Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Rekonštrukcia bytu Lipová, Brno

Rekonštrukcia bytu Lipová, Brno

AutoriIng. arch. Jan Vojtíšek
Ing. Jakub Staník
SpoluprácaIng. arch. Tamara Bemerová
Ing. Nikola Levá
Podlažná plocha84 m2
Obostavaný objem264 m3
Návrh2016 - 2016
Realizácia2017 - 2017
AdresaLipová ,
Brno,
Česká republika
"Byt na streche" funkcionalistickej vily.

Na svahovitej ulici Lipová v brnenskej štvrti Pisárky bola v roku 1930 postavená vila pre generálneho riaditeľa brnenskej pobočky banky Gustava Haasa. Ide sa o jednu z víl, ktoré v tejto oblasti realizoval Ernst Wiesner pre zámožných židovských objednávateľov. Zadaním pre štúdio AEIOU bolo navrhnúť dispozičné úpravy a interiér bytu na najvyššom podlaží. K malému strešnému bytu bola v osemdesiatych rokoch doplnená prístavba, z ktorej je prístupná na rozsiahla strešná terasa.

Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas

Stavebné úpravy riešili maximálne využitie priestoru vzhľadom na požiadavky investora. Boli odstránené nenosné priečky, v centre dispozície pribudol vložený drevený box s hygienickým zázemím. Vybúraním časti nosnej steny došlo k prepojeniu kuchyne s jedálňou a obývačkou, vznikol vzdušnejší a svetlejší priestor. Obývacia izba je navyše s terasou prepojená novým francúzskym oknom, umiestneným na južnej fasáde.

Pôdorys
PôdorysAutor: studio AEIOU

Pôvodný byt mal dve malé izby, hygienické zázemie, kuchyňu a obývačku. Požiadavkou klienta bola zmena dispozície na 4+KK. Preto koncept v mnohých častiach pracuje s variáciou dispozície. Predovšetkým vo východnom krídle, v ktorom je možné drevenou skladacou stenou rozdeliť miestnosť  na obývačku a spálňu. V Južnejužnej chodbe medzi kuchyňou a obývacou miestnosťou je možné otvorením perforovaných kúpeľňových dverí vytvoriť miestnosť pre domáce práce. Každá pôvodná nika a voľné miesto boli využité ako úložné priestory.

Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas

Ústredným motívom, opakujúcim sa v celom byte, je systém drevených obkladov s čiastočnou perforáciou. Umožňuje decentné presvetlenie interiéru, bez toho aby bol narušený pocit súkromia.

Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas
Foto: Jakub Holas

V ďaľšej etape je plánovaná rekonštrukcia rozsiahlej strešnej terasy, ako odkaz na pôvodný Wiesnerov zámer. Realizovať by sa mali slnečné kúpeľe, záhony s extenzívnou a intenzívnou zeleňou, posedenie s grilom a detský kútik. V ďalšej fáze bude hmota prístavby zvýraznená popínavými rastlinami. Podtrhnú tak historickú premenu domu s vrstvením dielčích zásahov. Hlavnou myšlienkou bolo navrhnúť „dom so záhradou na streche".

Strešná terasa s nadstaubou
Strešná terasa s nadstaubouFoto: Jakub Holas

Stav bytu pred rekonštrukciou:

Interiér pred rekonštrukciou
Interiér pred rekonštrukciouFoto: studio AEIOU

Haasova vila po dokončení.

Haasova vila na dobovej fotografii
Haasova vila na dobovej fotografiiFoto: DoCoMoMo

Podklady: studio AEIOU

Poloha diela

Ing. arch. Jan Vojtíšek
Ing. Jakub Staník

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím