Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Dom Moser, Rakúsko

Dom Moser, Rakúsko

AutoriRobert Pfurtscheller
Plocha pozemku614 m2
Podlažná plocha106.8 m2
Investičný náklad216 000€
Návrh2015 - 2015
Realizácia2015 - 2016
AdresaStackler ,
Neustift im Stubaital,
Rakúsko
"Recyklácia" v praxi. Mladá rodina, obmedzený rozpočet, bývanie v alpskej dedine. Ako základ nového domu je použitá konštrukcia hospodárskej stavby, ktorá bola na pozemok premiestnená a zachránená pred zbúraním. Tento počin bol ocenený aj rakúskou nomináciou na tohtoročnú Európsku cenu za architektúru - Mies Van Der Rohe Award.

Projekt vznikol pre mladú rodinu Moserovcov, ktorí sa rozhodli stavať v malej alpskej dedine Neustift im Stubaital. Na pozemku na okraji zástavby však nevznikla novostavba alebo napodobenina alpskej hrazdenej architektúry. 

Situácia
Situácia

Na pozemok bola premiestnená 150 rokov stará stodola, ktorá sa predtým nachádzala na statku vzdialenom asi kilometer. Stavba už neplnila svoju funkciu a mala byť zbúraná. Podarilo sa zachovať nielen kus histórie, ale aj ušetriť náklady a životné prostredie.

Stodola na pôvodnom mieste
Stodola na pôvodnom mieste

Drevené časti hospodárskej budovy boli citlivo rozobrané a premiestnené na nový pozemok. 

Rozoberanie konštrukcie
Rozoberanie konštrukcie

Trámy a dosky s historickou patinou boli ošetrené a znovu zložené. Zachované časti tvoria kostru a vonkajší plášť nového domu. 

Montáž na novom pozemku
Montáž na novom pozemku

Navonok takmer nezmenená forma ožila novým životom. Do historického rámca boli vložené nové - jasne identifikovateľné konštrukcie. Dôraz bol kladený na funkčné a energeticky efektívne riešenie.

Foto: Wolfgang Retter
Foto: Wolfgang Retter
Foto: Wolfgang Retter

Jestvujúca kostra, ktorú tvoria ručne tesané stĺpy, nosníky, väznice a krokvy zo smrekového dreva je ukotvená na nový betónový základ. Pôvodné drevené prvky sa zaobišli bez výrazného zásahu alebo opravy. Nové konštrukcie neplnia statickú funkciu, ale zabezpečujú stavebno - fyzikálne parametre domu. Sendvičová konštrukcia stien a stropov (preglejka - minerálna vlna - preglejka) plní z vnútornej strany aj pohľadovú funkciu. Smreková preglejka je použitá aj ako podlahová krytina. Zasklenie je vzhľadom na snahu o nízke tepelné straty domu v maximálnej miery fixné.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Rez priečny
Rez priečny
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžny
Pohľad juhovýchodný
Pohľad juhovýchodný
Foto: Wolfgang Retter
Foto: Wolfgang Retter

Na zabezpečenie vykurovania malého domu stačia keramické krbové kachle, ktoré slúžia aj ako schodisko na poschodie. Prípravu teplej vody zabezpečuje bojler napojený na tepelné čerpadlo typu vzduch - voda.

Foto: Wolfgang Retter
Foto: Wolfgang Retter
Foto: Wolfgang Retter

Celkové náklady na realizáciu boli vyčíslené na 230.000.- € vrátane projektovej časti a vedľajších výdavkov. Mladej rodine sa podarilo “zrecyklovať” objekt odsúdený na zánik a vytvoriť autentické vidiecke sídlo.

Podklady: Madritsch Pfurtscheller

Poloha diela

Robert Pfurtscheller

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím