Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. máj 2015
0
207

Elektronicky tónovateľné sklo - European Inventor Award 2015

Francúz Jean-Christophe Giron je priekopníkom revolučných "inteligentných" technológií zaslenia. Vyvinul už v praxi fungujúce elektronicky tónovateľné sklá, ktorými umožňuje riadiť množstvo svetla prechádzajúceho zaskením do budovy. Stal sa finalistom "Erópskej ceny pre vynálezcov" v kategórii Priemysel.
Elektronicky tónovateľné sklo - European Inventor Award 2015

Fotochromatické sklá, ktoré sami reagujú na slnečné žiarenie a menia svoje vlastnosti v závislosti na jeho  intenzite nie sú žiadnou novinkou (možno aj vy máte podobné okuliare). Významný rozdiel je v tom, že štandardná fotochromatickosť je "pasívny" elektrochemický proces, ktorý sa nedá riadiť. Vlastnosti skla a sila jeho reaktivity sú vložené do skla už pri jeho výrobe a sklo reaguje na základe jeho fixných charakteristík (automaticky podľa učitej prahovej hodnoty tepla alebo svetla).

 

Toto nové zasklenie (Sage Glass) môže byť riadené dynamicky, na základe osobných preferencií používateľov budovy. Otvára nové možnosti v architektúre transparentných opláštení budov. Inovácia sľubuje asi 30% úspory v energetickej bilancii budov (v porovnaní so štandardným transparentným zasklením). Okrem ekonomických prínosov je to samozrejme zlepšenie parametrov pracovného, alebo obytného prostredia vnútri budov.

Zaujímavým faktom je aj to, že nejde o žiadny startup, alebo laboratórny výskum. Takéto sklá boli už prakticky použité na viacerých významných stavbách. Napr. na Kimmel Center for the Performing Arts vo Philadelphii a Pennsylvánii,  U.S. General Services Administration Building vo Washington DC, alebo Dow Corning Solar Energy Exploration and Development Centre v Seneffe v Belgicku.

Viac v nasledujúcom videu:

2018
Youtube

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím