Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. december 2016
0
2730

Konverzia stajne pre potreby bývania, Rakúsko

Viac ako storočná hospodárska stavba prešla citlivou rekonštrukciou s dôrazom na zachovanie pôvodnej identity objektu. Architektonické riešenie vytvára podmienky pre komfortné a ekologické bývanie.
Konverzia stajne pre potreby bývania, Rakúsko
Autori: Mag. arch. Bernhard BreuerInvestor: Rosa BreuerZastavaná plocha: 108 m2Podlažná plocha: 213,28 m2Obostavaný objem: 692,39 m2Návrh: 2012 - 2012Realizácia: 2015 - 2015Adresa: Mühlenweg 2, Tschagguns, RakúskoPublikované: 22. december 2016

Premena poľnohospodárskej obce Tschagguns vo Vorarlbersku na alpské rekreačné stredisko znamenala pre množstvo hospodárskych stavieb stratu ich významu a využitia. Jednou z nich bola aj stajňa na okraji dediny. Stajňa bola súčasťou väčšieho statku z 18. storočia (bol zbúraný v 70. rokoch), nápis nad bránou datuje budovu do roku 1914. Pozemok sa nachádza približne jeden kilometer juhozápadne od kostola a centra obce. Stará hospodárska budova je hodnotnou súčasťou alpskej stavebnej kultúry.

Stav pred rekonštrukciou
Stav pred rekonštrukciouFoto: Marcello Girardelli
Stav pred rekonštrukciou
Stav pred rekonštrukciouFoto: Marcello Girardelli
Stav pred rekonštrukciou
Stav pred rekonštrukciouFoto: Marcello Girardelli
Stav pred rekonštrukciou
Stav pred rekonštrukciouFoto: Marcello Girardelli
Stav pred rekonštrukciou
Stav pred rekonštrukciouFoto: Marcello Girardelli
Širšie vzťahy
Širšie vzťahy

Stodola sa nachádza meter pod úrovňou blízkej Zelfenstraße na mierne svahovitom teréne s výhľadom do údolia. Sklon terénu je jasne viditeľný na múre na severozápadnej strane budovy. Na pozemku bol postavený nový oporný múr, ktorý preklenuje výškový rozdiel medzi vstupom a ulicou.

Situácia
Situácia

Architektúra

Zámerom konverzie bolo vytvoriť podmienky pre kvalitné trvalé bývanie. Do pôvodného obalu hospodárskej stavby boli vložené nutné konštrukcie, ktoré zabezpečujú funkčné a komfortné bývanie. Pribudli nové stavebné otvory. Všetky stavebné zásahy sú jasne odlíšené a od zachovaných častí pôvodnej budovy.

Foto: Marcello Girardelli
Foto: Marcello Girardelli

Konštrukcia

Veľká časť pôvodných nosných prvkov ostala zachovaná. Hlavné zmeny sa udiali v hlavnom pobytovom priestore, kde bol odstránený stĺp a nosnú funkciu prebrali obvodové steny. Pôvodné diagonálne zavetrenie stodoly bolo nahradené vloženými konštrukciami tiež na úrovni obvodových stien. Vnútorná kamenná stena hrubá 80 cm bola na šírke dvoch metrov prerušená. Vzniklo tak miesto na nové schodisko a odkladací priestor. Všetky nové nosné prvky sú zo smrekového dreva.

Trámy sú spájané pomocou klasických tesárskych spojov. Podhľady a podlahy sú vyhotovené z dosiek hrúbky 5-7 cm. Vložená konštrukcia so zateplením je odsadená od pôvodného obvodového plášťa čo zabezpečuje odvetranie fasády.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemia
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodia
Rez priečny
Rez priečny
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžny
Pohľady
Pohľady

Energetický koncept

Na Juhovýchodnej strane sedlovej strechy so sklonom Sklon 35° sú osadené fotovoltické články a solárne kolektory. Tieto zdroje energie pokrývajú celú spotrebu elektrickej energie a väčšinu energie potrebnej na zohrev vody a kúrenie. V zimných mesiacoch, keď je údolie v tieni sa o vykurovanie stará kotol na pevné palivo. Výmenu vzduchu a malé tepelné straty zabezpečuje vetranie s rekuperáciou.

Foto: Bernhard Breuer
Foto: Bernhard Breuer
Foto: Bernhard Breuer
Foto: Bernhard Breuer
Foto: Bernhard Breuer
Foto: Bernhard Breuer
Foto: Bernhard Breuer
Foto: Marcello Girardelli
Foto: Bernhard Breuer
Foto: Bernhard Breuer
Foto: Bernhard Breuer
Foto: Bernhard Breuer

Fotografie z výstavby:

Osadenie okeného otvoru
Osadenie okeného otvoruFoto: Bernhard Breuer
Stenové kúrenie
Stenové kúrenieFoto: Bernhard Breuer
Pôvodné okno do priestorov maštale
Pôvodné okno do priestorov maštaleFoto: Bernhard Breuer

Technické dataily stavby:

Detail spodnej stavby a zakladania
Detail spodnej stavby a zakladania
Detail obvodovej steny a strechy nad galériou
Detail obvodovej steny a strechy nad galériou
Detail obvodových konštrukcií na poschodí
Detail obvodových konštrukcií na poschodí

Podklady: Bernhard Breuer

Poloha diela

Mag. arch. Bernhard Breuer

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím