Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. november 2020
0
2399

Prístavba dentálneho centra, Hlohovec

Utilitárna dostavba z CLT panelov.
Prístavba dentálneho centra, Hlohovec
Autori: Ing.arch Daniel Kubiš, Ing. arch. Mária Šebová, Ing. Martin PlošickýZastavaná plocha: 44,25 m2Podlažná plocha: 252,73 m2Obostavaný objem: 811,18 m3Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2020 - 2020Adresa: Rudolfa Dilonga 2619/1, Hlohovec, SlovenskoPublikované: 12. november 2020

Autorom sa podarilo transformovať zadanie do architektonicky jednoduchej a ekonomicky efektívnej podoby. Priestorový raster zo smrekovcového dreva zjednocuje objem a integruje prvky fasády. Povahe projektu zodpovedá riešenie interiéru, s akcentom na použitie dreva. 

Prístavba dentálneho centra v širšom centre Hlohovca, v susedstve a verejným parkom a priamym kontaktom s povodím rieky Váh. 

Dostavba zabezpečila navýšenie ambulantných kapacít, vrátane priestorov čakární. Súčasne rozšírila priestor o laboratórium a prednáškovú miestnosť, ktorá zároveň plní funkciu dennej miestnosti pre zamestnancov. 

Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič

Pôvodné centrum s kruhovým pôdorysom doplnil jasne tvarovo a materiálno odlíšený blok, zastrešený plochou vegetačnou strechou. 

Situácia
SituáciaAutor: KubisArchitekti

Na úrovni druhého nadzemného podlažia sa nachádzajú hlavné priestory ambulancií s čakárňou a laboratórium so samostatným vstupom z existujúceho schodiska.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: KubisArchitekti

Vyššie poschodie zastrešuje prednáškový priestor, ktorý zároveň slúžia ako denná miestnosť pre zamestnancov. 

Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: KubisArchitekti

Architekti zvolili ako nosný prvok v stenových a stropných konštrukciách CLT panely. Akustiku deliacich priečok zlepšuje predsadená rámová konštrukcia, vyplnená akustickou izoláciou. Prístavba je nadštandardne zaizolovaná. Všetky CLT panely sú v pohľadovej kvalite odprezentované v rámci interiéru. 

Štandardu obvodového plášťa zodpovedajú drevohliníkové okná, zasklené izolačným bezpečnostným trojsklom.  Povrch fasády tvorí obklad zo sibírskeho smrekovca.  

Pohľady
PohľadyAutor: KubisArchitekti

Typická Skladba obvodovej steny:  

  • 1x tvrdý voskový olej, bezfarebný Osmo 3065
  • 1x tvrdý voskový olej, Osmo 3040 transparent biely 
  • blokátor žltnutia dreva
  • CLT panel (100 mm)
  • drevený rošt z KVH 60 x 240 mm, vyplnený kamennou vlnou Isover, λ= 0,035 W/(m.K) (240 mm)
  • fasádna fólia, UV stála
  • prevetrávaná medzera, vertikálny rošt, drevený hranol 60 x 40 mm
  • prevetrávaná medzera, horizontálny rošt, drevený hranol 60 x 40 mm
  • drevený obklad, fasádne dosky - sibírsky smrekovec, vertikálny, bez náteru 120 x 21 mm
  • rebrá – sibírsky smrekovec, bez náteru 46 x 260 mm
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič

Prírodná kresbu dreva, vinylové podlahy a prevažne biely nábytok vytvárajú prívetivé a neformálne prostredie. 

Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič

Prístavba v sebe spája nekonvenčné riešenie interiéru, zaobalené konštrukčnými materiálmi z obnoviteľných zdrojov. Aplikované technológie ako chladenie podzemnou vodou a rekuperácia vzduchu umocňujú ekologické aspekty realizácie.

Podklady: KubisArchitekti
Použité materiály a riešenia: kamenná vlna Isover, λ= 0,035 W/(m.K), hr. 240 mm (obvodové steny)

Poloha diela

Ing.arch Daniel Kubiš
Ing. arch. Mária Šebová
Ing. Martin Plošický

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím