Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. jún 2022
0
113

Inšpirácie pre vaše projekty - systémové riešenia obvodového plášťa (1. časť)

Spoločnosť Cortizo predstavuje zaujímavé referencie a možnosti navrhnutých individuálnych riešení
Inšpirácie pre vaše projekty - systémové riešenia obvodového plášťa (1. časť)

Spoločnosť Cortizo Vám postupne predstaví  príklady výrobkov vhodných pre použitie na rôznych typologických druhoch stavieb. Od rodinných a bytových domov, zdravotníckych zariadení, až po priemyselné, obchodné, a kancelárske budovy.

Systémy CORTIZO sa prispôsobia akémukoľvek typu projektu...

Spoločnosť poskytuje produkty pre individuálne riešenia a ponúka viac ako 50 systémov okien, dverí, fasád, kompozitných panelov, zábradlí a riešení protislnečnej ochrany.

Nechajte sa inšpirovať vybranými zrealizovanými projektami, pri ktorých Cortizo približuje aj použité systémy a riešenia navrhnuté priamo pre jednotlivé stavby.

NOVA TRADING HEADQUARTERS 

PROJEKT: Sídlo spoločnosti Nova Trading
MIESTO: Toruň (Poľsko)
ARCHITEKTI: Soia
SYSTÉMY CORTIZO: Ad-hoc žalúzie na ochranu pred slnečným žiarením, fasáda TP 52, fasáda SG 52, systém Dvere Millennium Plus, kompozitný panel
MONTÁŽ: Bausan Aluminium
FOTODOKUMENTÁCIA: Piotr Krajewski

Sídlo spoločnosti Nova Trading je príkladom zákazkových riešení spoločnosti CORTIZO, ktoré reagujú na tvorivú slobodu architekta a rozširujú viaceré možnosti, ktoré ponúkajú fasádne systémy navrhnuté oddelením výskumu a vývoja ad hoc.

 

Základom obvodového plášťa sú fasádne systémy TP 52 a SG 52, ktoré zabezpečujú veľkú presvetlenosť vnútorných priestorov a zároveň vysokú tepelnú izoláciu. Okolo obvodovej steny je 600 m² dvojitého plášťa, ktorý tvoria žalúzie CORTIZO na ochranu pred slnečným žiarením a sú účinným riešením na reguláciu dopadu slnečných lúčov na vnútornú teplotu budovy, pretože žalúzie žiarenie absorbujú a odrážajú, čo zvyšuje energetickú účinnosť objektu. Zároveň fungujú aj ako dekoratívny prvok a dodávajú fasáde jedinečný vzhľad.

V tomto prípade bol vyvinutý systém vlastných hliníkových žalúzií s lichobežníkovým prierezom 30 (50) x 300 mm a dĺžkami 6470 mm a 2640 mm. Na jeho ochranu a farebné prevedenie bol použitý brúsený eloxovaný povrch. Pokiaľ ide o ich inštaláciu, žalúzie boli usporiadané vertikálne v rôznych uhloch, čím pevné prvky nadobudli vzhľad mobilných prvkov.

Dvojitý plášť z hliníkových profilov ponúka dynamické vnímanie a rôznorodosť fasády iba s použitím jednej farby, ktorá sa pozorovateľovi zobrazuje rôzne v závislosti od stupňa sklonu žalúzií, čím vytvára vizuálny dialóg s používateľom. Na ich upevnenie bolo vyvinuté aj riešenie na mieru, ktoré pozostáva zo 6 mm kruhového uzáveru, ktorý zakrýva okraj žalúzie a uľahčuje upevnenie v polohe 0°, 20° alebo 40°. Tieto kryty sú mechanizované, čo umožňuje nainštalovať žalúzie v uvedených uhloch a zároveň sa vyhnúť vŕtaniu spodnej časti na mieste, aby sa mohli upevniť na nosné oceľové nosníky, ktoré boli obložené čiernym kompozitným panelom, simulujúcim veľké horizontálne žalúzie, ktoré prechádzajú budovou.

BUDOVA PREDNÁŠKOVEJ SÁLY NDUVA

PROJEKT: Budova prednáškovej sály Školy priemyselného inžinierstva, Univerzita vo Valladolide
MIESTO:
Valladolid ( Španielsko)
ARCHITEKTI: 
Francisco Valbuena, Tres Arquitectas
SYSTÉMY CORTIZO: Fasáda TP 52, Fasáda TPV 52, systém Dvere Millennium Plus 70
MONTÁŽ: Faveli
FOTODOKUMENTÁCIA: Wifredo Meléndrez

Projekt novej budovy prednáškovej sály vytvoril Francisco Valbuena, hlavný architekt technického oddelenia univerzity vo Valladolide, v spolupráci so spoločnosťou Tres Arquitectas. Zaberá stavebnú plochu 5 845 m² rozdelenú do šiestich podlaží a 34 učební s cieľom ubytovať až 2 500 študentov bakalárskeho štúdia na Fakulte priemyselného inžinierstva. Budova je presvetlená, pohodlná a energeticky účinná, s takmer nulovou spotrebou energie, prispôsobená novým paradigmám vo vzdelávaní a novým technológiám, ktoré sa uplatňujú pri vzdelávaní vysokoškolských študentov.

Pri návrhu budovy prednáškovej sály INDUVA sa zohľadnili kultúrne, technické a sociálne podmienky danej lokality s cieľom optimalizovať jej environmentálne dopady a jej koncepciu ako vysoko energeticky účinnú budovu. Z tohto dôvodu bola predstavená ako budova s takmer nulovou spotrebou energie s vysokým vnútorným tepelným zaťažením s premenlivou a nespojitou štruktúrou, čo prináša úspory neobnoviteľnej primárnej energie vzhľadom na požiadavky technického stavebného zákona 98 % v oblasti vykurovania, 84 % v oblasti chladenia a 75 % v oblasti osvetlenia, navyše s využitím obnoviteľnej energie (pripojenie na sieť diaľkového vykurovania biomasou z univerzity vo Valladolide, integrácia fotovoltaiky a využitie geotermálnej energie/aerotermálnej energie prostredníctvom kanadských vrtov) a začlenenie optimalizovaných systémov riadenia a monitorovania budovy.

Prevádzka je rozdelená do troch pozdĺžnych častí, pričom v dvoch bočných (severovýchodná a juhozápadná fasáda) sú zoskupené priestory učební (a zariadenia na prízemí), zatiaľ čo stredný pás zodpovedá priestorom pre komunikácie. Prepojenie medzi všetkými poschodiami budovy zabezpečuje presklená chodba.

Navrhnutý bol aj vysokoúčinný plášť budovy vrátane fasád s reflexnými slnečnými clonami smerom k vnútornej streche a vegetačným strechám, ktoré pomáhajú znižovať tepelné zisky v lete.

Budova prednáškovej sály už získala certifikát GREEN 5 LEAFS, čo je najvyšší stupeň udržateľnosti pre budovy v Španielsku, a môže získať celosvetový certifikát LEED PLATINUM. Okrem toho, vďaka registrácii v rámci platformy WELL je univerzita vo Valladolide jednou z prvých na svete, spolu s univerzitami v Maastrichte (Holandsko) a Miami (USA), ktorá certifikuje pohodu svojich študentov a pracovníkov.

VYSOKÝ TEPELNÝ VÝKON OBVODOVÉHO PLÁŠŤA SO SYSTÉMAMI CORTIZO

V budove, ktorej základným predpokladom je udržateľnosť, je potrebné, aby k tomuto predpokladu zníženia spotreby energie prispel plášť s vysokou tepelnou účinnosťou. Na fasádach učební (severovýchodná a juhozápadná strana) bolo nainštalovaných viac ako 1 900 m² závesných stien CORTIZO radu TP 52 a TPV 52, tradičného fasádneho alebo tyčového systému zloženého z hliníkových stĺpikov a priečnikov s pohľadovou líniou 52 mm, ktoré tvoria nosnú konštrukciu. Tým sa dosiahol prestup prirodzeného svetla do vnútorných priestorov, pričom sa na šiestich poschodiach budovy vytvorila zasklená plocha od podlahy po strop. V prípade TP 52 je sklo upevnené na všetkých štyroch stranách pomocou priebežného profilu, ktorý je zvonku priskrutkovaný k otvorom pre skrutky zabudovaným v stĺpikoch a priečnikoch.

Fasády sú zároveň chránené pred priamym žiarením konštrukciou kolmých rebier, ktoré podopierajú mriežky vyrobené z vysekávaných kompozitných panelov CORTIZO, ktoré poskytujú optimálne tienenie. Ide o efektívne, estetické a trvalo udržateľné konštrukčné riešenie na zakrytie obvodových plášťov budov, ktoré sa skladá z dvoch hliníkových plechov lakovaných na vonkajšej strane oranžovou farbou PVDF 70/30 a ochranným náterom vo vnútri, so stredovým jadrom z minerálnej zmesi a polyetylénu s hrúbkou 3 mm. V tomto prípade sa kompozitný panel použil na konfiguráciu mriežok aj na zakrytie fasád v ich nepriehľadných častiach. Keďže severozápadná a juhovýchodná strana budovy je takmer úplne uzavretá, chráni priestory učební a otvára sa len v priestoroch centrálnej chodby, aby poskytla používateľom nielen osvetlenie, ale aj možnosť výhľadu do exteriéru.

Aj pre vstupy do budovy si architekti vybrali riešenia CORTIZO. Konkrétne sa rozhodli pre koplanárny systém Dvere Millennium Plus 70. Táto séria má stavebnú hĺbku rámu 70 mm, ktorá vyniká vynikajúcimi tepelnými vlastnosťami a dosahuje hodnotu súčiniteľa prechodu tepla okna len 0,9 W/m²K, čo umožňuje veľká plocha tepelného prerušenia s 24 mm polyamidovými vložkami. Okrem toho veľké zasklenie s hrúbkou až 54 mm zvyšuje úroveň izolácie a ochrany proti hluku a ponúka maximálne akustické tlmenie 38 dB. Všetky tieto vlastnosti sú potvrdené vynikajúcimi výsledkami dosiahnutými na skúšobných zariadeniach: Trieda 5 (maximálna odolnosť voči nárazu mäkkého telesa), jeden milión cyklov (odolnosť voči opakovanému otváraniu a zatváraniu), trieda 4 (prievzdušnosť), trieda 6A (vodotesnosť) a trieda C4 (odolnosť proti vetru).

TVORCOVIA PROJEKTU

Francisco Valbuena García, od roku 2002 architekt a riaditeľ technického oddelenia pre architektúru na univerzite vo Valladolide, je špecialistom na udržateľnú architektúru a na projekty univerzitných výskumných a inovačných budov, medzi ktoré patrí budova QUIFIMA (jemná chémia a pokročilé materiály), budova IOBA (univerzitný inštitút aplikovanej oftalmobiológie), budova LUCIA (univerzitný kyvadlový spoj pre centrá aplikovaného výskumu: Castille-Leon Sustainable Construction Award 2012; ocenenie ENERAGEN 2015, kategória budov; GREEN Building Solutions Award 2015, kategória EECN) pre biomedicínske laboratóriá; budova výskumu a vývoja kampusu Duques de Soria, budova učební INDUVA (Castille-Leon Sustainable Construction Award 2018, Sustainable Construction Grand Prize – Green Solutions Awards 2018). V súčasnosti spolupracuje s rôznymi výskumnými skupinami na národných a európskych projektoch.

Štúdio Tres Arquitectas so sídlom vo Valladolide, ktoré sa od roku 1998 venuje architektúre, urbanizmu a krajinnému plánovaniu a ktoré založili architektky Ana I. Jiménez (odborníčka v oblasti reštaurovania), María de la O García a Marina Jiménez (doktorka v oblasti urbanizmu a odborníčka v oblasti krajinného plánovania). Vďaka účasti vo verejných súťažiach mali možnosť vypracovať jedinečné projekty v rôznych oblastiach: bývanie, vzdelávanie, zdravotníctvo, obnova kultúrneho dedičstva, zásahy do krajiny... 

TERMINÁL VÝLETNÝCH LODÍ GETXO CRUISE TERMINAL

PROJEKT: Nový terminál výletných lodí Getxo
MIESTO: Getxo (Španielsko)
ARCHITEKTI: Ajuariaguerra Tres
SYSTÉMY CORTIZO: Ad-hoc fasáda, strešné okná, systém okien a dverí COR 70 Industrial, systém zábradlí View Crystal Plus, kompozitný panel
MONTÁŽ: Uxama
FOTODOKUMENTÁCIA: Jorge AllendePROJEKT: Nový terminál výletných lodí Getxo

Nový terminál výletných lodí Getxo vyzerá ako veľký sklenený kontajner chránený ľahkou zinkovou strechou, objem, ktorý sa týči nad centrálnou časťou doku pripojeného k protipovodňovej hrádzi Algorta a svojou južnou stranou smerujúcou k príchodu lodí.

Nový terminál Getxo, ktorý navrhlo štúdio Ajuriaguerra Tres Arquitectos z Bilbaa, sa prezentuje ako ľahko rozpoznateľná budova s jednoduchou geometriou, zakriveným strešným hranolom, ktorého protiľahlé pozdĺžne plochy (sever-juh) sú jemne prepadnuté, čím infraštruktúre dodávajú obraz ľahkosti a dynamiky.

Budova stojí na doku, ktorý je pripojený k protipovodňovej hrádzi Algorta, skládke vymedzenej sériou balastných modulov. Na základe existujúcich geotechnických informácií bola navrhnutá rebrová základová doska s premenlivou hranou od 0,40 do 1 m, aby sa dosiahla homogenizácia napätia v podloží a zabránilo sa prepadnutiu základov.

Konštrukciu terminálu výletných lodí Getxo tvorí systém stĺpov a kovových priehradových nosníkov, ktoré tvoria kostru, na ktorej je položená strecha a z ktorej visia závesné steny, ktoré slúžia ako bočný kryt. Plocha začína ako obdĺžnikový pôdorys dlhý 57 metrov a široký 28 metrov, ktorá sa rozvíja na dvoch hlavných úrovniach, pričom prístupy do doku sú na úrovni mora (+0,00 m) a nástupné a výstupné priestory sú vo výške 6,80 m nad morom. Okrem toho bola navrhnutá aj stredná úroveň (úroveň +3,40 m), ktorá by slúžila na dobudovanie rôznych servisných budov. Najrušnejším miestom je prízemie: nástupný priestor, príjem batožiny, komunikačné prvky do horného poschodia, priestor na výdaj batožiny, odchody a spoločné priestory. Kancelárie, ktoré sú prepojené s terminálom, VIP miestnosť a kancelárie polície a civilnej stráže sa nachádzajú na medziposchodí, zatiaľ čo čakárne, nástupné a výstupné priestory a spoločné priestory sa nachádzajú na prvom poschodí.

 

Všetky poschodia sú prepojené výťahmi, eskalátormi a bežnými schodmi, ktoré sú vybavené zábradlím View Crystal Plus od spoločnosti CORTIZO, ktoré inštalovala spoločnosť Uxama. Celkovo bolo nainštalovaných 200 lineárnych metrov tohto zábradlia, ktoré sa vyznačuje minimalistickým dizajnom z hliníkového profilu v tvare písmena U, ktorý podporuje tvrdené vrstvené sklo len v spodnej časti. Toto riešenie spĺňa najvyššie bezpečnostné požiadavky CTE a vydrží zaťaženie 3,0 kN/m pôsobiace na 1,1 m jeho spodnej strany. Z tohto dôvodu je toto zábradlie ideálne pre verejné priestory s veľkým pohybom osôb, ako je napríklad tento výletný terminál, kde bolo použité aj na vymedzenie spoločných priestorov na prvom poschodí.

Na druhej strane, prístup z budovy do nástupného priestoru má podobu chodníka pripevneného k budove, ktorý pozostáva zo železobetónovej dosky podloženej na systéme zmiešaných stĺpov zakončených kovovou strieškou.

Veľký zasklený objem so závesnou stenou CORTIZO

Nový terminál Getxo vyzerá ako veľký sklenený kontajner s plášťom, ktorý technické oddelenie spoločnosti Uxama vyriešilo pomocou závesnej steny CORTIZO. Oddelenie architektúry a inžinierstva spoločnosti CORTIZO úzko spolupracovalo so štúdiom Ajuriegurra Tres Arquitectos a so spoločnosťou Fachadas Singulares Uxama, ktorá je členom jej siete montážnych firiem v Baskicku, aby účinne reagovalo na osobitosti projektu. Celkovo bolo nainštalovaných 1 330 m² závesných stien, usporiadaných ako nosná konštrukcia z hliníkových stĺpikov a priečnikov s prierezom 52 mm a lakovaných sivou farbou. Ide o tradičný alebo tyčový systém, pri ktorom je sklo pripevnené k vodorovným okrajom kombináciou priebežného prítlačného profilu pripevneného k priečnikom a skrytého pod ozdobným profilom alebo krytom, ktorý má v tomto prípade oválny tvar. Aby sa zachovala estetická jednotnosť krytov na štyroch stranách budovy, bolo potrebné vyvinúť špeciálny prítlačný profil pre severnú a južnú fasádu, čím sa zaručilo, že kryty sú v tejto časti úplne v popredí napriek tomu, že sú inštalované na šikmej závesnej stene.

Jedným z cieľov štúdia Ajuriaguerra Tres bolo navrhnúť dynamicky vyzerajúcu budovu. To bolo možné vďaka veľkej rozmanitosti profilov a existujúcich mechanických spojov pre novú generáciu fasád CORTIZO, ktoré umožnili realizáciu závesnej steny so sklonom 15° na severnej a južnej strane, úplne vertikálne na východe a západe a so sklenenými prechodmi v štyroch rohoch. Keďže obvodový plášť dosahuje výšku 10 metrov, stĺpiky majú na vnútornej strane vložené zvislé sklenené podpery, ktoré sú tvorené vrstveným sklom tvoreným štyrmi mimoriadne čírymi, 10 mm hrubými, tepelne tvrdenými sklami, spojenými tabuľami SentryGlas. Vďaka tomu sa zlepšila zotrvačnosť plášťa, pričom sa zachovala avantgardná estetika jeho vnútornej strany.

Ľahké fasády CORTIZO sa vyznačujú vynikajúcimi tepelnými a akustickými vlastnosťami a vynikajúcimi výsledkami dosiahnutými na skúšobných zariadeniach AEV. V tomto prípade hovoríme o závesnej stene s tepelnou izoláciou vyriešenou z vysokoúčinného izolačného skla zloženého z vonkajšieho vrstveného bezpečnostného skla tvoreného dvoma 8 mm tepelne zosilnenými extra čírymi sklami spojenými 4 PVB butyrátmi; laminátu vybaveného selektívnou vrstvou, 16 mm dehydrovanou vzduchovou komorou s hliníkovým medzivrstvovým profilom a utesneného silikónom a vnútorného vrstveného bezpečnostného skla tvoreného dvoma 6 mm extra čírymi sklami spojenými 2 PVB butyrátmi. 

Základné profilovanie závesnej steny využila spoločnosť Uxama aj pri realizácii šiestich strešných okien kupoly, ktoré umožňujú vstup vrchného svetla do budovy. Nový terminál Getxo je okrem toho vybavený prvkami zo série COR 70 Industrial vloženými do nepriehľadnej časti južnej fasády a vymedzujúcimi prízemie a medziposchodie kancelárskych priestorov, ktoré poskytujú týmto priestorom veľké zasklené plochy a možnosť otvorenia smerom von.

Za zmienku stojí aj použitie kompozitného panelu CORTIZO na zakrytie exponovanej strany presahov kupoly, čo predstavuje riešenie, ktoré zrealizovala spoločnosť METABI. Tento systém je ideálny vďaka svojim estetickým možnostiam a vynikajúcim mechanickým vlastnostiam: vysoká odolnosť proti nárazu, vysoká tuhosť a nízka hmotnosť. V tomto prípade to umožnilo vytvoriť sivý tón priehľadu, ktorý dodáva budove dynamický vzhľad, ktorý štúdio Ajuriaguerra Tres presadzuje už od počiatočných fáz projektu.

AJURIAGUERRA TRES ARQUITECTOS

Ajuriaguerra Tres je ateliér z Bilbaa, ktorý sa špecializuje na architektúru a urbanizmus a ktorý vedie Pablo Estefanía Angulo (Bilbao, 1961); tento architekt a urbanista absolvoval v roku 1987 Vyššiu technickú školu architektúry v Madride. Pablo Estefanía vedie multidisciplinárny tím odborníkov a spolupracovníkov (architektov, urbanistov, právnikov, inžinierov, vedúcich technikov, projektantov, návrhárov, sociológov, geografov, geológov, topografov...) s bohatými skúsenosťami.

Cieľom projektantov zo Ajuariaguerra Tres je uspokojovať všetky potreby v oblasti plánovania a výstavby. Zahŕňa súbor činností, ktoré predstavujú proces postupného získavania územných povolení .

Okrem terminálu pre výletné lode Getxo vypracovalo štúdio z Bilbaa projekty, ako je námorná stanica Botafoc na Ibize, budovy na terciárne a priemyselné využitie pre spoločnosti Haizejolex, Inbisa alebo Petronor; projekty kolektívneho a rodinného bývania v Baskicku a na Ibize, alebo vzdelávacie centrá, ako je Ikastola Betiko v Leioa alebo Ikastola v Etxebarri.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím