Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. máj 2018
0
1184

Optika ZITA, Bratislava

Čisté linky a trocha farby.
Optika ZITA, Bratislava
Autori: Ing. arch. Andrej Olah, Ing. arch. Filip MarčákPodlažná plocha: 70 m2Návrh: 2017 - 2017Realizácia: 2017 - 2017Adresa: Živnostenská 2950/4, Bratislava, SlovenskoPublikované: 23. máj 2018

Už samotné miesto nesie silný architektonický odkaz. Optika sídli v parteri funkcionalistického Živnostenského domu (dnes Nová scéna). Architekt Klement Šilinger navrhol v roku 1928 jednu z najväčších budov na Slovensku (v tej dobe), ktorá pozostáva z dvoch blokov prepojených mostíkom v úrovni prvého poschodia. Dynamiku objektov zvýrazňuje zatočená stredná ulička, ktorá spája Vysokú ulicu s Kollárovým námestím. Práve Živnostenská ulica napriek svojmu súčasnému stavu nesie silný genius loci, ktorý ovplyvnil aj výsledný návrh.   

Andrej Olah s Filipom Marčákom rešpektujú danosti miesta. Otvorená dispozícia nie je preplnená vitrínami. Vystavené je len to podstatné. Nekomplikovaný, a funkčný priestor pôsobí nenútene, bez snahy o samoúčelnú exibíciu. Táto jednoduchosť a “ľahkosť” však skrýva množstvo náročných detailov, ktoré na prvý pohľad nie sú zrejmé. Umožňujú však plnohodnotné využitie priestoru. Architekti sa „vyhrali“ so zariadením, ktoré očividne harmonizuje s koncepciou interiéru.

Materiál v prirodzenej forme dopĺňa v interiéri optiky výrazný farebný motív. Farba, ktorá lemuje časť stien oživuje priestor, vystupuje v príjemnom kontraste k triezvej čistote bielej omietky a liatej podlahy.

Viac slovami architektov z ateliéru GRAU:

Zita, mala byť od začiatku rodinná firma. Náš priateľ Daniel, jeden zo zakladateľov, nás oslovil s novým konceptom, ktorý sa mal výrazne odlíšiť od ostatných optík svojou čistotou a jednoduchosťou, s dôrazom na precízny výber dioptrických rámov. Oslovil nás už pri hľadaní miesta, čo bolo určujúce aj pri samotnom návrhu interiéru. Nakoniec sme našli nie úplne ideálny priestor, v ktorom práve skončila prevádzka kaviarne. 

Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka

Podstatným zásahom bolo vybúranie priečky rozdeľujúcej interiér na dva samostatné celky. Keďže bol priestor značne členitý, bolo potrebné ho najprv vyčistiť a zjednodušiť, vytvoriť takzvanú pohľadovú stenu, ktorá rozdelila interiér na časť zázemia a vyšetrovne zraku, a časť samotného obchodu, kde sú vystavené dioptrické rámy.

Pôdorys
Pôdorys
Axonometria
AxonometriaAutor: GRAU

Interiér optiky Zita je založený na jednoduchej farebnej bordúre, ktorá lemuje časť stien a opticky tak zjednocuje interiér do jedného celku. Podlaha je z cementového samonivelizačného poteru s priznanou vlastnou farebnosťou.

Koncept dotvárajú čierne vložené nábytky a masívny pult s dubovou dyhou.
Snažili sme sa zámerne potlačiť samotný dizajn, tak aby hlavnou dominantou priestoru boli samotné rámy okuliarov.

Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka

Podklady: GRAU

Poloha diela

Ing. arch. Andrej Olah
Ing. arch. Filip Marčák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím