Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. november 2016
0
218

Výstava finalistov Ceny Oskára Čepana 2016

Nadácia - Centrum súčasného umenia a Stredoslovenská galéria Vás srdečne pozývajú na vernisáž výstavy finalistov Ceny Oskára Čepana 2016, ktorá sa uskutoční v utorok 8. novembra 2016 o 18 hod. v Praetoriu na Nám. Š. Moysesa 25 v Banskej Bystrici. Výstava potrvá do 4. decembra 2016.
Začiatok8.11.2016
18:00
Koniec20.11.2016
18:00
MiestoPraetoriu
AdresaNám. Š. Moysesa 25,
Banská Bystrica,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
KontaktPraetoriu

Na skupinovej výstave v Stredoslovenskej galérii sa predstavia finalisti 21. ročníka Ceny Oskára Čepana. Daniela Krajčová, Juraj Gábor, Lucia Luptáková, Julia Gryboś a Barbora Zentková vytvorili diela špeciálne pre túto príležitosť. Finálnu štvoricu vybrala spomedzi 54 prihlášok medzinárodná porota v zložení Francesca Gavin, Lily Hall, Maxime Rossi, Barnabás Bencsik, Milena Bartlová, Dušan Barok a Peter Tajkov. Porota tiež rozhodne o víťazovi a o udelení ceny, ktorá bude odovzdaná na slávnostnom ceremoniáli v sobotu 19. novembra 2016 o 19 hod. v Múzeu SNP v Banskej Bystrici.

Víťaz získa finančnú odmenu a rezidenčný pobyt Residency Unlimited v New Yorku a tiež na Nástupišti 1 – 12 v Topoľčanoch. V spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti bude udelená aj špeciálna cena za spoločensky angažované umenie. Súčasťou ceremoniálu v Banskej Bystrici bude aj bohatý sprievodný program počas celého víkendu 18. – 20. novembra 2016. Čepan Víkend v piatok otvorí špeciálne vydanie PechaKucha Night Bratislava, ktoré v Bystrici v charakteristickom formáte 20 obrázkov po 20 sekúnd predstaví prácu súčasných, ale aj minulých finalistov a laurátov ocenenia. V sobotu finalisti na komentovanej prehliadke v Stredoslovenskej galérii prevedú návštevníkov svojimi dielami vytvorenými špeciálne pre Cenu Oskára Čepana. Michal Havran bude s hosťami diskutovať o spoločensky angažovanom umení, umelci Radovan Čerevka, Martin Piaček a ďalší predstavia intervencu do stálej zbierky Múzea SNP. V nedeľu vypravia organzátori špeciálny autobus, ktorý počas cesty do Bratislavy absolvuje aj dve zastávky v regionálnych kultúrnych centrách – Banská St a nica Contemporary v Banskej Štiavnici a Periférne centrá v Dúbravici.

Cena Oskára Čepana je na Slovensku jediným dlhoročným ocenením v oblasti súčasného vizuálneho umenia a pre mladých umelcov do 40. rokov predstavuje príležitosť rozvíjať svoju tvorbu v medzinárodnom kontexte. Každoročne pripravujú štyria medzinárodnou porotou vybraní finalisti skupinovú výstavu, ktorá sa počas 21. ročníka ceny uskutoční v Stredoslovenskej galérii. Na Slovensku COČ odborne zastrešuje a realizuje Nadácia - Centrum súčasného umenia. Účasť v súťaži nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom a vzťahuje sa na výstupy v ľubovoľnej oblasti súčasného výtvarného umenia.

Oskár Čepan (1925 – 1992) patrí medzi najväčšie osobnosti slovenskej vedy a kultúry 20. storočia. Bol literárnym vedcom, výtvarným teoretikom a kritikom, výtvarníkom, archeológom a paleontológom.

PROGRAM Čepan Víkendu (18. - 20. november 2016)

PIATOK 18.11.:
19:00 – PechaKucha Night Čepan Edition, Múzeum SNP, vstup 3 eurá
21:00 – vernisáž Bystrické pastorále, výstava lokálnych dekadentných umelcov v bytovej galérii 300štvorcov

SOBOTA 19.11.:
komentovaná prechádzka Banskou Bystricou
14:00 – diskusia Mení umenie spoločnosť? Diskutujú Ilona Németh, Lenka Kukurová a Radovan Čerevka, moderuje Michal Havran, Múzeum SNP.
15:30 – výstava finalistov – prehliadka komentovaná autormi, Praetorium, Nám. Š. Moysesa 25, Stredoslovenská galéria
17:30 – vernisáž Jas a bdenie /intervenujúce súčasné umenie v zbierkach Múzea SNP/, kurátori: Martin Piaček a Radovan Čerevka, Múzeum SNP
19:00 – ceremoniál, Múzeum SNP
21:00 – koncert Midi Lidi – afterparty v spolupráci s CNK Záhrada a Urban Spot, zvýhodnený vstup 4 eurá

NEDEĽA 20.11.:
9:30 – Raňajky v Ďatelinke, neformálna diskusia na Akadémii umenia s finalistami a porotou
11:30 – Čepan Bus smer Bratislava: zastávky v Periférne centrá v Dúbravici (komentovaná prehliadka diel Kunstdorfu), Banská St a nica Contemporary v Banskej Štiavnici (happening Monika a Bohuš Kubinský: EXXKLUZIV) a Bratislava. Cena lístka je 10 eur.

Rezervácia lístkov na autobus

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím