Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. október 2015
0
2002

Dom medzi stromami

Súkromný investor inšpirovaný vilou Tugendhat v Brne, ikonou modernej architektúry od nemeckého architekta Miesa van der Rohe z roku 1930, bol pre nás ideálnym partnerom na diskusiu pri navrhovaní vily na mimoriadne komplikovanom pozemku. Zadanie bolo o to náročnejšie, že sme sa rozhodli ponechať na pozemku pôvodné vysoké stromy. Obývaciu izbu domu sme zasunuli medzi ich koruny a nechali zeleň prenikať cez zasklené steny priamo do interiéru.
Dom medzi stromami
Autori: Ing. arch. Tomáš Šebo, Mgr.arch. Igor LichýSpolupráca: Ing. arch. Katarína Uhnáková, Ing. arch. Štefan Onofrej, Ing.arch Martina MatušováPlocha pozemku: 1891 m2Zastavaná plocha: 202 m2Obostavaný objem: 1190 m3Návrh: 2008 - 2013Realizácia: 2013 - 2014Adresa: Bratislava, SlovenskoPublikované: 2. október 2015

Strmý terén a tri obrovské gaštany, ktoré sa majitelia rozhodli zachovať. Takto vyzeral pozemok, na ktorom mal vzniknúť jedinečný rodinný dom. Architekti zo štúdia Šebo Lichý sa však tejto výzvy nezľakli a navrhli geniálnu stavbu inšpirovanú slávnou vilou Tugendhat. Strmý terén a tri obrovské gaštany, ktoré sa majitelia rozhodli zachovať. Takto vyzeral pozemok, na ktorom mal vzniknúť jedinečný rodinný dom. Architekti zo štúdia Šebo Lichý sa však tejto výzvy nezľakli a navrhli stavbu inšpirovanú slávnou vilou Tugendhat. 

Vykonzolovaná obýyvacia časť
Vykonzolovaná obýyvacia časťfoto: Tomáš Manina
Situácia
Situácia
Celkový pohľad na pozemok
Celkový pohľad na pozemokfoto: Tomáš Manina

Predná časť domu levituje na dynamických podperách, pričom poskytuje panoramatický výhľad do okolia. Zadná časť domu sa vnára do stúpajúceho svahu a je tvorená niekoľkými úrovňami. Pri vstupe do domu sa ocitnete na strednom podlaží, ktoré je vďaka predĺženej časti na podperách rozľahlé a bezbariérové. Toto podlažie patrí rodičom a nachádza sa na ňom rodičovská spálňa, kúpeľňa a pracovňa. Je tu tiež obývačka s kuchyňou, navzájom vizuálne oddelené krbom. Obrovské okná sa dajú otvoriť kvôli vetraniu priestorov. O poschodie vyššie sa nachádzajú izby detí s vlastnými kúpeľami a terasami.  O poschodie nižšie je zas suterén s práčovňou a domácou posilňovňou. Originálnym vynálezom je šachta na prádlo, cez ktorú sa oblečenie dopraví z nenápadného krytu na chodbe priamo do suterénu.

Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP

Z tohto podlažia sa dostanete na vonkajšiu terasu s grilom, ktorá je zhora krytá podlažím predĺženým na podperách. Kontakt s prírodou je v tejto realizácií dosiahnutý viacerými spôsobmi. Rodina si môže užívať grilovanie na veľkej krytej terase, slniečko na terasách, ktoré má takmer každá izba alebo úžasný výhľad z obývačky. Práve tu totiž presklené steny ponúkajú úžasné pohľady, ktoré sa ako živá maľba menia so striedaním počasia, ročných období, dňa a noci. Tesne blízko rastúce gaštany pritom budia pocit bývania medzi stromami.

Pôdorys 1PP
Pôdorys 1PP

Na najnižšej úrovni sa nachádza samostatne stojaca garáž, ktorú s domom spája chodba. Aby pohľad na záhradu nič nerušilo, má garáž zazelenenú trávnatú strechu, a tak je šikovne ukrytá. Dom je postavený v príjemnom tichom prostredí v blízkosti mestského centra. Nezvyčajný rodinný dom naplno využíva strmý terén najlepším možným spôsobom. Spojenie s prírodou je tu priam hmatateľné, a nepochybne zlepšuje kvalitu života v meste.

Zadný vstup do domu a garáž
Zadný vstup do domu a garážfoto: Tomáš Manina
Obývacia časť nad terénom
Obývacia časť nad terénomfoto: Tomáš Manina
Rez
Rez
Textilné tienenie terasy
Textilné tienenie terasyfoto: Tomáš Manina
Kuchyňa a obývacia izba sú navzájom vizuálne oddelené krbom
Kuchyňa a obývacia izba sú navzájom vizuálne oddelené krbomfoto: Tomáš Manina
Panoramatický výhľad na okolitú zeleň
Panoramatický výhľad na okolitú zeleňfoto: Tomáš Manina
Okná sú otváratelné kvôli vetraniu priestorov
Okná sú otváratelné kvôli vetraniu priestorovfoto: Tomáš Manina
Interiéru obývacej časti dominuje krb
Interiéru obývacej časti dominuje krbfoto: Tomáš Manina

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Šebo
Mgr.arch. Igor Lichý

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím