastlín, zmena rytmu ročných období, skoré kvitnutie, výskyt nových parazitov atď. sú témy, o ktorých sa v posledných rokoch stále viac diskutuje. Vzhľadom na meniace sa podnebie musia záhradníci podstatne upravovať svoje pracovné postupy: častejšie kosenie, regenerácie trávnikov, zmeny kvitnutia rastlín, likvidácia spadnutých veľkých konárov po silnom vetre, výrub odumretých vyschnutých stromov po vlnách opakujúcich sa horúčav, boj s novými parazitmi atď. Tvárou v tvár klimatickým zmenám je potrebné hľadať iné druhy rastlín. Je potrebné opúšťať od druhov, ktoré je náročnejšie pestovať a sústrediť sa na odolnejšie druhy rastlín.

Je dôležité, aby sa v mestách, kde parky a záhrady pomáhajú bojovať proti tepelným ostrovom sa zavádzali programy obnovy vegetácie (výsadba mestských lesov, tvorba nových zelených plôch, revitalizácia školských záhrad a ihrísk atď.). Mnohé parky a verejné záhrady v Európe menia svoj otvárací režim, napríklad často sú otvorené aj počas horúcich nocí alebo naopak zatvorené v čase silného vetra.

Klimatickej zmene je teda potrebné prispôsobiť aj manažment, údržbu či kompozíciu našich parkov a záhrad, aby sa zachovali ich hodnoty a zmysluplné využívanie súčasnou i budúcimi generáciami.

V rámci podujatia je široká verejnosť pozvaná nielen objavovať hodnoty nášho zeleného dedičstva ale aj diskutovať s odborníkmi, vlastníkmi či správcami našich parkov a záhrad o realizovaných opatreniach či záhradníckych postupoch týkajúcich sa zmeny klímy. Spoločnou snahou organizátorov podujatia je zachovať naše parky a záhrady ako  rezervu biodiverzity pre blaho človeka a celého života.

Tešíme sa na stretnutia s Vami v parkoch a záhradách Slovenska!

Za organizátorov podujatia na Slovensku, Mgr. Michaela Kubíková

 

 

https://www.vopz.sk/zahrady-a-parky

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím