Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. máj 2024
3
2258

Dom medzi záhradami, Bratislava

Orientácia k slnku, výhľady na neďaleký hrad Pajštún, snaha o prepojenie so záhradou.
Dom medzi záhradami, Bratislava
Autori: Ing. arch. Maroš Fečík, Ing. arch. Filip KandravýSpolupráca: Biely ateliér (záhrada)Plocha pozemku: 1279 m2Zastavaná plocha: 275 m2Podlažná plocha: 240m2Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2019 - 2023Adresa: Bratislava , SlovenskoPublikované: 23. máj 2024

Realizácia ateliéru plusminusarchitects. Kompaktné bloky technického krídla a nočnej časti vymedzujú otvorený obytný priestor v priamom kontakte so záhradou. Dielo Maroša Fečíka a Filipa Kandravého charakterizuje snaha architektov o abstrahovanie a "vyčistenie" finálnej architektonickej formy. 

 

Viac slovami autorov:

Dom je situovaný na severozápadnom okraji Bratislavy a je súčasťou developersky pripravenej lokality. Pozemok je mierne svahovitý s rozmermi približne 30x45m. Zvlnená morfológia terénu, orientácia k slnku, výhľady na neďaleký hrad Pajštún a snaha o maximálne prelínanie zelene záhrady a obytného priestoru boli určujúcim prvkom pri tvorbe konceptu domu.

Prvotné zadanie a lokalitný program uvažovali o dvojpodlažnom dome, čo sa nám s využitím plnej miery zastavonosti pozemku podarilo zredukovať do jednopodlažnej hmoty, ktorá vytvára plynulejšie prerastanie domu a vytváraných menších záhrad.

Dom je orientovaný smerom do ulice svojou technicko-skladovou časťou (garáž, technológie). Spevnená príjazdová plocha slúži pre vonkajšie parkovanie automobilov a miesto pre domáce majstrovanie. Cez vstupnú halu rodinného domu sú prístupné denné priestory - kuchyňa, jedáleň, knižnica a obývacia izba. Nočná časť - izby detí a rodičov, pracovňa a hygienické priestory vytvárajú samostané krídlo. Denný spoločný priestor je bezbariérovo prepojený terasami na ostatné vonkajšie plochy záhrady. Pocit otvorenosti je podporovaný perforáciami na južnej a severozápadnej strane a veľkým oknom v rovine strechy nad jedálenským stolom. Veľkosť a umiestnenie otvorov vytvárajú pocit otvoreného pavilónu medzi záhradami.

Dom je z konštrukčného hľadiska navrhnutý ako kombinovaný systém - oceľobetónové horizontálne (čiastočne aj vertikálne) konštrukcie a murované vertikálne konštrukcie. Plochá strecha je ukončená extenzívnou zeleňou. Fasáda je kombináciou drevenej prevetrávanej fasády z cédrových dosiek primorených na čierno a betónovej omietky. Okná a zasklené steny sú navrhnuté ako hliníkové s izolačným trojsklom.

Axonometria
AxonometriaAutor: plusminusarchitects
Situácia
SituáciaAutor: plusminusarchitects
Axonometria
AxonometriaAutor: plusminusarchitects
Pôdorys
PôdorysAutor: plusminusarchitects
Pohľad
PohľadAutor: plusminusarchitects
Pohľad
PohľadAutor: plusminusarchitects
Pohľad
PohľadAutor: plusminusarchitects
Pohľad
PohľadAutor: plusminusarchitects
Koláž
KolážAutor: plusminusarchitects

Použité materiály a riešenia:
Hliníkové profily okien a zasklenia Reynaers
Interiérové dvere so skrytými zárubňami Dorsis

Pdklady: plusminusarchitects
Fotografie: Foto: Maroš Fečík, Filip Kandravý

Poloha diela

Ing. arch. Maroš Fečík
Ing. arch. Filip Kandravý
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím