Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. september 2019
0
130

Změny a vize industriální architektury ve Zlíně 1989 - 2019

Výstava predstaví zlínske továrenské budovy a ich rekonštrukcie.
Začiatok3.9.2019
17:00
Koniec10.11.2019
18:00
MiestoKrajská galerie výtvarného umění v Zlíne
AdresaVavrečkova 7040,
Zlín,
Česká republika
Druh podujatiaPodujatie
KontaktGaléria Zlín
+420 573 032 220
info@galeriezlin.cz

V posledných rokoch sa stále zvyšuje záujem o zachovávanie pamiatok priemyselného dedičstva, ako sú komplexy opustených skladov, továrenských hál, pivovarov, hút, elektrární či nádražie. Najvýznamnejšou a najčastejšou možnosťou, ako zabrániť ich demolácií a aspoň do určitej miery je zachovať a zabezpečiť ich ďalšie fungovanie je konverzia týchto priemyselných objektov. Je to aktuálna téma pre architektov, urbanistov, politiky, investorov aj pre širokú verejnosť.

Prezentácia v grafickom kabinete predstaví na príkladoch revitalizovaných objektov rozsiahle zmeny v bývalom továrenskom areáli firmy Baťa v centre Zlína, ktorý slúžil do roku 1989 ako uzavreté výrobné centrum. So zmenou politickej a ekonomickej situácie bola po bankrote obuvníckeho koncernu Svit na konci deväťdesiatych rokov 20. storočia rada továrenských objektov v tejto lokalite opustená a z areálu sa stával brownfield, ktorý ale ponúkal značný potenciál pre nový rozvoj a príležitosť pre podnikateľské aktivity. Po prelome tisícročí bolo postupne vytvorené prostredie pre oživenie celého územia vďaka rozsiahlej konverzií radu budov. Areál sa otvoril pre verejnosť a stal sa organickou súčasťou mesta aj ďalším kultúrnym a spoločenským centrom. Jeho revitalizácie má pozitívny sociálny aj ekonomický dopad na rozvoj celého mesta, ale nesie so sebou aj negatívne konotácie, súvisiace predovšetkým s presunom radu funkcií z historického centra. Napriek týmto negatívam sa zatiaľ podarilo zachovať ako priemyselný charakter, tak aj pôvodnú historickú stopu a areál zostáva dokladom kultúrneho a architektonického dedičstva Zlína aj zdrojom nových aktivít.

Výstava sústreďuje príklady z rokov 1989 až 2019 a predstaví pôvodný stav aj nové využitie industriálnych budov vo východnej časti zlínskeho továrenského areálu, napríklad revitalizácia Správnej budovy firmy Baťa s číslom 21, požiarna zbrojnica alebo bývalé výrobné budovy číslo 12, 13, 14, 15, 23 , 32 a 33. Výber prezentuje často aj protichodné prístupy a vyhranené architektonické koncepty, nákladné prestavby aj nenáročné úpravy a vtipné intervencie.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím