Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
22. Sep 2016
1
1668
Byt P, Bratislava

Byt P, Bratislava

AutoriIng. arch. Andrej Olah
Msc(arch) Katarína Labáthová
Podlažná plocha105 m2
Návrh2015 - 2015
Realizácia2015 - 2016
AdresaStaré mesto ,
Bratislava,
Slovensko
Byt v bratislavskom Starom meste s vysokými stropmi a obytnou plochou 105 m2. Interiér bol citlivo očistený až na stavebnú podstatu. Dispozičné riešenie sa menilo len minimálne, tak aby reflektovalo potreby majiteľov.

Majitelia kúpili byt v stave, keď mal za sebou už niekoľko výraznejších stavebných zásahov. Pôvodná dispozícia už nebola čitateľná, takisto nebola známa ani historická podoba bytu. Architekti sa preto rozhodli priestor bytu značne otvoriť a sprehľadniť. Stavebné úpravy sa týkali hlavne obslužnej časti bytu, ktorá je orientovaná do dvora. Obytná časť, ktorú tvoria tri samostatné miestnosti bola de facto ponechaná v pôvodnom stave. Veľká svetlá výška a rozmerné okenné otvory sú hlavnou devízou týchto priestorov.  

Foto: Martin Šveda

Izby sú prepojené širokými, dvojkrídlovými dverami, ktoré sú umiestnené v osi miestnosti. Pri rekonštrukcii boli zachované pôvodné drevené okná a dvere. Odhalené boli aj parkety, ktoré predchádzajúci majitelia zakryli laminátovými podlahami.

Foto: Martin Šveda
Foto: Martin Šveda

Byt má štyri plnohodnotné izby, pričom dve menšie miestnosti - kúpeľňa a WC našli svoje miesto v "boxe" vloženom v obslužnej časti bytu. Celková plocha 105 m2 umožňuje priestorovú veľkorysosť. Tá je zrejmá predovšetkým v obývačke a kuchyni. Ako sme už spomínali, návrh je založený na rozdelení bytu do dvoch funkčných zón: na "panskú" časť orientovanú do ulice (tri obytné izby) a obslužnú časť (kuchyňa, chodba, kúpeľňa a chodba) otočenú do dvora. 

Priestorová schéma
Priestorová schéma
Pôdorys pôvodného bytu pred stavebnými úpravami
Pôdorys pôvodného bytu pred stavebnými úpravami
Pôdorys po rekonštrukcii
Pôdorys po rekonštrukcii

V obslužnej časti bytu boli vybúrané nepôvodné konštrukcie a čiastočne sa zasahovalo aj do pôvodných priečok, tak aby vynikol celkový priestor. Klenbový tehlový strop je priznaný a očistený od všetkých predchádzajúcich nánosov. Pôvodná podlaha bola v tejto časti nahradená novými parketami z dôvodu jej nevyhovujúceho stavu. 

Foto: Martin Šveda

Do priestoru je vložený box s hygienou, ktorý zároveň oddeľuje vstupnú chodbu od kuchyne. Tento priestorový prvok nesiaha až po strop, čím necháva vyniknúť veľkorysý priestor a tehlový strop. Celú jednu stenu boxu tvoria skryté úložné priestory. Zaujímavosťou je nové použitie zachovaných dverných krídel pri vstupe do kúpeľne a WC. 

Foto: Martin Šveda

Kuchyňu tvorí rozmerná kuchynská linka a voľne stojaci kuchynský ostrov.

Foto: Martin Šveda
Foto: Martin Šveda
Foto: Martin Šveda

Byt ešte nie je plne zariadený, postupne pribudnú viaceré nábytkové prvky a nový mobiliár.

Foto: Martin Šveda
Foto: Martin Šveda
Foto: Martin Šveda
Foto: Martin Šveda
Foto: Martin Šveda
Foto: Martin Šveda
Vizualizácia
Vizualizácia
Fotografia bytu pred začatím rekonštrukcie
Fotografia bytu pred začatím rekonštrukcie
Fotografia počas výstavby
Fotografia počas výstavby

Podklady: GRAU

Poloha diela

Ing. arch. Andrej Olah
Msc(arch) Katarína Labáthová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím