Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. máj 2019
0
74

Víkend otvorených parkov a záhrad 2019

Aj tento rok môžu obyvatelia a návštevníci Slovenska navštíviť parky či záhrady so zaujímavými príbehmi, sprístupnené počas prvého júnového víkendu v rámci medzinárodného podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad.
Začiatok1.6.2019
09:00
Koniec2.6.2019
17:00
Miesto101 lokalít v rámci SR
Adresa ,
,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktMichaela Kubíková
0907 296 724
kubikova@nt.sk

Novinkou v hlavnom meste sú tematické prehliadky po vybraných okruhoch s odborným sprievodcom.

Už 11. ročník tejto akcie,ktorej cieľom je prezentovať a zdôrazňovať hodnoty našich parkov a záhrad a zapájať ľudí do ich aktívnej ochrany sa koná po celom Slovensku cez víkend 1. – 2. júna 2019. Podujatie na Slovensku je súčasťou medzinárodnej iniciatívy venovanej najmä historickým parkom a záhradám, do ktorej sa vrátane Slovenska zapája 19 krajín Európy. Podujatie sa koná pod záštitou ministerky kultúry SR p. Ľubice Laššákovej, ministra životného prostredia p. Lászla Sólymosa a v Bratislave aj pod záštitou primátora Hlavného mesta Bratislavy p. Matúša Valla.

Ústrednou témou tohto ročníka podujatia je Záhrada a jej živočíšna ríša. Pre všetky naše parky a záhrady je otázka biodiverzity veľmi dôležitá. Aj naše mestské historické či novodobé parky a záhrady sú domovom mnohých živočíchov. Aby sme vytvorili živú záhradu, plnú užitočných živočíchov, je potrebné pestovať zdravo a bez využívania chémie. Ochranou parkov a záhrad chránime aj ich živočíšnu ríšu, ktorá je síce často veľmi nenápadná ale jej funkcia je nenahraditeľná!

Pod hlavičkou VOPZ sa v rámci Slovenska predstaví celkom 101 lokalít, ktoré sú zaujímavé svojou históriou, záhradným dizajnom a architektúrou, ekologickým či aktívnym prístupom vlastníka, zbierkami rastlín ale i nevšedným príbehmi, ktoré sa k nim viažu. Počas VOPZ môžu návštevníci zhliadnuť verejné i súkromné lokality - historické parky a záhrady,ukážkové prírodné záhrady, ovocné sady,škôlky, zelené námestia, arboréta alebo aj krásne udržiavané školské záhrady. Veľa z nich je verejnosti počas roka neprístupných.

V spolupráci s organizáciou arboristov na Slovensku (ISA Slovensko) budú v mnohých vybratých lokalitách na Slovensku sponzorsky ošetrené stromy a ISA Slovensko i tento rok venuje a zasadí v jednej zo zúčastnených lokalít vzrastlý strom. Tento rok sa bude v piatok 31.5.2019 sadiť 250-300 cm vysoký Cornus florida (drieň kvetnatý) v Banskoštiavnickej botanickej záhrade.

Stále viac obľúbené podujatie organizuje nezisková organizácia Národný Trust n.o., ktorej poslaním je obnova, ochrana a sprístupňovanie prírodných a kultúrnych pamiatok a lokalít na Slovensku.

Myšlienku prezentácia a zdôrazňovania hodnôt parkov a záhrad, ich ochranu a obnovu budú môcť návštevníci podujatia podporiť darovaním dobrovoľného príspevku a ako poďakovanie získajú odznaky či magnetky s nápisom Priateľ parkov a záhrad, ktoré výtvarne obohatili žiaci Základnej umeleckej školy v Liptovskom Hrádku.

Zoznam všetkých zapojených parkov a záhrad, spolu s programom podujatia nájdete na stránke www.vopz.sk.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím