Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. október 2018
0
2403

Dom Veža, Čižice (ČR)

Odvážny vežový koncept s minimálnou zastavanou plochou pozemku, špecifické riešenie na mieru. Obytná veža vystupujúca zo záhrady zachytáva slnko, ktoré by bolo inak tienené okolitými stromami. Na najvyššom podlaží je situovaná pracovňa fotografa, ktorá je zároveň vyhliadkou.
Dom Veža, Čižice (ČR)
Autori: Ing. arch. Tereza Nová, Ing. arch. Jiří ZábranSpolupráca: Josef Houška (Projektant)Plocha pozemku: 1 348m2Zastavaná plocha: 107m2Podlažná plocha: 123m2Návrh: 2013 - 2013Realizácia: 2013 - 2015Adresa: Čižice, Česká republikaPublikované: 2. november 2018

Dielo sa dostalo do užšieho výberu poroty v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru.

Bývanie na štyroch podlažiach nie je typickým riešením, či požiadavkou klienta. V tomto prípade však dom vznikal v neobvyklom kontexte, ktorý bol podnetom pre osobitý a nie celkom obvyklý návrh. Investor sa vzdal určitej časti komfortu, naproti tomu však získal denné svetlo a nerušený výhľad do krajiny. Krásne riešenie pre obyvateľov so zdravými nohami :-)

Jednogeneračný rodinný dom sa nachádza na okraji obce Čižice v blízkosti Plzne. Na pozemku, na hranici zalesneného svahu, stála pôvodne jednoduchá chatka. Nový dom navrhli architekti pre investora, ktorý trávi množstvo času pozorovaním prírody. „Na hranici lesa nad vsí jsme chtěli raději posed než vesnický dům. Raději dřevo než cihlu. Raději vertikálu než horizontálu,“ objasňujú svoj tvorivý prístup architekti.

Foto: Labuťová
Foto: Labuťová
Foto: Labuťová
Foto: Labuťová
Foto: Labuťová

V interiéri sa architekti sústredili na prácu so svetlom. Dom s východnou orientáciou vďaka vežovej časti zachytáva západné slnko, ktoré by bolo inak tienené vysokými stromami. Obytné priestory sú situované vo viacpodlažnej časti, zázemie je čiastočne zapustené do svahu. Objekt tak pôsobí subtílne, hlavne pri pohľade smerom od lesa. Korunou domu je strešná pracovňa, ktorá je zároveň vyhliadkou.

Koncept návrhu
Koncept návrhuZábran Nová architekti
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPZábran Nová architekti
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPZábran Nová architekti
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPZábran Nová architekti
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPZábran Nová architekti
Rez
RezZábran Nová architekti
Pohľad
PohľadZábran Nová architekti
Pohľad
PohľadZábran Nová architekti
Pohľad
PohľadZábran Nová architekti
Pohľad
PohľadZábran Nová architekti

Hlavným materiálom použitým pri stavbe domu je smrekové drevo. Nosná konštrukcia zo smrekových hranolov je z exteriéru obložena obložená impregnovanými doskami, pohľadovú vrstvu v interiéri tvoria bielené biodosky.

Foto: Labuťová
Foto: Labuťová
Foto: Labuťová
Foto: Labuťová
Foto: Labuťová
Foto: Labuťová
Fotografia modelu
Fotografia modelu
Fotografia modelu
Fotografia modelu

Poloha diela

Ing. arch. Tereza Nová
Ing. arch. Jiří Zábran

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím