Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. február 2017
1
11052

Rodinný dom AU 03, Edelstal

Rodinný dom v novovzniknutej štruktúre malej obce. Dom využíva špecifiká pozemku. Výška miestností sa zväčšuje v závislosti na sklone terénu, nočná časť domu je orientovaná do privátneho priestoru záhrady. Atypickým prvkom návrhu je dvojúrovňová detská izba.
Rodinný dom AU 03, Edelstal
Autori: Ing.arch Daniel Kubiš, Ing. arch. Martin Hudec, PhD.Zastavaná plocha: 113,54 m2Podlažná plocha: 92,06 m2Návrh: 2014 - 2015Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Edelstal, RakúskoPublikované: 13. február 2017

Táto stavba nebola navrhnutá ako rodinný dom, ale rodinným domom sa stala nenápadne a postupne až v procese výstavby. Zadanie investorov spočívalo vo vytvorení jednoduchého malometrážneho víkendového domu s možnosťou dostavby v budúcnosti.

Foto: Jakub Petrík
Situácia
Situácia
Foto: Jakub Petrík

Dom sa nachádza v rakúskom pohraničí v obci Edelstal, ktorá si zatiaľ aj napriek slovenskej stavebnej invázii zachováva vidiecky charakter. Samotný návrh reflektuje typológiu dedinského bývania. Z kompaktného pôdorysu vyrastajú dve tvarovo a materiálovo sa odlišujúce hmoty. Nižšia rozvoľnená časť v sebe integruje hospodársku funkciu podriadenú primárnej obytnej časti. Pozostáva z carportu, záhradného skladu, terasy, kontajnerového stojiska a prekrytého vstupu. Prevládajúca horizontalita je cielene rozbitá strešnou perforáciou, v ktorej je osadený vertikálny prvok zelene prevyšujúci samotný objekt.

Axonometria domu
Axonometria domu
Pôdorys
Pôdorys

Protikladom drevenej podružnej hmoty je obytný priestor integrovaný v bielej kompaktnej časti. Vnútorný priestor je hierarchicky usporiadaný od najviac exponovaných denných miestností až po nočnú časť. Priestor kuchyne a obývacej izby umožňuje kontakt s privátnou častou záhrady, a aj s dianím na ulici. Nočná časť je dispozične oddelená. Pozostáva z hlavnej spálne a dvojúrovňovej atypickej detskej izby, ktorej stvárnenie umožnila úprava terénu.

Kontrast k stavbe vytvára založená naturálna záhrada koncentrujúca prvky lúčnej trávy, kvetinovej a bylinkovej záhrady, v ktorej je časť vyhradená len pre deti.

Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík
Foto: Jakub Petrík

Poloha diela

Ing.arch Daniel Kubiš
Ing. arch. Martin Hudec, PhD.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím