Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. august 2018
0
4649

Rekonštrukcia bytu Veleslavín, Praha

Byt v prvorepublikovom činžiaku.
Rekonštrukcia bytu Veleslavín, Praha
Autori: Ing. arch. Kateřina MargoldováNávrh: 2015 - 2016Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Veleslavín , Praha, Česká republikaPublikované: 1. január 2019

Z pôvodného sa veľa nezachovalo. Dôraz na praktickú a funkčnú stránku návrhu viedol k efektívnemu priestorovému využitiu malého bytu. Dominantou v interiéri je paradoxne výhľad do záhrady orámovaný presklenou stenou novej obytnej časti.

Byt sa nachádza na zvýšenom prízemí malého činžového domu z roku 1922. Pokojný dvor so záhradou bol pre súčasných majiteľov najväčším impulzom na jeho kúpu. Logickou požiadavkou pri prestavbe bola preto orientácia obytnej miestnosti do dvora a jej otvorenie smerom do exteriéru. Tomuto zámeru napomohlo aj západné smerovanie dvorovej fasády preplávajúceho bytu.

Foto: Eva Vopátková

V byte sa bohužiaľ okrem vstupných dverí nezachovali žiadne pôvodné prvky, s ktorými by architekti mohli v rámci rekonštrukcie pracovať. Prestavba preto mohla byť a tiež aj bola radikálna. 

Foto: Eva Vopátková

Pôvodná dispozícia bytu bola prevrátená naruby - väčšia obytná miestnosť s kuchynským kútom vznikla spojením pôvodnej kuchyne a kúpeľne. A naopak pôvodne veľká miestnosť orientovaná do ulice bola rozdelená na spálňu a kúpeľňu.

Zmena dispozície
Zmena dispozície
Pôvodné plány
Pôvodné plány

"Při návrhu interiéru byla snaha o opětovné souznění bytu s dobou výstavby domu," vysvetľuje architektka Kateřina Margoldová. Na podlahe sú položené tradičné dubové parkety skladané na dvojitú rybinu, v kúpeľni je použitý kermický obklad menšieho formátu. Pôvodné vstupné dvere nebolo možné repasovať a preto boli nahradené replikou.

Zvyšok interiéru bol poňatý novodobo. Vzhľadom na malú podlahovú plochu bytu sa od začiatku uvažovalo so vstavaným nábytkom, ktorý umožnil efektívne využitie priestoru. Väčšina nábytku je vyrobená z borovicovej preglejky. Drevo je namorené do sivomodrej farby, knižnica pri okne a lavice sú biele. V miestach, kde dochádza ku kontaktu s vodou pracuje architektka s tmavomodrou kompaktnou doskou s čiernym jadrom.

Čiernobiela škála je doplnená rôznymi odtieňmi modrej. Do budúcnosti sa počíta s doplnením priestoru obrazmi, ktoré dodajú farebný akcent. Zatiaľ zostáva jediný, ale o to krajší - výhľad do záhrady.

Foto: Eva Vopátková
Foto: Eva Vopátková
Foto: Eva Vopátková
Foto: Eva Vopátková
Foto: Eva Vopátková
Foto: Eva Vopátková
Priebeh rekonštrukcie
Priebeh rekonštrukcieFoto: Kateřina Margoldová

Poloha diela

Ing. arch. Kateřina Margoldová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím