Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. apríl 2016
0
1365

Rodinný dom na Dlhých Dieloch, Bratislava

S potešením si plníme dlh a uvádzame ďalší dom Maroša Fečíka. Spolu s doteraz publikovanými dielami z jeho ateliéru aj tento príklad ukazuje, že tvorba jedného autora môže mať mnoho polôh. A vždy je to dobré.
Rodinný dom na Dlhých Dieloch, Bratislava
Autori: Ing.arch. Maroš FečíkPlocha pozemku: 556 m2Zastavaná plocha: 80 m2Podlažná plocha: 258 m2Obostavaný objem: 258 m2Návrh: 0 - 2009Realizácia: 2010 - 2013Adresa: Dlhé Diely 1, Bratislava, SlovenskoPublikované: 24. apríl 2016

Dlhé Diely sú kopcovitou obytnou zónou v západnej časti Bratislavy. Začínajú úpätím Malých Karpát. Ešte koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia to bolo miesto záhrad a vinohradov s odrodami vyhľadávanými v celej rakúsko-uhorskej monarchii. Začiatkom osemdesiatych rokov začala na tomto mieste výstavba panelového sídliska, ktoré degradovalo pôvodný charakter prostredia. Pôvodnú autenticitu miesta si zachovali iba okrajové polohy, ktoré dnes tvoria prechodnú zónu medzi čisto prírodným prostredím Devínskej Kobyly a panelovým sídliskom. Tieto uličky nesú pomerne univerzálne (skôr plošné) názvy: Dlhé Diely I, II a III. Vďaka polohe v priamom dotyku s Malými Karpatami a karloveským nábrežím Dunaja sa stali obľúbenou lokalitou na výstavbu individuálnych rodinných domov a malých mestských víl. Tejto typológii postupne ustupujú pôvodné záhradné chatky a staršie rodinné domy.

foto: Maroš Fečík
Situácia
SituáciaMaroš Fečík

Dom bol realizovaný na strmom, k východu sa zvažujúcom svahu. Stojí v susedstve s rodinnými domami z rôzneho časového obdobia, ktoré spolu tvoria uličnú čiaru. Tu reflektujeme vysunutím podlažia do ulice. Prevažná časť objemu sa potom od uličnej fronty odkláňa smerom na juh s cieľom vytvorenia intímnejších priestorov (západná terasa vrezaná do svahu) bez vizuálneho kontaktu s panelákmi na kopci. Pôdorysný tvar sleduje maximálnu kompaktnosť a minimálnu pôdorysnú stopu. Vzhľadom na svahovitý terén je dom členený do štyroch podlaží tak, aby obytné miestnosti mohli byť orientované na východnú, južnú a západnú stranu. Tri podlažia majú priamy kontakt so záhradou a rozširujú tak intenzívne obytné využívanie záhrady. Osadenie domu eliminuje pohľad na panelové domy na severovýchodnej strane svahu a posilňuje atraktívne juhozápadné výhľady na časť Bratislavy a rakúskeho Hainburgu.

foto: Maroš Fečík
Axonometria
AxonometriaMaroš Fečík
Axonometria
AxonometriaMaroš Fečík

V najnižšom podlaží, priamo prístupnom z ulice, sa nachádza garáž a technicko-skladové zázemie domu.

Pôdorys 1.PP
Pôdorys 1.PPMaroš Fečík

Priestorové usporiadanie nasledujúcich podlaží je kombináciou vloženého komunikačno-hygienického jadra pozdĺž severnej fasády a otvoreného obytného “veľkopriestoru” s možnosťou variabilného členenia skriňopriečkami. Druhé nadzemné podlažie, ktoré je zároveň vstupným podlažím, variuje tento koncept o vysunutú hmotu pracovne. Tá slúži ako kancelária s možnosťou priameho prístupu zákazníkov.

Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NPMaroš Fečík
Pôdorysy 2.NP a 3.NP
Pôdorysy 2.NP a 3.NPMaroš Fečík
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžnyMaroš Fečík
Rez priečny
Rez priečnyMaroš Fečík
Juhovýchodný pohľad
Juhovýchodný pohľadMaroš Fečík
Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľadMaroš Fečík
Severovýchodný pohľad
Severovýchodný pohľadMaroš Fečík
Severozápadný pohľad
Severozápadný pohľadMaroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík

Riešenie dispozície a jej členenie skriňopriečkami umožňuje rôzne proporcie členenia podlaží. Samostatný vstup zo záhrady na severnej strane a komunikačné jadro pripravené na osadenie výťahu, priamo počíta s viacgeneračným využívaním v blízkej budúcnosti. Dom je realizovaný ako kombinácia oceľobetónu a murovaných tehlových častí. Všetky stropy a niektoré steny sú v interiéri ponechané ako pohľadové betónové. Podlahy v celom dome sú liate živicové v svetložltej farbe. Časť nábytku a zariadenia je vyrobená na mieru, časť pochádza z predchádzajúceho bývania majiteľov a počíta s obmenou v budúcnosti.

foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík
foto: Maroš Fečík

Podklady: Maroš Fečík

Poloha diela

Ing.arch. Maroš Fečík
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím