Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. máj 2016
0
1087

Business Garden Štefánikova - budova na bulvári

Prestavba a dostavba v kompaktnej mestskej blokovej štruktúre na rušnej bratislavskej triede.
Business Garden Štefánikova - budova na bulvári
Autori: Ing. arch. Tomáš Šebo, Mgr.arch. Igor Lichý, Ing. arch. Juraj MihálikSpolupráca: doc. Ing. arch. Michal Hronský (Interiér), Ing. arch. Peter Daniel, PhD. (Interiér), Ing. Branislav Piliš, Ing.Arch. Emanuel Zatlukaj, Ing. Marián Piterka, Ing. Milan KoniarZastavaná plocha: 1 356 m2Podlažná plocha: 4 600 m2 (kancelárie) + 450 m2 (obchodné priestory)Návrh: 2011 - 2012Realizácia: 2012 - 2015Adresa: Štefánikova 881/15, Bratislava, SlovenskoPublikované: 10. máj 2016

Štefánikova ulica  je v súčasnosti známa ako dopravná ulica v centre mesta, napriek tomu, že má potenciál mestského bulváru. Má osobitý charakter s pestrou štruktúrou budov z rôznych historických období.

Foto: Tomáš Manina

Rekonštruované boli dve  pôvodné budovy (č.13 a č.15)  postavené v  50.tych a 70.tych rokov minulého storočia. Obe boli v minulosti prepojené a fungovali prevádzkovo ako jedna budova. Charakteristické znaky oboch budov boli ich „dobové“ uličné fasády. (známe aj ako budovy Železničného Staviteľstva).

Foto: Tomáš Manina

Zámerom rekonštrukcie pôvodných budov bolo moderné – A-čkové business centrum ako to poznáme pri novostavbách. Budova bola rozšírená smerom do dvora, kde boli zrušené niektoré dostavby. Okrem pôvodne jedného suterénu, boli vytvorené ďalšie dve suterénne poschodia (parkovacie podlažia). Nad pôvodnú strechu bolo nadstavené jedno podlažie.

Foto: Tomáš Manina

Základnou axiómou návrhu  bolo zachovať historickú väzbu budov a charakter ulice - bulváru Štefánikova. Zásadou bola pre  návrh aj mestotvornosť – zapojením parteru do života na ulici.

Stavby z 50-tych rokov sú zaznávané tak, ako aj obdobie v ktorom vznikli. Postupne  mizne z našich miest táto vrstva histórie alebo je často prekrytá inou vrstvou. Napriek tomu že sa ponúkala možnosť prekryť budovu novou atraktívnou fasádou, idea zachovať a posilniť ducha 50-tych rokov sa stala pre projekt zásadnou.

Keďže technicky stav a konštrukčný systém budov neumožňoval požadovanú flexibilitu bola budova z 50-tych rokov zbúraná a nanovo vytvorená ako replika pôvodnej fasády. Na oboch budovách boli nanovo použité materiály ako napríklad travertínový obklad parteru alebo mozaiková fasáda.  Jednotlivé prvky boli repasované alebo nahradené replikami (zábradlia alebo nápis na budove). Pôvodný nápis na budove našiel opäť svoje miesto na fasáde, ale v novej forme, ktorá po rozšifrovaní prezrádza pôvodný názov. Aj nové prvky ako napríklad podhľad pri vjazde do suterénu bol štylizovaný (s miernou nadsádzkou) ako zašifrovaný odkaz na minulosť . V interiéry je to robustný recepčný pult s kladivkovou farbou – ktorá bola pre obdobie 50-tych rokov tak príznačná. Projekt v sebe spája nároky modernej, flexibilnej, energeticky efektívnej budovy so zachovaním historických hodnôt a ducha doby 50-tych rokov.

Foto: Tomáš Manina

Zjednocujúcim prvkom oboch budov zo strany ulice sa stal parter a nadstavba nad 6. poschodím.

Parter je obložený travertínovým obkladom, pričom každá budova má svoju vlastnú štylizovanú geometriu obkladu.

Foto: Ľubo Stacho

Pôvodná nadstavba z 90-tych rokov bola zhodená a nahradená novou s prevetrávanou šablónovou fasádou prechádzajúcou do roviny strechy. Vo výraze budovy je táto časť nad rímsou pôvodných objektov materiálovo jednotná.

Z dvorovej časti zjednotila budovy strohá moderná fasáda umožňujúca interiérovú flexibilitu. Vnútorná jednota dvoch budov bola posilnená aj zmazaním rozdielu medzi fasádou a strechou. Tak materiálovo, ako aj tektonicky sa strešná rovina a fasáda javia ako jeden celok s rôznym sklonom. Boli tu použité odvážne technické riešenia, ktoré doposiaľ na Slovensku neboli nikde realizované.

Foto: Tomáš Manina

K dvorovej časti pozemku je prístup s Flóglovej ulice, je tu parkovisko pre 20 áut, ktoré je prekryté terasou s pavilónom pričleneným k prenajímateľným priestorom budovy. Strecha  pavilónu a terasa nad parkoviskom sú zazelenané extenzívnou zeleňou a vzrastlými stromami a vytvárajú tak prijemnú zónu zelene medzi budovou business centra a okolitou bytovou zástavbou v bloku.

Foto: Tomáš Manina
Situácia
Situácia

Budova má  9 nadzemných a 3 podzemné podlažia a 65 park. miest. Vjazd do suterénu je po rampe, ktorá v suteréne pokračuje po oblúkovej rampe do ďalších podzemných podlaží.

Pôdorys 1. nadzemného podlažia
Pôdorys 1. nadzemného podlažia

Na prízemí sú okrem centrálneho vstupu s recepciou aj dva obchodné priestory s výkladmi  orientovanými do Štefánikovej ulice. Zadnú dvorovú časť prízemia tvorí prekryté parkovisko prístupné z Floglovej ulice.

Kancelárska časť je priestor s možnosťou variabilného dispozičného delenia na časti podľa požiadaviek vlastníkov.  Na najvyššom deviatom poschodí je terasa s vyhliadkou ponad strechy domov s výhľadom na Slavín, Bratislavský hrad či prezidentskú záhradu. Na streche je umiestnená fajčiarska terasa a technológie.

Pôdorys 3. nadzemného podlažia
Pôdorys 3. nadzemného podlažia
Priečny rez
Priečny rez
Pohľad zo Štefánikovej ulice
Pohľad zo Štefánikovej ulice
Foto: Ľubo Stacho
Foto: Ľubo Stacho
Foto: Tomáš Manina
Foto: Ľubo Stacho
Foto: Ľubo Stacho
Foto: Tomáš Manina

Pozrite si video z výstavby administratívneho centra:

286
Vimeo

Vďaka inovatívnym ekologickým technológiám je stavba zaradená medzi zelené budovy.  Budova, už v rámci predcertifikácie, spĺňa tie najprísnejšie štandardy kvality podľa medzinárodnej metódy BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method). Kúrenie a chladenie zabezpečujú tepelné čerpadlá. Parkovanie poskytujú tri podzemné a jedno nadzemné podlažie čo je v danej lokalite nadštandardný počet. Okrem toho sa v garáži nachádza aj stojan na bicykle a k dispozícií je tu aj šatňa a sprcha.

Text: Ing.arch. Juraj Mihálik

Podklady: Architekti Šebo Lichý

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Šebo
Mgr.arch. Igor Lichý
Ing. arch. Juraj Mihálik
Ing.Arch. Emanuel Zatlukaj

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím