Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

TECHO, s.r.o.

Cesta na Červený most 12
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. august 2018
0
1542

Rekonštrukcia stodoly, Česká Sibiř

Bývalá hospodárska stavba z konca 19. storočia prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Dnes zastrešuje potreby rodinného bývania a poskytuje priestor pre tvorivú prácu. Z realizácie cítiť odhodlanie investora a architektov pre záchranu stavebného dedičstva.
Rekonštrukcia stodoly, Česká Sibiř
Autori: Pavel Nalezený, Radek VaňáčPlocha pozemku: 2 140 m2Zastavaná plocha: 145 m2Podlažná plocha: 300 m2Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Česká Sibiř , Stredočeský kraj, Česká republikaPublikované: 24. august 2018

Stodola v malej dedinke pri Příbrami bola súdiac podľa letopočtu uvedenom na jej južnom štíte postavená v roku 1882. V minulosti bol objekt využívaný na rôzne účely, ktoré na ňom zanechali výrazné stopy. Elektrifikácia obce poznamenala čelo stavby “romantickým” vyvesením elektrického vedenia. Prebudovanie stodoly na chliev zas prinieslo necitlivé vybúranie otvoru do južnej štítovej steny. Otvor slúžil pre vháňanie ošípaných na valník. Obvodové murivo stodoly bolo neskôr pravdepodobne chemicky kontaminované skladovaním priemyselného krmiva.

Foto: Lukáš Pelech

Výraznú časť stavebných úprav objektu vykonal jeho predchádzajúci majiteľ. “Majitelé mají v plánu udělat z chalupy základnu pro příjemný venkovský život. Návrh právě „vesnickost“, vlastně i folklór zohledňuje a je těmto atributům dedikován. Neděláme nic jiného, než oprášení starých dobrých časů. Naším záměrem bylo zachovat stavbě její původní ráz a pouze ji učinit funkční ku dnešním standardům širší rodiny z města. Šlo především o to, aby mohl být dům s radostí používán v rámci následujících padesáti až sedmdesáti let,” vysvetľujú architekti.

Foto: Lukáš Pelech

Malá stredočeská dedina sa od námestíčka s požiarnou stanicou radiálne rozvíja. Pozemky jednotlivých usadlostí sa lúčovito rozbiehajú, pričom zrekonštruovaný statok patrí zrejme k najstarším. Drevená chalupa bola postavená ešte v 18. storočí. Pozdĺž najstaršieho objektu stojí pôvodná murovaná stajňa. Medzi dvoma paralelnými stavbami je úzky prejazd, ktorý vedie na vzdialenejšiu východnú stranu parcely. Práve tu sa nachádza kamenná stodola, ktorá prešla komplexnou rekonštrukciou.

Foto: Lukáš Pelech

Stodola stojí v miernom svahu, čelom je orientovaná na juh. Zo západu k nej prilieha starý dvor s kamenným stolom, z východu je zas prístupný blízky ovocný sad.

Architekti sa snažia vyjsť spomínaným prednostiam v ústrety. Snažia sa podporiť a prehĺbiť najmä spojenie historickej stavby s okolitou krajinou. Veľké panoramatické okno v štítovej stene otvára výhľady z ateliéru. Priestor kuchyne bez váhania spojili s veľkou miestnosťou uprostred dispozície. Vytvorili tak rozsiahly otvorený obytný priestor. “Kdokoli se zeptá, jak to vzniklo, řekneme mu o přirozenosti pohybu. Naši předci spali a bydleli v komůrkách, ale pro pohyb, život používali sály, světnice s pecí, kuchyní a plotnou s ohněm, kde si vařili.” dodávajú autori.

Okrem priestorov vyhradených pre hygienu je celá prízemná časť podriadená spoločnému životu. Malý ateliér situovaný pozdĺž južnej fasády sa stáva jeho súčasťou. V podobnom duchu bola realizovaná aj úprava obytnej časti na poschodí. Schodisko prebieha otvorenou galériou. Z tmavého podkrovného priestoru sa stala plnohodnotná súčasť obytného priestoru. Ba čo viac, cez veľký strešný svetlík prúdi denné svetlo až do kuchyne na prízemí.

Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: Studio Raketoplán
Pohľad
PohľadAutor: Studio Raketoplán
Pohľad
PohľadAutor: Studio Raketoplán
Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech
Foto: Studio Raketoplán

Poloha diela

Pavel Nalezený
Radek Vaňáč
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím