Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. máj 2015
0
311

Samoopravujúci sa biobetón - European Inventor Award 2015

Profesor Hendrik Marius Jonkers z holadskej University of Technology v Delfte sa stal jedným z finalistov "Erópskej ceny pre vynálezcov" v kategórii "Popular prize".
Samoopravujúci sa biobetón - European Inventor Award 2015

Jonkersom vyvinutý "biobetón" má schopnosť autonómne sanovať praskliny vzniknuté počas užívania stavby. Betónová zmes obsahuje baktérie z rodu Bacilus pseudofirmus or Sporosarcina pasteurii (ktoré sa vyskytujú vo vysoko alkalických jazerách v blízkosti sopiek a sú schopné prežiť bez potravy a kyslíka na prekvapenie aj 200 rokov). Baktérie zabudované v betóne pretrvávajú v latentnom stave, pokým sa k nim prípadnou trhlinou nedostane voda. Tá ich aktivuje. Potom za pomoci laktátu vápenatého spájajú vápnik s uhličitanmi a produkujú vápenec, ktorý vyplní trhliny. Takto sa vzniknuté praskliny zacelia.

To čo je nové, je organický proces, na báze ktorého je technológia vyvinutá. Na anorganickej báze (kryštalizácia betónu - rast kryštálov iniciovaných takisto vlhkosťou v puklinách ich postupne uzatvára a robí betón vodovzdorným) podobné systémy fungujú už dávno. Uvidíme ako sa ktorá technológia presadí v praxi. Obe technológie sa sajú aplikovať priamo pri betonáži (ako prídavok do zmesi, čo zabezpečí lepšie výsledky), ale aj dodatočne nástrekom a náterom, kde materiál postupne preniká do porúch a tam plní svoj účel. Bližšie informácie o ocenenom riešení profesora Jonkersa v nasledujúcom videu.

438128
Youtube

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím