Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
24. november 2015
1
3109

Rodinný dom Vrakuňa, Bratislava, Plusminusarchitects

Neokázalý dom s vysokou pridanou hodnotou.
Rodinný dom Vrakuňa, Bratislava, Plusminusarchitects
Autori: Ing.arch. Maroš Fečík, Ing. arch. Andrej OláhInvestor: Súkromná osobaPlocha pozemku: 579 m2Zastavaná plocha: 202 m2Podlažná plocha: 255 m2Obostavaný objem: 1405 m3Návrh: 2012 - 2012Realizácia: 2012 - 2014Adresa: Vrakuňa , Bratislava, SlovenskoPublikované: 24. november 2015

Pozemok pre výstavbu rodinného domu sa nachádza na severovýchodnom okraji Bratislavy a je súčasťou pôvodnej záhradkárskej kolónie. Priame dopravné napojenie je zabezpečené cez ulice Anízova a Rascová. Pozemok je mierne svažitý(133,50 m n.m. – 131,50 m n.m.) s rozmermi približne 15,5x37m/579m2/.
Pôvodne slúžil ako úžitková záhrada so záhradnou chatkou.

Priečelie už nemôže byť jednoduchšie.
Priečelie už nemôže byť jednoduchšie.
Formu tvoria elementárne a čisté plochy.
Formu tvoria elementárne a čisté plochy.
Osadenie domu na pozemku.
Osadenie domu na pozemku.

Výstavba bola regulovaná ochranným pásmom vzletového a približovacieho priestoru(uhol 1:70), ktorým je obmedzená výška zástavby od 140,0 m n.m. smerom od Hradskej cesty po výšku 143,8 m n.m. na Priehradnej ulici.
Navrhovaný rodinný dom je nepodpivničený, dvojpodlažný.

Architekti využili terénny sklon. Intímny slnečný priestor smerom do záhrady je dvojpodlažný.
Architekti využili terénny sklon. Intímny slnečný priestor smerom do záhrady je dvojpodlažný.
Pozdĺžny rez priblužuje prácu s objemami a výškovým zónovaním.
Pozdĺžny rez priblužuje prácu s objemami a výškovým zónovaním.
Priečny rez cez dvojpodlažnú časť.
Priečny rez cez dvojpodlažnú časť.
Axonometria približuje objemovú kompozíciu objektu.
Axonometria približuje objemovú kompozíciu objektu.
Vonkajšia skladba hmôt.
Vonkajšia skladba hmôt.

Dom je na pozemku osadený tak, aby poskytol maximálny komfort užívateľom – orientácia k slnku a svetlu, dimenzie komunikačných priestorov, kontakt so záhradou… Uzatvorenosť smerom do ulice, maximálne otvorenie smerom do záhrady.

Denná chránená časť priamo v kontakte so záhradou je príjemným miestom pre trávenie nielen voľnočasových aktivít.
Denná chránená časť priamo v kontakte so záhradou je príjemným miestom pre trávenie nielen voľnočasových aktivít.
Terasa je chráneným miestom a prirodzeným rozšírením obytnej časti do exteriéru.
Terasa je chráneným miestom a prirodzeným rozšírením obytnej časti do exteriéru.

Dispozično-prevádzkové riešenie rešpektuje lokalitný program investora.
Dom je orientovaný smerom do ulice(sever) svojou technicko-obslužnou časťou/garáž, fitko/.
Na vstupnú halu nadväzujú relaxačné priestory – telocvičňa, sauna, hygiena a hosťovská izba. Cez priamočiare schodisko na sú na výškovej úrovni -1,450(1.PP) prístupné denné priestory domu/kuchyňa, jedáleň, obývacia izba, prekrytá terasa a vybavenie domu – komora, práčovňa/sušiareň a technická miestnosť. Nočná čast domu - izby detí a rodičov, hygienické vybavenie a spoločenský priestor sú umiestnené na 2.NP.
Obývacia izba, jedáleň a kuchyňa majú priamy bezbariérový prístup do záhrady. Pocit otvorenosti je podporovaný perforáciami na východnej, južnej a západnej strane.

Pôdorys prízemia - vstupné podlažie plynule prebieha cez terénny zlom prostredníctvom krátkeho schodiska až do záhrady.
Pôdorys prízemia - vstupné podlažie plynule prebieha cez terénny zlom prostredníctvom krátkeho schodiska až do záhrady.
Pôdorys horného podlažia (nočnej časti).
Pôdorys horného podlažia (nočnej časti).

Dom je z konštrukčného hľadiska navrhnutý ako kombinovaný systém – oceľobetónové horizontálne/čiastočne aj vertikálne/ konštrukcie a murované vertikálne konštrukcie.
Plochá strecha má obrátené poradie vrstiev, je ukončená riečnym štrkom. Zateplenie objektu je realizované minerálnou vlnou. Vnútorné a vonkajšie povrchy sú ukončené omietkou, resp.drevenou prevetrávanou fasádou.
Okná a zasklené steny sú hliníkové s izolačným trojsklom. Ochranu pred nadmerným slnečným žiarením zabezpečujú elektricky ovládané exteriérové hliníkové žalúzie.

Pohľad do patia/atria, ktoré prináša prirodzené svetlo do stredu dispozície.
Pohľad do patia/atria, ktoré prináša prirodzené svetlo do stredu dispozície.
Centrálny obytný priestor.
Centrálny obytný priestor.

Viac o objekte, ktorý je bravúrnou ukážkou výbornej architektúry napovedia ďalšie obrázky. Dom bol medzinárodnou porotou nominovaný na na Cenu Dušana Jurkoviča 2015.

Poloha diela

Ing.arch. Maroš Fečík
Ing. arch. Andrej Oláh

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím