Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. február 2024
8
2574

Byt v Dobrom dome

Interiér v bratislavskej novostavbe.
Byt v Dobrom dome
Autori: Lenka Némethová, Michaela PivoňkováPodlažná plocha: 90m2Návrh: 2021 - 2022Realizácia: 2023 - 2023Adresa: Bratislava, SlovenskoPublikované: 21. február 2024

Aktuálna realizácia kolektívu atelier 27.9. Architektky Lenka Némethová a Michaela Pivoňková minimalizujú stavebné úpravy a využívajú danosti pôvodného dispozičného riešenia. Zariadenie a nábytkové solitéry, vytvorené na mieru novému priestoru, vytvárajú novú solídnu vrstvu a identitu.

Foto: Lenka Némethová

Realizáciu bližšie predstavia autorky:

Požiadavka minimálnych stavebných zásahov je pri návrhu často vnímaná ako obmedzenie. V prípade bytu z davu a vinohradov vytŕčajúcej bratislavskej novostavby však vytvárať, ešte čerstvý, stavebný odpad nebolo nevyhnutné. 

Racionálna dispozícia dennej zóny s možnosťou vytvorenia kuchyne s ostrovom, jedálne a vzdušnej obývačky sa v súčasnej ponuke rezidenčných projektov nevidí často. Dojem z dlhšej chodby eliminuje zrkadlový obklad pri vstupe, ktorý ju spolu so vstupným priestorom opticky rozširuje a v odrazoch komunikuje priestorové nadväznosti.

Os chodby plynúca naprieč celou dĺžkou bytu pretína mierne preusporiadanú dennú zónu, v ktorej rohovú kuchyňu nahradila nika s ostrovom, funkčne prepájajúcim priestor. Centrálne umiestnená pohovka tvorí rôzne mikrosvety. Čitateľský naproti knižnici, výhľadový ku Karpatom, no súčasne otvorene komunikuje so spoločenskou zónou. 

Plátno skryté za závesmi naznačuje, že technické vybavenie bytu je až druhou vrstvou návrhu. Náznakové zaoblenia spolu s materiálovou a farebnou paletou reflektujú záľubu mladého páru v cestovaní, udávajúc tón uvoľnenej atmosféry bytu.

Pôdorys
PôdorysAutor: atelier 27.9
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová

Podklady: atelier 27.9
Fografie: Lenka Némethová

Poloha diela

Lenka Némethová
Michaela Pivoňková
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím