Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. apríl 2023
1
1618

Stodola v Pošumaví

S citom a fortieľom.
Stodola v Pošumaví
Autori: Ing. arch. Jan Holub, Ing. arch. Tomáš HanusPodlažná plocha: 276 m2Investičný náklad: 20 000 €Návrh: 2020 - 2021Realizácia: 2021 - 2021Adresa: Blanický Mlýn , Zbytiny, Česká republikaPublikované: 21. apríl 2023

Poetika samoty v podhorí Šumavy. Citlivé narábanie so zdedenými východiskami. Tvorivý prístup architektov sa prispôsobuje prostrediu a okolnostiam. Pôvodné prvky a materiály nachádzajú nové využitie. Výsledkom je úprimné dielo, bez snahy o falošnú "chatársku estetiku". 

 

Realizáciu predstavia architekti Jan Holub a Tomáš Hanus z pražského ateliéru BYRÓ architekti:

Objekt bývalé kovárny se stodolou stojí v údolí řeky Blanice, na téměř nedotčeném místě v Pošumaví. Jediné sousedství tvoří ruina bývalého mlýna, areál pily a ticho okolních pastvin.

Vnitřní prostor stodoly, který byl zaskládaný až po hřeben, jsme se snažili co nejvíce otevřít, prosvětlit a doplnit subtilními, pokud možno nenápadnými zásahy. Nedokončený pásový vikýř instalovaný v devadesátých letech jsme odstranili a nahradili ho prosvětlovacími šablonami, které do stodoly přinášejí po celý den proměňující se světlo.

Celý projekt vznikal s maximálním respektem k udržitelnosti a místním zdrojům. Zadáním ze strany klientů bylo použít pokud možno pouze materiál, který byl na chalupě k dispozici. Rekonstrukce se nakonec i díky covidu prakticky celá odehrála svépomocí.

Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Foto: Ondřej Bouška
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: BYRÓ architekti
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: BYRÓ architekti
Pôdorys strechy
Pôdorys strechyAutor: BYRÓ architekti

Podklady: BYRÓ architekti
Fotografie: Ondřej Bouška

Poloha diela

Ing. arch. Jan Holub
Ing. arch. Tomáš Hanus

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím