Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. jún 2016
0
3410

Bytový dom Dornyk v Bratislave

Rekonštrukcia a prestavba opustenej školskej budovy na malometrážne byty.
Bytový dom Dornyk v Bratislave
Ateliér: Architekti Šebo LichýAutori: Ing. arch. Tomáš Šebo, Mgr.arch. Igor Lichý, Ing. arch. Juraj MihálikSpolupráca: Ing. arch. Pavol Remšík, Ing. Branislav Piliš, Ing. Daniela Kopčáková, Ing.Arch. Emanuel ZatlukajInvestor: Ivanská cesta, s. r. o.Investičný náklad: 9 mil. €Návrh: 2011 - 2012Realizácia: 2012 - 2013Adresa: Ivánska cesta , Bratislava, SlovenskoPublikované: 22. jún 2016

Bytový dom Dornyk ukazuje, že rozpočet nemusí limitovať architektúru. Rekonštrukciou starej opustenej školy vznikol funkčný bytový dom plný malometrážnych bytov. V dnešnej dobe je veľký záujem o malometrážne byty a dostupné bývanie, predovšetkým medzi mladými ľuďmi. To predstavuje výzvu pre architektov pri koncipovaní mestskej architektúry.

foto: Ľubo Stacho

Dornyk prináša 150 nových jedno až trojizbových bytov v troch etapách. V prvej fáze bola nevyhnutná kompletná rekonštrukcia existujúcej budovy. Pôvodný železobetónový skelet získal nové obvodové steny, vnútorné priečky, zariadenia, rozvody elektriny, kanalizácie a pod. V prvej etape vzniklo 61 bytov. V druhej etape bola zrekonštruovaná budova nadstavaná o ďalšie tri nadzemné podlažia. V tretej etape bola realizovaná dostavba s parkovacím domom, v rozsahu približne rovnakom ako rekonštrukcia s nadstavbou. Dostavba kompletizuje celkový objem bytového domu pri zachovaní charakteristického výrazu predošlých etáp. Prvé dve podlažia sú riešené v dostavbe ako parkovací dom a plné bytové podlažie začína od tretieho a končí ôsmym podlažím.

Situácia
Situácia
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys typického podlažia
Pôdorys typického podlažia
Priečny rez
Priečny rez

Architektúra bytového domu je moderná a dynamická. Odzrkadľuje dobu flexibility a účelnosti a súčasne vyniká aj snahou po odlišnosti. Dornyk prináša kvalitnú architektúru do segmentu cenovo dostupného bývania. Dispozície sú navrhnuté ekonomicky a racionálne. Byty v rekonštruovanej časti (vzhľadom na vyššiu svetlú výšku) ponúkajú rôzne úložné priestory a možnosť pohrať sa s úrovňami v byte. Strohá skladba malometrážnych bytov je doplnená rozohranou kompozíciou exteriérových prvkov fasády.

foto: Ľubo Stacho

Exteriér budovy je hravý a farebný. Západná fasáda budovy je pokrytá nepravidelne rozmiestnenými lodžiami kontrastných farieb. Východná fasáda je tvorená prepleteným gradientom arkierov a farebných balkónov. Táto fasáda je dôkazom, ako sa dá nepriaznivá orientácia budovy v dôsledku svetlo technických a architektonických opatrení zmeniť na atraktívnu a tektonicky zaujímavú fasádu. Takto osadené arkiere vytvárajú súkromný priestor na fasáde pre jednotlivé byty.

foto: Ľubo Stacho
foto: Ľubo Stacho

Interiér budovy je pretavením jej vonkajšej atmosféry. Dve základne farby na bielom pozadí sa striedajú na podlahách jednotlivých podlaží a delia ich na párne a nepárne podlažia. Vstupné zádverie je poňaté ako postupne sa zužujúci priestor  s dynamicky stvárneným led osvetlením.

foto: Ľubo Stacho

Napriek konštrukčne úplne odlišným etapám sa výsledný objekt javí ako jednotný kompaktný mestský bytový dom. Bytový dom Dornyk v sebe spája atraktívne a zároveň dostupné mestské bývanie. Výsledkom je veselo a moderne pôsobiaca budova, postavená s ohľadom na energetickú aj ekonomickú efektívnosť.

foto: Ľubo Stacho
foto: Ľubo Stacho
foto: Ľubo Stacho
Stav budovy pred rekonštrukciou
Stav budovy pred rekonštrukciou

Podklady: Šebo Lichý

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Šebo
Mgr.arch. Igor Lichý
Ing. arch. Juraj Mihálik
Ing.Arch. Emanuel Zatlukaj

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím