Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. máj 2017
0
1977

Interiér baťovského domu II., Zlín

Ďalší príklad vydarenej rekonštrukcie klasického archetypu od Karfíka, ktorý ukazuje že dobrá architektúra je dobrá stále. Aj v ďalšom storočí.
Interiér baťovského domu II., Zlín
Autori: Ing. arch. Pavel MíčekZastavaná plocha: 97m2Obostavaný objem: 847m3Návrh: 2013 - 2015Realizácia: 2013 - 2016Adresa: Nivy II , Zlín, Česká republikaPublikované: 21. máj 2017

Objekt sa nachádza v zlínskej časti Nivy. Vilová štvrť vyrástla v tridsiatych rokoch na južne orientovaných svahoch s výhľadom na mesto, nad staršou zástavbou rodinných domov. Tieto domy stavané firmou Baťa od roku 1934 sa od sériovej výstavby baťovských domčekov líšili svojimi rozmermi a ambicióznejším stvárnením fasád. Vily mali komfortné dispozície, ktoré môžeme považovať za prvý krok firmy k vyššiemu štandardu bývania. V zástavbe nájdeme objekty od Gahuru aj Karfíka, ktoré je možné na základe architektonických detailov rozlíšiť. Zaujímavosťou sú aj dve ikonické vily cestovateľov Hanzelku a Zigmunda od architekta Zdeňka Plesníka, ktoré sú ukryté v záhradkách na konci ulice.

Situácia
SituáciaAutor: Pavel Míček

Autorom rekonštruovaného domu z roku 1936 bol Baťov dvorný architekt Vladimír Karfík. Objekt je originálny, koncepčne a svojou dispozíciou je však veľmi podobný typickým baťovským domčekom. Stavba má takmer štvorcový pôdorys s rozmermi 10 x 9 m a výšku 9,3m.

Pôvodná podoba domu z roku 1936
Pôvodná podoba domu z roku 1936Foto: archív autora

Nové architektonické riešenie len ľahko prispôsobuje pôvodnú utilitárnu dispozíciu požiadavkám na súčasné bývanie. Na prízemí dochádza k priestorovému prelínaniu viacerých miestností, ktorých vzájomný vzťah sa môže formou posuvných priečok rozlične meniť. Interiér je kompletne integrovaný do pôvodnej štruktúry domu. Niektoré okenné otvory boli natiahnuté až k podlahe, šírka stavebných otvorov s pôvodnými prekladmi však zostala zachovaná. Dom je tak viac otvorený do záhrady a umožňuje priečne priehľady v oboch smeroch. 

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPAutor: Pavel Míček
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Pavel Míček
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Pavel Míček
Rez
RezAutor: Pavel Míček

Atmosféru v dome významne ovplyvňuje vzťah pôvodných konštrukcií a materiálov s novými interiérovými prvkami. Ich spoločným menovateľom je nahota bez kamuflujících vrstiev. Z exteriéru je v pohľade zachované a očistené pôvodné režné murivo. Masívne dubové parkety boli repasované a znovu osadené. Nové konštrukcie sú vyhotovené z brezovej preglejky a ocele. Na podlahách použil architekt polyuretánovú stierku. Súdobý interiér v plnej miere rešpektuje historický odkaz.

Východné priečelie
Východné priečeliefoto: Pavel Míček
Schodisko
Schodiskofoto: Petra Ocelková
Vstupná hala so schodiskom
Vstupná hala so schodiskomfoto: Petra Ocelková
Obývacia izba
Obývacia izbafoto: Petra Ocelková
Jedáleň s kuchyňou
Jedáleň s kuchyňoufoto: Petra Ocelková
Priehľad z obývacej izby do jedálne
Priehľad z obývacej izby do jedálnefoto: Petra Ocelková
Vstupná hala
Vstupná halafoto: Petra Ocelková
Kúpeľňa na poschodí
Kúpeľňa na poschodífoto: Petra Ocelková
Kúpeľňa na prízemí
Kúpeľňa na prízemífoto: Petra Ocelková
Priehľad z obývacej izby do záhrady
Priehľad z obývacej izby do záhradyfoto: Petra Ocelková
Hala s pracovňou na poschodí
Hala s pracovňou na poschodífoto: Petra Ocelková
Oceľové schodisko
Oceľové schodiskofoto: Petra Ocelková

Podklady: Pavel Míček, foto: Petra Ocelková, Pavel Míček

Poloha diela

Ing. arch. Pavel Míček
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím