Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. december 2019
0
1719

Rodinný dom Čierna Voda

Dom na križovatke ulíc. Členitá štruktúra posúva obytný priestor do pokojnej časti záhrady, kompaktné uličné fasády tvoria pohľadnú optickú bariéru.
Rodinný dom Čierna Voda
Autori: Ing.arch Daniel Kubiš, Ing. arch. Martin Hudec, PhD.Spolupráca: Ing. Zsolt Nagy (vypracovávateľ), Ing. Jakub Brondoš (statika), Ing. Milan Gatial (zdravotechnika, plynofikácia), Ing. Marek Bukoviansky (vykurovanie), Ing. Lubomír Pavelek (elektroinštalácie), Ing. Gabriela Heffnerová (vzduchotechnika), Robert Marikovič (požiarna ochrana)Plocha pozemku: 580 m2Zastavaná plocha: 126,37 m2Podlažná plocha: 145,44 m2Obostavaný objem: 721,74 m2Návrh: 2017 - 2018Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Bazová 38, Chorvátsky Grob, SlovenskoPublikované: 13. december 2019

Dom je súčasťou novej, avšak už stabilizovanej zástavby v blízkosti hlavného mesta. Dôležitým aspektom návrhu bolo vytvorenie privátnej časti domu, ktorá si aj napriek blízkosti cesty zachováva súkromie. 

Priečelie domu kopíruje uličnú čiaru. Všetky obytné miestnosti smerujú do záhrady, architekti využívajú ich ideálnu juhozápadnú orientáciu. V rámci uličnej fasády je umiestnené len jediné okno, smerujúce do schodiskovej galérie. Hlavný vstup je prístupný až z krytého závetria, ktoré zároveň slúži ako prístrešok pre parkovanie. Zvolené riešenie umožnilo architektom zachovať čistý vzhľad severovýchodnej fasády.

Prízemnú dennú zónu a dvojpodlažnú nočnú časť, spája vstupná hala s otvorenou galériou. Lichobežníková stropná doska sceľuje stavebné objemy, prekrýva parkovacie miesto a terasy. K odľahčeniu formy napomáhajú perforácie, ktoré zároveň vytvárajú priestor pre vertikálnu zeleň. Podobný koncept zvolili architekti aj pri dome AU 03 v rakúskom Edelstahle

Foto: Michal Lachkovič
Situácia
Situácia
Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič

Drevostavba je omietnutá bledou silikátovou omietkou. Prírodný materiál má v exteriéri zastúpenie v podobe smrekovcového obkladu, použitého vo “vyhryznutí” terás. Dôležitou súčasťou stavby je extenzívna vegetačná strecha.

Foto: Michal Lachkovič
Foto: Michal Lachkovič

Dom je navrhnutý pre štvorčlennú rodinu, dispozícia je prehľadne členená na nočnú a dennú časť.

K hlavnému vchodu prístupnému z krytého závetria vedie z ulice dláždený chodník. Vstupná hala s prislúchajúcim šatníkom je prostredníctvom malej galérie otvorená cez dve podlažia. Komunikačný uzol sprístupňuje otvorený obytný priestor prepojený s jedálňou a kuchyňou v južnej časti pôdorysu. Posuvné presklené dvere sprístupňujú južnú terasu.

Napravo od  vstupnej haly sa rozvíja súkromná, nočná zóna domu, ktorá zahŕňa pracovňu a spálňu so šatníkom. Obe miestnosti sú opäť prepojené s hlavnou, krytou terasou. Spálňa disponuje vlastnou kúpeľňou. Z chodby je prístupné samostatné WC a technická miestnosť, ktorá sa nachádza v priestore pod schodiskom. 

Na poschodie vedie dvojramenné “elkové” schodisko. Dvojicu južne orientovaných izieb sprístupňuje krátka chodba.

Axonometria
Axonometria
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP

Drevená sendvičová konštrukcia je zateplená minerálnou vlnou. Stropy nesie kombinácia oceľových a drevených prvkov. Dvojúrovňová plochá strecha je vyspádovaná prostredníctvom EPS klinov do zvodov integrovaných v obvodovej fasáde domu. Hliníkové a plastové rámy dverí a okien sú zasklené izolačným trojsklom.

Pohľady
Pohľady

V interiéri sú povrchy z prírodného dreva vyvážené čiernymi blokmi vstavaného nábytku a lešteným betónom použitým na podlahách.

Foto: Michal Lachkovič

Poloha diela

Ing.arch Daniel Kubiš
Ing. arch. Martin Hudec, PhD.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím