Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. marec 2019
0
1758

Konverzia stodoly v obci Loubí (ČR)

Hospodárska stavba z 19. storočia ako základ pre rekreačné bývanie. Dom v dome.
Konverzia stodoly v obci Loubí (ČR)
Autori: Atelier SAD, Ing. arch. Martin Kalhous, Ing. arch. Peter PanulinNávrh: 2015 - 2016Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Loubí, Česká republikaPublikované: 18. apríl 2019

Prestavba s rešpektom k forme starej stodoly. Do pôvodnej kamennej obálky architekti vložili obslužné drevené "jadro", kde sú sústredené všetky potrebné funkcie. Sezónne využitie stavby umožnilo umiestnenie hlavnej obytnej časti do otvoreného prejazdu. Krytý, ale zároveň takmer vonkajší priestor svojim asketickým stvárnením posilňuje väzbu s krajinou.

Foto: Tomáš Souček

Autentické domy a chalupy na samote alebo na dedine sú čoraz vyhľadávanejšou formou víkendového bývania. Záujem vyvážiť rýchle tempo mesta súvisí s túžbou po niečom originálnom a tradičnom. Rekonštrukcia hľadá odpovede prostredníctvom rešpektovania pôvodnej stavebnej esencie, remeselných postupov a využívania lokálnych materiálov. Snaží sa o prirodzenosť, skôr než o formálne napodobňovanie. "Mali sme výhodu. Oslovil nás kultivovaný investor, ktorý si sám uvedomoval hodnotu existujúcej stavby. Rekonštrukciu nevnímal iba ako investíciu. Stavba s pozemkom bola pre neho citovou záležitosťou. Aj vďaka tomu mohlo vzniknúť pre nás zaujímavé zadanie," približuje východiská projektu architekt Martin Kalhous z ateliéru SAD.

Foto: Tomáš Souček

Malá dedinka Loubí (okres Česká Lípa) leží v chránenej krajinnej oblasti Kokořínsko. Obec s menej ako tridsiatkou stálych obyvateľov sa okrem svojej polohy a okolitej krajiny môže pýšiť aj súborom klasicistických statkov postavených po veľkom požiari v roku 1843. Objekty charakterizujú bohato zdobené štíty.

Foto: Tomáš Souček

Stodola patrila rodine súčasnej majiteľky už od štyridsiatych rokov minulého storočia. Rodina sa v bývalom nemeckom statku usadila po druhej svetovej vojne, čoskoro im však z rozľahlého hospodárstva zostala len stodola. Zvyšok statku bol znárodnený.

Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček

Aj keď ide “iba” o stodolu, pri výstavbe ktorej išlo hlavne o funkciu, nemožno objektu uprieť stavebné kvality. Či už ide o osadenie stavby do krajiny, alebo prácu remeselníkov s miestnymi materiálmi. "Staré hospodárske objekty sú krásne stavby, ktoré sa na nič nehrajú. Pri ich budovaní zvíťazila funkcia nad estetikou," dopĺňa Kalhous. Architekti mali počas procesu obnovy na čom stavať.

Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček

Architekti v prvom rade pristúpili k sanácii a doplneniu kamenného základu stodoly, pričom sa rozhodli pokračovať v lokálnej previazanosti stavby a materiálov. Rovnako, ako na okolitých statkoch z 19. storočia, aj tu miestni stavitelia použili prevažne pieskovec ťažený v okolitých lesoch. Tento zdroj bol využitý aj pri nedávnej rekonštrukcii. Poškodené časti múrov boli nahradené novými kamenárskymi prvkami. Kameň do podmurovky bol vybraný podľa estetických kritérií. Rôzna farebnosť miestneho piesku našla uplatnenie na vonkajších a vnútorných omietkach.

Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček

Do zrekonštruovaného kamenného torza vložili architekti samostatne stojacu drevostavbu s kuchyňou, spálňami, hygienickým a technickým zázemím, ktorá zabezpečuje plnohodnotné využitie stavby. "S klientkou sme sa zhodli, že kvalita života je spojená s jeho pestrosťou. Voľba preto padla iba pre sezónne využitie stavby, ktoré je do istej miery asketickou záležitosťou a kontrastuje s pohodlným životom v meste," hovorí Kalhous.

Foto: Tomáš Souček

Hlavná obytná časť sa nachádza mimo vloženej drevostavby, v prejazdnej časti stodoly. Otvorený priestor je presvetlený po celom obvode prostredníctvom dekoratívnych otvorov v latovaní pod strechou. Spomínaný remeselný detail  zabezpečuje aj prirodzené vetranie interiéru stavby. V prejazde tak vznikol krytý, ale zároveň takmer vonkajší priestor - vtáky aj stádo oviec, ktoré majitelia chovajú na susednej lúke, je vo vnútri stavby počuť veľmi dobre. Veľkorysé ohnisko ho síce dokáže vykúriť aj v zime, ale bez páperovej bundy a teplých topánok sa človek nezaobíde.

Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Pôdorys
PôdorysAutor: Atelier SAD
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: Atelier SAD
Priečny rez
Priečny rezAutor: Atelier SAD
Rezopohľad
RezopohľadAutor: Atelier SAD
Rezopohľad
RezopohľadAutor: Atelier SAD
Rezopohľad
RezopohľadAutor: Atelier SAD
Rezopohľad
RezopohľadAutor: Atelier SAD
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček

Príbeh zrekonštruovanej stodoly v Loubí chvalabohu nie je jediný. Do obce sa v posledných rokoch vracajú aj ďalší potomkovia bývalých obyvateľov a tak sa rekonštrukcie konečne dočkali aj veľké hospodárstva. Ostáva dúfať, že aj ďalšie rekonštrukcie budú dosahovať kvality prezentovaného diela.

Podklady: Atelier SAD

Poloha diela

Atelier SAD
Ing. arch. Martin Kalhous
Ing. arch. Peter Panulin
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím