Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. jún 2022
0
974

Polyfunkčný komplex Sofora, Bratislava - Ružinov

Bývanie a práca v atraktívnej lokalite.
Polyfunkčný komplex Sofora, Bratislava - Ružinov
Autori: Ing. arch Peter Čavara, Ing. arch Pavol Čavara, Ing. Marian PiterkaPlocha pozemku: 1134 m2Zastavaná plocha: 1056 m2Podlažná plocha: 8040 m2Obostavaný objem: 24587 m3Realizácia: 2017 - 2020Adresa: Kvačalova 4, Bratislava, SlovenskoPublikované: 27. júl 2022

Bytový dom a administratívna budova, vyrastajúce so spoločnej podnože, tvoria kompaktný mestský blok pri križovatke Záhradníckej a Svätoplukovej ulice.

Dve hmoty prepája parčík ohraničený trojuholníkovou železobetónovou kulisou, ktorej silueta sa opakuje aj na fasádach. Hmoty kopírujú uličnú čiaru. Urbanisticky definujú križovatku ulíc Záhradnícka a Svätoplukova. Architekti využili relatívne malú trojuholníkovú parcelu, a dotiahli projekt s komplikovanou genézou do realizácie.

Foto: Dominik Jursa

Projekt SOFORA, ktorého názov bol odvodený od aleje stromov sofory japonskej rastúcej na ulici v dotyku s projektom, vyrástol v trojuholníku ulíc Kvačalova, Svätoplukova a Koceľova.

Pôdorysná stopa súboru vychádza z tvaru pozemku. Hmota je rozdelená na dva samostatné objekty, vystupujúce zo spoločnej podnože – suterénov, tvoriacich technické zázemie a miesto na parkovanie vozidiel. Nadzemnú časť tvoria päťpodlažný administratívny a osempodlažný bytový dom, ktoré sú funkčne a prevádzkovo nezávislé.

Funkcia administratívnej budovy je zrejmá už z pohľadu na zasklenú fasádu, ktorej po celom obvode dominujú pásy okien. Na úrovni parteru sú umiestnené komerčné priestory, na vyšších poschodiach pokračujú identické prenajímateľné priestory.

Hmota obytnej časti je nepravidelne popretínaná oknami a dotvarovaná lodžiami, ktoré narúšajú monumentalitu objektu a dodávajú jeho charakter. V obytnom objekte sa opakuje komerčný parter, na vyšších podlažiach sú byty rôznych výmer. Dispozične sa opakujú od 2. po 4. a následne od 5. po 7.

Na najvyššom ôsmom poschodí sa nachádzajú tri veľkometrážne byty. Každý z bytov má k dispozícii lodžiu. Polyfunkčný objekt má jeden charakteristický prvok, ktorý zjednocuje stavbu v pohľade i v pôdoryse. Je to tvar trojuholníka, ktorý je použitý na fasáde, pri prepojovaní budov, v pôdoryse úprav medzipriestoru budov. Sadové úpravy takisto využívajú trojuholník pri úprave záhonov v trávnatých plochách.

Hlavným motívom úpravy medzipriestoru stavieb bolo vytvorenie prepojenia tejto časti stavby s neďalekým parčíkom. Stromy a zeleň všeobecne vytvárajú ilúziu pokračovania parku. Pod zemou sú umiestnené tri suterénne podlažia. Rampa pokračuje komunikáciou, pozdĺž ktorej sú na 1. NP státia na automobily nájomcov administratívnej časti a komerčné priestory.

Zvyšné voľné plochy sa využívajú ako sklady a priestory potrebné na fungovanie objektu. Medzi 1. PP - 2. PP a 2. PP - 3. PP je navrhnutá jednosmerná rampa, predpokladá sa, že priestory týchto podlaží budú využívať vlastníci bytov. Parkovanie v 2. PP a 3. PP bude pozdĺž komunikácie, plochy okolo schodísk a rampy budú využité ako pivnice a sklady vlastníkov bytov.

Projekt zrealizovala spoločnosť DEVAK, s.r.o., ktorej spolumajiteľom je jeden z autorov. Dielo bolo spracované a zrealizované so súhlasom pôvodných autorov. 

Text: Alexandra Müllerová

Situácia
Situácia
Foto: Dominik Jursa
Foto: Dominik Jursa
Foto: Dominik Jursa
Foto: Dominik Jursa
Foto: Dominik Jursa
Foto: Dominik Jursa
Foto: Dominik Jursa
Foto: Dominik Jursa
Foto: Dominik Jursa
Foto: Dominik Jursa
Bytový dom - pôdorys 6. NP
Bytový dom - pôdorys 6. NP
Bytový dom - Pôdorys 8. NP
Bytový dom - Pôdorys 8. NP
Rez
Rez
Rez
Rez
Bytový dom - pohľad
Bytový dom - pohľad
Administratívny dom - Pohľad
Administratívny dom - Pohľad

Ateliér: Čavara architects, Archiktonická kancelária Csanda-Piterka
Foto: Dominik Jursa

Poloha diela

Ing. arch Peter Čavara
Ing. arch Pavol Čavara
Ing. Marian Piterka
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím